I Srbac u znaku beba

Tradicionalna manifestacija „Konferencija beba“, koja ima za cilj promociju porodice i roditeljstva, sinoć je održana i u Srpcu na radost velikog broja najmladjih stanovnika, njihovih roditelja i ostalih gradjana. Od 147 pozvanih beba, rodjenih izmedju dva Vidovdana, odazvala se većina i svima su podijeljeni prigodni pokloni.

Republika Srpska 01.07.2017 | 21:35
I Srbac u znaku beba
Posebno je impresionirao defile beba u pratnji roditelja i starije braće i sestara, koji su prošli ulicama grada, da bi nakon toga prisustvovali izboru novog predsjedništva beba na gradskom trgu ispred opštinskog parlamenta. Najmladja beba Dunja Mikić iz Lepenice sa samo osam dana od rodjenja simbolično je preuzela ulogu predsjedavajućeg Predsjedništva beba.



U rukovodstvu je i najstarija beba Dejana Adamović iz Korova, koja je istovremeno proslavila i prvi rodjendan. Predsjedništvo je upotpunila Divna Djukić iz Sitneša, koja je rodjena prije četiri mjeseca, ali ima čak pet sestara. Zanimljivo je da  Predsjedništvo čine samo curice, što je, po dobar znak jer će one „bolje štititi prava mlade populacije od muškaraca“, bili su komentari medju prisutnima na ovoj manifestaciji.



Pozdravljajući djecu i njihove roditelje, zamjenik načelnika opštine Srbac Dragan Mikić je naglasio da je ova opština ozbiljno shvatila populacionu politiku i da je iz tih razloga  na godišnjem nivo budžetom opštine planirano 40 hiljada maraka jednokratne pomoći za novorodjenu djecu. „Nastavićemo i na druge načine da popravimo demografsku strukturu stanovništva i uspješno promovišemo porodicu i roditeljstvo“, kazao je Mikić. On je izrazio nadu da će dogodine biti više beba u ovoj opštini u kojoj je, nažalost, demografska slika dosta sumorna.



Članovi Predsjedništva srbačkih beba dobili su vrijedne nagrade, za šta su se, pored opštinske uprave,  potrudili i brojni sponzori manifestacije. Majka najmladje bebe  Tamara Mikić kaže da joj je Dunja prvo dijete, ali da planira još djece. „Lijepo je biti majka i planiramo najmanje još troje djece“, kaže Tamara. Sličnog mišljenja je i majka najstarije bebe, Dijana Adamović. „Drago mi je što se ovako nešto dogadja u našoj opštini i Republici Srpskoj. Podjelom poklona na ovoj manifestaciji vidi se da opština misli o mladima“, kaže Adamovićeva.

Mala Divna je šesta djevojčica Slavice i Zorana Djukić iz Sitneša. Iako je izmedju najmlade i najstarije kcerke razlika čak 27 godina, ovi roditelji su ponosni na to. „Teško nije, jer vlada ljubav i razumjevanje. Djeca su najveće bogatstvo, mi smo sretna porodica i preporučila bi mladim bračnim parovima da radjaju djecu, jer samo tako mogu naći smisao života“, riječi su Slavice Djukić, majke šest kćerki.



Za djecu , njihove roditelje i ostale gradjane priredjen je i sadržajan kulturno-zabavni prograjm u kome su učestvovali štićenici Dječijeg vrtića, Udruženja gradjana „CEZAR“, KUD „Beli andjeo“ i Etno grupa „VEZ“.

(BN/ S. K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoki

01.07.2017 20:09

Moj zemljak Zoran Djukic tjerao je da dobije sina pa je opet dobio sestu cerku,nemoze se nesto nazor i protiv sudbine.Neka je ziva i zdrava sesta ljepotica nasa.

ODGOVORITE