На возном парку функционера у БиХ позавидјеле би и многе богате земље

Грађани БиХ су међу најсиромашнијим становницима Европе али на возном парку функционераБиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, као и оних на локалу могле би да нам завиде и најбогатије земље Европске уније. Само у прошлој години на телефоне, репрезентацију и службене аутомобиле потрошено је према појединим наводима око 27 милиона марака што је за три милиона више у односу на претходну, 2015. годину.

Босна и Херцеговина 01.07.2017 | 17:00
На возном парку функционера у БиХ позавидјеле би и многе богате земље
У Канцеларији за ревизију институција БиХ кажу да о ревизорским извјештајима за прошлу годину не могу говорити јер је процес још у току. Тврде да су извјештаји готови али су упућени институцијама које по закону имају право да упуте примједбе и наводе да би сва процедура требала бити завршена до почетка августа када ће ревизорски извјштаји бити доступни јавности.

"Позивати се на етичност и примјереност бх. политичара је смијешно'', сматрају у невладином сектору. У ТИ тврде да руководиоци БХ институција не само што не поштују препоруке ревизора о контроли кориштења и набавке службених возила,већ су одлуком Савјета министара да се службена возила могу користити 24 часа легализовали злоупотребу.

,,Сада је омогућено да се службени аутомобили користе како коме падне на памет.То је потпуно бахаћење'', каже портпарол ТИ Ивана Корајлић и подсјећа да је јавност недавно била шокирана чињеницом да је супруга члана Предсједништва (Сабија Изетбеговић) користила службени аутомобил Предсједништва БиХ.

Када већ помињемо Предсједништво БиХ треба истаћи да су они једина институција која је изузета из правилника Министарства финасија о условима набавке службених возила.

Тај правилник,између осталог, је дефинисао класе аутомобила и право на кориштење према тим класама.

Висока класа аутомобила, набавне цијене до 130 хиљада марака, на располагању је искључиво предсједавајућем Савјета министара и члановима Предсједништва БиХ, који су се изузели из правилника.

Виша средња класа аутомобила има цијену до 100 хиљада марака и они су резервисани само за министре, предсједника Уставног и Суда БиХ те за главног тужиоца БиХ.

Замјеницима министара у Савјету министара БиХ, директорима и руководицима агенција на располагању су аутомобили средње класе чија цијена не прелази 50 хиљада марака.

Аутомобили ниже средње класе до 40 хиљада предвиђени су за замјенике руководилаца агенција док возла која коштају до 25 хиљада марака према правилнику могу користити запослени у институцијама којима то одобре руководиоци.

Према овом правилнику изгледа да је боље бити министар,или замјеник у Влади Републике Српске него у Савјету министара. Поређења ради министар образовања Српске, који је пробио буџет за више од 10 милиона марака,набавља нови аутомобил вриједан 115 хиљада марака, док министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић има право на аутомобил до 100 хиљада марака.

,,Ми се понашамо домаћински,у оквиру буџета. Ни једну ставку нисмо пробили и наш ревизорски извјештај је увијек позитиван.Тако је и са извјештајем за 20016. годину. Нисмо набавили ни један луксузни аутомобил прошле године а нећемо ни ове'',тврди Шаровић.

Посебна прича у набавци службених аутомобила су јавне набавке. Јавна је тајна да су испоруке нових скупоцјених аутомобила резервисани за одабране ауто-салоне чији су власници у блиском односима са неким политичким лидерима у БиХ.

,,Костатовали смо да по том питању има пропуста прије свега у дијелу дефинисања техничких спецификација чиме се преферирају одређени понуђачи'',признаје замјеник главног ревизора БиХ Ранко Крсман.

Ако неко прекрши било који закон, па и закон о јавним набавкама, требао би сносити одговрност. Међутим, иако ревизори бх. институција често у извјештајима констатују кршење тог закона нико због тога још није одговарао.

У Канцеларији за ревизију истичу да они немају надлежност за санкционисање али да све ревизорске извјештаје, у којима постоји сумња да је дошло до кршења закона,достављају Тужилаштву БиХ.

Зашто Тужилаштво не ради свој посао, питање је на које годинама многи траже одговор.



(БН телевизија)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Игор

01.07.2017 15:30

Погледајте возни парк испред краљевске палате на Дам тргу у Амстердаму. Па такве аутомобиле у Бањалуци пиљари неце да возе . Ви сте најограниценији народ на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

01.07.2017 16:10

Има се мозе се.Најгора је клетва дабогда имао и преко ноћи изгубио Није мајка клела што се син коцкао већ водио.

Name

W

01.07.2017 17:49

Купујте возила која не троше гориво, уптегните овај народ што га направисте биједом да вуче као коњи кочије брже ће ПОЦРКАТИ , а вама остати ширина да се надмутрујете ко је луди од вас.

Name

Др

01.07.2017 21:36

Да знате НИСУ ОНИ ПАМЕТНИ КОЛИКО СМО МИ ГЛУПИ.

Name

Игор за Q

01.07.2017 23:05

Нисам сигуран нити да се има нити да се мозе. Овај други дио си промасио тему. У овој прици се мајка,син,коцкање и вадјење не спимињу.

Name

Тадиц

02.07.2017 06:47

Битно је да се Тадиц по БЛ возика слузбеном лимузином

Name

крени

02.07.2017 08:24

Морамо узети ствар у своје руке доста је било

Name

Стипе

01.07.2017 18:01

Па бозе драги да ли је овај народ висе нормалан,па гомила хохстаплера и неписмених помија се бахати са насим парама а ста ми радимо? Цутимо трпимо да нас неко јасе као магарце,ма говњиве мотке народе у руке и поубијати багру! Колико нам ови клосари тросе исплати нам се плацати јапанце да нас воде и управљају нама!!! Ово је брука и срамота незнам ста бих висе рекао само ме занима да ли ова гамад од људи на власти има образа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

е,Стипе.....

01.07.2017 22:04

Није џаба освано"споменик Мехмед паши Соколовићу у граду Вишеграду ,нека гледа Раја и трећину плаћа ,јербо"ето ,сиболике Босне и Херцеговине тамног вилајета и несреће.Несреће ,коју воде Несрећници ,кстећи се ил"клањајући да се "умиле драгом Богу".да буду елабоирани од гријеха и безгрешни за своје 0гавне поступке ,него Они свој Народ заборавише већ дуго Времена мислећи о себи ,а Народ све прати "опчињен ,,креватираним "и изгужваним одијелима који "су требали већ одавно бити на хемиском чишчењу

Name

Xy

01.07.2017 18:10

И треба нам овако када смо обицна стока...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија .

01.07.2017 18:43

Безбели и јаби то радио .

Name

Зворник

01.07.2017 19:00

Ала вас људи кланфају и то са стилом свака им цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друг Тито

01.07.2017 19:40

Политицари који имају овакав народ не треба да се брину за своју будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стаљин

02.07.2017 00:09

Народ који има овакву омладину не треба да брине за кладионице.

Name

Дијагноза

02.07.2017 07:37

Браво Тиле легенда си.

Name

Дерање

01.07.2017 21:32

Па кад се народ воли дерати сто га не би и дерали.Једини Мекта од тог дерања рице.Нико други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

02.07.2017 07:24

Наравно, овај се вози тролејбусом!!! Ха ха ха, поштењачина. Глупи народе

Name

дијаспора

02.07.2017 06:21

Па не мозе тузиластво да тузи својим послодавцима. Од њих прима плате. А то сто су ти послодавци неморални је нас проблем, не њихов, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

02.07.2017 06:41

Па док се са њима боримо коментарима преко нета а не на улици а знасе како се увјек све рјесавало само на улици..Ал нека данас вруце а има И текма а И граха од 3 дана а богами остало И мало суховине а има И лука ај тоцемо за неки други дан сад цемо преко нета јебав...ти им мајкууу.Е па народе тразилисмо турили су нам га а сад је питање колико фуго цемога дрзати унутра а дрзимо га предиго мозда нам се И свидјело па нереагујемо.И мало дјете кад је гладно плаце трази буни се а ми .Нас хране национализмом најефтиније И најуносније.А код њих се зиви .Јбг таки смо крив ми је неки мехо у сарајеву И ја њему у бл иако се не знамо за ову насу бједу а не ови наси богати бескрупулозни манијаци борци и представници сва три народа.Па молим те немојте ме висе бранити од њих реците ми ко це ме одбранити од вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фармација

02.07.2017 08:36

Произвели смо таблете криминалгин позивамо све заинтересоване функционере у центру сарајева дијелићемо на штандовима

ОДГОВОРИТЕ