Божић поново вицегувернер

Милица Лакић разријешена је дужности вицегувернера Централне банке Босне и Херцеговине, јер је њен претходник Радомир Божић, одлуком Суда БиХ, враћен на ову позицију, сазнаје пословни портал цапитал.

Босна и Херцеговина 01.07.2017 | 15:46
Божић поново вицегувернер
Лакићева је тако поново именована на функцију директора Главне банке Републике Српске Централне банке БиХ коју је обављала прије именовања за вицегурнера.

Након ових турбуленција, колатерална штета, чини се, остала је Дијана Граховац, која је на челу Главне банке РС била од јануара.

Из Централне банке БиХ потврдили су ову информацију истичући да је суд усвојио Божићеву жалбу и вратио га на мјесто вицегувернера, али је други дио тужбе о исплати свих плата док није био на тој позицији, враћен првостепеном суду на поновно разматрање.

„Према правоснажном дијелу пресуде, Централна банка је Радомиру Божићу успоставила радно-правни однос у складу са одлуком о именовању 2013. године. Одговор о висини евентуалне накнаде коју би ЦБ БиХ могла да буде дужна да му исплати не можемо да дамо због вођења поновног поступка“, истакли су у ЦБ БиХ.

Према непотврђеним информацијама, плата вицегувернера износи 11.000 КМ, а с обзиром на то да је Божић остао у Централној банци на другој позицији, банка би могла да му дугује управо ту разлику, која износи неколико десетина хиљада КМ.

Информацију да је поново вицегувернер ЦБ БиХ за ЦАПИТАЛ је потврдио и Божић, истичући да је на ово мјесто враћен 16. јуна.

Иначе, Управни одбор Централне банке БиХ половином фебруара прошле године, на иницијативу два члана, разријешио га је ове дужности. Тада је наведено да је својим радом нанио штету тој институцији, а неколико дана касније добио је и отказ.

Божић је тада уложио жалбу Суду БиХ и враћен је на рад у Централну банку БиХ до окончања поступка, али не на позицију вицегувернера. Божићу мандат истиче у августу.

(Цапитал)

Коментари / 0

Оставите коментар