Božić ponovo viceguverner

Milica Lakić razriješena je dužnosti viceguvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, jer je njen prethodnik Radomir Božić, odlukom Suda BiH, vraćen na ovu poziciju, saznaje poslovni portal capital.

Bosna i Hercegovina 01.07.2017 | 15:46
Božić ponovo viceguverner
Lakićeva je tako ponovo imenovana na funkciju direktora Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH koju je obavljala prije imenovanja za vicegurnera.

Nakon ovih turbulencija, kolateralna šteta, čini se, ostala je Dijana Grahovac, koja je na čelu Glavne banke RS bila od januara.

Iz Centralne banke BiH potvrdili su ovu informaciju ističući da je sud usvojio Božićevu žalbu i vratio ga na mjesto viceguvernera, ali je drugi dio tužbe o isplati svih plata dok nije bio na toj poziciji, vraćen prvostepenom sudu na ponovno razmatranje.

„Prema pravosnažnom dijelu presude, Centralna banka je Radomiru Božiću uspostavila radno-pravni odnos u skladu sa odlukom o imenovanju 2013. godine. Odgovor o visini eventualne naknade koju bi CB BiH mogla da bude dužna da mu isplati ne možemo da damo zbog vođenja ponovnog postupka“, istakli su u CB BiH.

Prema nepotvrđenim informacijama, plata viceguvernera iznosi 11.000 KM, a s obzirom na to da je Božić ostao u Centralnoj banci na drugoj poziciji, banka bi mogla da mu duguje upravo tu razliku, koja iznosi nekoliko desetina hiljada KM.

Informaciju da je ponovo viceguverner CB BiH za CAPITAL je potvrdio i Božić, ističući da je na ovo mjesto vraćen 16. juna.

Inače, Upravni odbor Centralne banke BiH polovinom februara prošle godine, na inicijativu dva člana, razriješio ga je ove dužnosti. Tada je navedeno da je svojim radom nanio štetu toj instituciji, a nekoliko dana kasnije dobio je i otkaz.

Božić je tada uložio žalbu Sudu BiH i vraćen je na rad u Centralnu banku BiH do okončanja postupka, ali ne na poziciju viceguvernera. Božiću mandat ističe u avgustu.

(Capital)

Komentari / 0

Ostavite komentar