Брнабић: Озбиљан сам патриота

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће нова Влада бити Влада континуитета, као и да постоји само један председник Владе Србије. Додаје да је "тимски играч", да је храбра да донесе тешке одлуке, а да ће се у раду ослонити и на политичко искуство и знање председника Србије.

Србија 01.07.2017 | 10:40
Брнабић: Озбиљан сам патриота
Ана Брнабић је у интервјуу за ''Спутњик'' рекла да ће се са председником Србије Александром Вучићем консултовати као и до сада.

Упитана да прокоментарише наводе да ће одговорност у Влади бити подељена и да ће потпредседник Ивица Дачић бити задужен "за политичка питања", Брнабићева је рекла да мисли да је од тога "можда направљена претерана фама".

"Председник Владе постоји само један", истакла је премијерка и додала да је председник то све добро објаснио.

"Први потпредседник Владе Ивица Дачић је и министар спољних послова. Он свакако има значајно више политичког искуства од мене и ја ћу се као председница Владе ослањати на његово политичко искуство. Са друге стране, велика је подршка и то што је председник Републике у складу са уставним овлашћењима човек који представља земљу и код нас и у иностранству. Свакако ћу да се ослањам и на његово искуство и знање, везе и углед који ужива у иностранству", рекла је Ана Брнабић. 

Додаје да се за њу зна да је јак тимски играч.

"Јако пуно полажем на тим, тако да ћу се ослањати и на првог потпредседника Владе и на председника Републике и мислим да нема дилеме да ће то бити тим који ће радити у најбољем интересу Србије", навела је Брнабићева.

Истиче да је довољно храбра да потпише и донесе тешке одлуке. 

"Све тешке одлуке ће се доносити консензусом тих људи. Председник Републике је добио скоро 56 одсто гласова грађана Србије, он је неспорно огроман ауторитет. Грађани су за њега гласали у последња четири круга избора и сваки пут је добијао све више. И он и Српска напредна странка. Као председник Владе имам обавезу према грађанима Србије да се у тешким одлукама консултујем са председником Републике и да чујем глас народа, што значи и са Српском напредном странком, која је мене, као нестраначку личност предложила и подржала за председника Владе", каже Брнабићева.

У том смислу је, према њеним речима, Србија у сигурнијим рукама него што је икада раније била.

"Враћам се на то да немам проблем са доношењем тешких одлука, али да имамо паметне људе који ће заједно доносити храбре одлуке", истакла је премијерка.

Према њеним речима, између ње и и Вучића за протеклих девет месеци никада није "зашкрипало", мада су имали и различита мишљења, а да је размена аргумената изгледала одлично.

"Не мора да значи да уколико некада имамо различита мишљења о неким стварима то 'шкрипи'. Размена аргумената када се не слажемо изгледа одлично, то је била најбоља страна мог рада као министра са тадашњим председником Владе", истакла је Брнабићева. 

Мисли, каже, да ће њене консултације као председника Владе са председником Републике, бити сличне ако не и исте.

"Са тим што ћемо се свакако консултовати око неких другачијих питања, али, видите, ја имам тим у који верујем. Консултоваћу се и са свим министрима у њиховим ресорима јер они сигурно више знају од мене у својим ресорима. Слушаћу тим, али на крају ћу ја 'пресећи'. Али, не плашим се доношења одлука, јер ћу се пуно ослањати и на свој тим и на председника Републике. Имаћу консултације и са Српском напредном странком, која ме је подржала и дала ми већину у Скупштини за ову Владу", рекла је Брнабићева.

За раст потребна регионална стабилност

Премијерка сматра да је у овом тренутку неопходно обезбедити већу регионалну стабилност и да је то Србији потребно за даљи раст.

"Не можемо очекивати да ће инвеститори долазити, да ће новац који међународне финансијске институције и банке пласирају у Србији бити јефтин, уколико немамо стабилност у целом региону", прецизирала је Брнабићева истичући да Србија треба да буде та која ће покренути дијалог око веће регионалне стабилности.

Такође је оценила и да у Србији "постоје ургентнија питања од Преамбуле Устава Србије".

"Као председник Владе имам много ургентнија питања којима ћу се бавити, свакако у првих 100 дана Владе. А то су питања о којима ћемо ми морати да отворимо широк дијалог, са свим странкама заступљеним у парламенту, али и са организацијама цивилног друштва и са Српском православном црквом", објаснила је премијерка.

Упитана који је њен став по питању чланства Србије у НАТО и војне неутралности, Брнабићева каже да је апсолутно за војну неутралност. 

"Мислим да је то у овом тренутку најбоља и једина исправна позиција Србије", истиче Брнабићева. 

Премијерка је изјавила и да није ни "проруски" ни "амерички човек".

"Ја сам премијер Републике Србије и потпуно сам посвећена само и искључиво бољитку Србије и свих њених грађана. У том смислу, поштујем и једну и другу страну", рекла је Брнабићева истичући да такође поштује ЕУ као стратешког партнера, као и друге пријатеље попут Кине, Индије, Уједињених Арапских Емирата.

Додаје и да је захвална председнику Републике, који је отворио и нека друга поглавља у нашим дипломатским односима.  

Србија ће се ослањати на руску технологију

Ана Брнабић поручује да Влада неће уводити санкције Русији.

"Гледаћемо да водимо балансирану спољну политику. ЕУ је била и остаје наш стратешки приоритет због нас самих. Ми треба да се мењамо у складу са европским вредностима, да учимо од ЕУ о финансијској, фискалној, радној дисциплини и етици, јер је то важно за све грађане Србије. У овом тренутку, санкције Русији нису у најбољем интересу Србије", изјавила је Брнабићева.

Наводи и да је Српско-руски хуманитарни центар у Нишу на листи приоритета, али је оценила и да је то питање превише политизовано и требало би га склонити из сфере политизације и прагматично о њему размишљати и наћи решење за тај статус. 

"Ми ћемо на томе радити и мислим да ћемо ускоро успети да нађемо решење које ће бити прихватљиво за све. Ја не видим нарочити проблем у томе. Нама је тај центар значајан и сви наши партнери треба да разумеју да нам је значајан и да је он пре свега хуманитарни", истакла је премијерка.

За себе каже да је "озбиљан патриота", и да се због тога пре 15 година вратила у земљу и да је спремна да јој помогне.

Објашњава и да је добро да се види да традиционални српски патриотизам нема само један облик на који су сви навикли и да земља треба да иде напред као и да препознаје шта су нови трендови, који су трендови који долазе и у политици и у економији и да се због тога у експозеу фокусирала на дигитализацију. 

"Видела сам разне критике. Мислим да можда неки нису разумели о чему сам причала", рекла је Брнабићева наводећи да без обзира на проблеме које имамо морамо да ухватимо корак са истинском индустријском револуцијом – "јер ако сада Србија не искористи шансу јако ће заостати, не само за најразвијенијим земљама".

Упитана да ли ће Србија бити отворена за руске компаније у већој мери у периоду који је пред нама, премијерка каже да ће се Србија ослањати и на руско знање и на руску технологију и да од Русије имамо пуно тога да научимо, јер је она велесила у томе, посебно у нанотехнологији, технологији будућности.

Убеђена је да са Русијом може пуно да се уради и то највише у сфери технологије, дигитализације и иновација, али и свега осталог.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Карадоз

01.07.2017 08:43

Која је дефиниција озбиљног а која неозбиљног патриоте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.07.2017 10:41

Озбиљан се уозбиљи када говори. Неозбиљан се смешка.

Name

хм

01.07.2017 08:58

Вучићев избор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја бих тата

01.07.2017 10:27

И ја бих био да имам стан од 500 хиљада еура.На Мјесецу.Ја би био мјесецар патриот.Јеси.Казу ови из Двери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

01.07.2017 11:40

Ниси СЕ ти вратила у србију због србије показат ЦЕ СЕ засто си досла теско је повјероват да неко зелим будуцност свом народу а ПРИ Томé незељет породицу и нормална зивот богом дат све остало није бозија воља а ти радис против бозије боље ал битно је да си на западу науцила како нетреба зивјет нормално србију ста си доцекала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј=океј

01.07.2017 21:30

Битно је да си ти научио како да напишеш коментар и гдје да кликнеш! То што си тотално неписмен и ниси у стању написати ЈЕДНУ исправну ријеч... то је ирелевантно. Сељачино једна затупљена, због таквих индијанаца је све у ку*цу!

Name

Знам

02.07.2017 06:25

Изверзирана за рециклирану прицу Вуцица а стање це бити све гора. Теско нама.

ОДГОВОРИТЕ