Brnabić: Ozbiljan sam patriota

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će nova Vlada biti Vlada kontinuiteta, kao i da postoji samo jedan predsednik Vlade Srbije. Dodaje da je "timski igrač", da je hrabra da donese teške odluke, a da će se u radu osloniti i na političko iskustvo i znanje predsednika Srbije.

Srbija 01.07.2017 | 10:40
Brnabić: Ozbiljan sam patriota
Ana Brnabić je u intervjuu za ''Sputnjik'' rekla da će se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem konsultovati kao i do sada.

Upitana da prokomentariše navode da će odgovornost u Vladi biti podeljena i da će potpredsednik Ivica Dačić biti zadužen "za politička pitanja", Brnabićeva je rekla da misli da je od toga "možda napravljena preterana fama".

"Predsednik Vlade postoji samo jedan", istakla je premijerka i dodala da je predsednik to sve dobro objasnio.

"Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić je i ministar spoljnih poslova. On svakako ima značajno više političkog iskustva od mene i ja ću se kao predsednica Vlade oslanjati na njegovo političko iskustvo. Sa druge strane, velika je podrška i to što je predsednik Republike u skladu sa ustavnim ovlašćenjima čovek koji predstavlja zemlju i kod nas i u inostranstvu. Svakako ću da se oslanjam i na njegovo iskustvo i znanje, veze i ugled koji uživa u inostranstvu", rekla je Ana Brnabić. 

Dodaje da se za nju zna da je jak timski igrač.

"Jako puno polažem na tim, tako da ću se oslanjati i na prvog potpredsednika Vlade i na predsednika Republike i mislim da nema dileme da će to biti tim koji će raditi u najboljem interesu Srbije", navela je Brnabićeva.

Ističe da je dovoljno hrabra da potpiše i donese teške odluke. 

"Sve teške odluke će se donositi konsenzusom tih ljudi. Predsednik Republike je dobio skoro 56 odsto glasova građana Srbije, on je nesporno ogroman autoritet. Građani su za njega glasali u poslednja četiri kruga izbora i svaki put je dobijao sve više. I on i Srpska napredna stranka. Kao predsednik Vlade imam obavezu prema građanima Srbije da se u teškim odlukama konsultujem sa predsednikom Republike i da čujem glas naroda, što znači i sa Srpskom naprednom strankom, koja je mene, kao nestranačku ličnost predložila i podržala za predsednika Vlade", kaže Brnabićeva.

U tom smislu je, prema njenim rečima, Srbija u sigurnijim rukama nego što je ikada ranije bila.

"Vraćam se na to da nemam problem sa donošenjem teških odluka, ali da imamo pametne ljude koji će zajedno donositi hrabre odluke", istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, između nje i i Vučića za proteklih devet meseci nikada nije "zaškripalo", mada su imali i različita mišljenja, a da je razmena argumenata izgledala odlično.

"Ne mora da znači da ukoliko nekada imamo različita mišljenja o nekim stvarima to 'škripi'. Razmena argumenata kada se ne slažemo izgleda odlično, to je bila najbolja strana mog rada kao ministra sa tadašnjim predsednikom Vlade", istakla je Brnabićeva. 

Misli, kaže, da će njene konsultacije kao predsednika Vlade sa predsednikom Republike, biti slične ako ne i iste.

"Sa tim što ćemo se svakako konsultovati oko nekih drugačijih pitanja, ali, vidite, ja imam tim u koji verujem. Konsultovaću se i sa svim ministrima u njihovim resorima jer oni sigurno više znaju od mene u svojim resorima. Slušaću tim, ali na kraju ću ja 'preseći'. Ali, ne plašim se donošenja odluka, jer ću se puno oslanjati i na svoj tim i na predsednika Republike. Imaću konsultacije i sa Srpskom naprednom strankom, koja me je podržala i dala mi većinu u Skupštini za ovu Vladu", rekla je Brnabićeva.

Za rast potrebna regionalna stabilnost

Premijerka smatra da je u ovom trenutku neophodno obezbediti veću regionalnu stabilnost i da je to Srbiji potrebno za dalji rast.

"Ne možemo očekivati da će investitori dolaziti, da će novac koji međunarodne finansijske institucije i banke plasiraju u Srbiji biti jeftin, ukoliko nemamo stabilnost u celom regionu", precizirala je Brnabićeva ističući da Srbija treba da bude ta koja će pokrenuti dijalog oko veće regionalne stabilnosti.

Takođe je ocenila i da u Srbiji "postoje urgentnija pitanja od Preambule Ustava Srbije".

"Kao predsednik Vlade imam mnogo urgentnija pitanja kojima ću se baviti, svakako u prvih 100 dana Vlade. A to su pitanja o kojima ćemo mi morati da otvorimo širok dijalog, sa svim strankama zastupljenim u parlamentu, ali i sa organizacijama civilnog društva i sa Srpskom pravoslavnom crkvom", objasnila je premijerka.

Upitana koji je njen stav po pitanju članstva Srbije u NATO i vojne neutralnosti, Brnabićeva kaže da je apsolutno za vojnu neutralnost. 

"Mislim da je to u ovom trenutku najbolja i jedina ispravna pozicija Srbije", ističe Brnabićeva. 

Premijerka je izjavila i da nije ni "proruski" ni "američki čovek".

"Ja sam premijer Republike Srbije i potpuno sam posvećena samo i isključivo boljitku Srbije i svih njenih građana. U tom smislu, poštujem i jednu i drugu stranu", rekla je Brnabićeva ističući da takođe poštuje EU kao strateškog partnera, kao i druge prijatelje poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Dodaje i da je zahvalna predsedniku Republike, koji je otvorio i neka druga poglavlja u našim diplomatskim odnosima.  

Srbija će se oslanjati na rusku tehnologiju

Ana Brnabić poručuje da Vlada neće uvoditi sankcije Rusiji.

"Gledaćemo da vodimo balansiranu spoljnu politiku. EU je bila i ostaje naš strateški prioritet zbog nas samih. Mi treba da se menjamo u skladu sa evropskim vrednostima, da učimo od EU o finansijskoj, fiskalnoj, radnoj disciplini i etici, jer je to važno za sve građane Srbije. U ovom trenutku, sankcije Rusiji nisu u najboljem interesu Srbije", izjavila je Brnabićeva.

Navodi i da je Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu na listi prioriteta, ali je ocenila i da je to pitanje previše politizovano i trebalo bi ga skloniti iz sfere politizacije i pragmatično o njemu razmišljati i naći rešenje za taj status. 

"Mi ćemo na tome raditi i mislim da ćemo uskoro uspeti da nađemo rešenje koje će biti prihvatljivo za sve. Ja ne vidim naročiti problem u tome. Nama je taj centar značajan i svi naši partneri treba da razumeju da nam je značajan i da je on pre svega humanitarni", istakla je premijerka.

Za sebe kaže da je "ozbiljan patriota", i da se zbog toga pre 15 godina vratila u zemlju i da je spremna da joj pomogne.

Objašnjava i da je dobro da se vidi da tradicionalni srpski patriotizam nema samo jedan oblik na koji su svi navikli i da zemlja treba da ide napred kao i da prepoznaje šta su novi trendovi, koji su trendovi koji dolaze i u politici i u ekonomiji i da se zbog toga u ekspozeu fokusirala na digitalizaciju. 

"Videla sam razne kritike. Mislim da možda neki nisu razumeli o čemu sam pričala", rekla je Brnabićeva navodeći da bez obzira na probleme koje imamo moramo da uhvatimo korak sa istinskom industrijskom revolucijom – "jer ako sada Srbija ne iskoristi šansu jako će zaostati, ne samo za najrazvijenijim zemljama".

Upitana da li će Srbija biti otvorena za ruske kompanije u većoj meri u periodu koji je pred nama, premijerka kaže da će se Srbija oslanjati i na rusko znanje i na rusku tehnologiju i da od Rusije imamo puno toga da naučimo, jer je ona velesila u tome, posebno u nanotehnologiji, tehnologiji budućnosti.

Ubeđena je da sa Rusijom može puno da se uradi i to najviše u sferi tehnologije, digitalizacije i inovacija, ali i svega ostalog.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Karadoz

01.07.2017 08:43

Koja je definicija ozbiljnog a koja neozbiljnog patriote?

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.07.2017 10:41

Ozbiljan se uozbilji kada govori. Neozbiljan se smeška.

Name

hm

01.07.2017 08:58

Vučićev izbor.

ODGOVORITE
Name

I ja bih tata

01.07.2017 10:27

I ja bih bio da imam stan od 500 hiljada eura.Na Mjesecu.Ja bi bio mjesecar patriot.Jesi.Kazu ovi iz Dveri.

ODGOVORITE
Name

Soko

01.07.2017 11:40

Nisi SE ti vratila u srbiju zbog srbije pokazat CE SE zasto si dosla tesko je povjerovat da neko zelim buducnost svom narodu a PRI Tomé nezeljet porodicu i normalna zivot bogom dat sve ostalo nije bozija volja a ti radis protiv bozije bolje al bitno je da si na zapadu naucila kako netreba zivjet normalno srbiju sta si docekala

ODGOVORITE
Name

Gej=okej

01.07.2017 21:30

Bitno je da si ti naučio kako da napišeš komentar i gdje da klikneš! To što si totalno nepismen i nisi u stanju napisati JEDNU ispravnu riječ... to je irelevantno. Seljačino jedna zatupljena, zbog takvih indijanaca je sve u ku*cu!

Name

Znam

02.07.2017 06:25

Izverzirana za recikliranu pricu Vucica a stanje ce biti sve gora. Tesko nama.

ODGOVORITE