У институцијама БиХ нема кризе

Институције БиХ без сумње најпожељнији су послодавац у држави. Посебно у парламенту, плате су енормно високе, а резултати рада прилично скромни. Енормни су и трошкови одржавања, па су тако јучерашњу седницу Дома народа грађани платили око 290 хиљада марака.

Босна и Херцеговина 01.07.2017 | 07:22
У институцијама БиХ нема кризе
Дубока политичка криза у парламенту више се не може сакрити. Седнице су постале време за међусобно оптуживање парламентараца али и Савета министара и то за нерад. Све то кошта. Колико - обелоданио је делегат Средоје Новић.

''Погледајте дневни ред. Је ли данас уопште исплативо држати седницу? Погледајте само колико једна седница Дома народа кошта? Ја сам добио податке од финансијске службе парламента и једна седница кошта око 290 - 300 хиљада марака. Да ли то треба да значи драги грађани да треба да будемо задовољни што се на дневном реду налази један закон или два'', истакао је Средоје Новић, Клуб Срба у Дому народа.

Без обзира колико закона било на дневном реду, парламентарцима су њихова примања загарантована. И сами признају да се требају смањити.

''Искрено, не верујем да би то прошло у Парламентарној скупштини пошто добар део колега и колегиница овде дере задње ципеле у парламенту и не верујем да би себи гласали за умањење примања'', рекао је Марио Караматић, делегат ХДЗ у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Нови покушај смањења привилегија је укидање јубиларних награда именованим и изабраним званичницима, које се исплаћују након 10 година рада, у висини просечне плате.



''Ваљда је сама чињеница да су годинама у парламенту довољна награда да буду задовољни својим примањима'', навео је Мирсад Мешић, посланик СДП у ПД ПС БиХ.

За четири године мандата државни парламентарац инкасира око 200 хиљада марака, само по основу плате, што их сврстава у ред најплаћенијих парламентараца у Европи.

А да би се висока примања у институцијама БиХ смањила, већ годинама се чека јединствено решење закона о платама које треба да предложи Министарство финансија. Грађанима то не значи ништа, јер за то време, сами пуне државну касу, која је готово увек полупразна, пише Н1.

Извор: Блиц/Н1.инфо

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

075

01.07.2017 05:50

Сву ту багру, уз часне изузетке, ухапсити, одузети им имовину и новац са рачуна и онда их послати на присилни рад јер да их човјек затвори на максималне казне "спасили" би се а овако неке користи би имали од њих! Брчко-Бановићи пругу направили без акциза за 7 мјесеци гдје је направљено 22 моста и неколико тунела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

01.07.2017 06:23

Мостова, исправка кривог навода!

Name

Мислим-Ман

01.07.2017 06:35

Слажем се. Све би ове послове направио да су плаћени по норми и учинку. Осим тога би те послове претворио у 4-сатне, јер ионако ништа не раде. Друго полувријеме радног времена се иде на добротворни рад, рад у болницама, слободно неплаћене вријеме или физички посао. Тако би влада почела градити повјерење народа.

Name

Марко

01.07.2017 07:40

Сву "ту багру" смо ми изабрали, или смо гласали за њих или нисмо гласали никако па смо им омогућили да буду изабрани. И ништа се неће битно промијенити, у октобру 2018. опет ће исти побиједити, углавном.

Name

Цетири закона

01.07.2017 08:50

Јак парламент.Земља потонула у блискоистоцне мутне воде, а ови лупају ли лупају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

01.07.2017 09:48

Дома народа БиХ је парламент од 15 особа, за једну сједницу да потроше 300.000 КМ, мислим да то није тачно, а да имају велика примања то стоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каменко

01.07.2017 10:12

То су показатељи не њихове способности вец насе менталне и политицке инфериорности.Праве нас будалама платама ,регресима и осталим бенефитима а ми задовољни и немоцни.Срам нас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал Схиди

01.07.2017 11:12

Најбоље да преселе сви код Ал Схидија доле.И на његову платну листу.Па да мама Саудија и јавно даје плате.И овако плаца по царсије.Види се по бројним заставама. Висе саудијских но ових плаво зутих. Да се то брате озваници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qw

01.07.2017 23:32

Јесте неприкладан израз, али све сама багра и олош шире све већи јаз мржње међу биједом.Имају добри и лоши људи удружимо се и узмимо народе судбину у своје руке. Ови од биједа халуцинирају.

Name

Wq

01.07.2017 23:40

Како мафија не познаје вјеру и нацију,а нама смртницима је намећу те баријере заборавимо као и ове ментора светске као да смо ми били будале док није дошла мафија Шта ће им обезбеђење међу својим народом,али треба га мајка гледати са брда како иде под ротацијом,а незнању ни гдје су пошли.Тасна, масна