U institucijama BiH nema krize

Institucije BiH bez sumnje najpoželjniji su poslodavac u državi. Posebno u parlamentu, plate su enormno visoke, a rezultati rada prilično skromni. Enormni su i troškovi održavanja, pa su tako jučerašnju sednicu Doma naroda građani platili oko 290 hiljada maraka.

Bosna i Hercegovina 01.07.2017 | 07:22
U institucijama BiH nema krize
Duboka politička kriza u parlamentu više se ne može sakriti. Sednice su postale vreme za međusobno optuživanje parlamentaraca ali i Saveta ministara i to za nerad. Sve to košta. Koliko - obelodanio je delegat Sredoje Nović.

''Pogledajte dnevni red. Je li danas uopšte isplativo držati sednicu? Pogledajte samo koliko jedna sednica Doma naroda košta? Ja sam dobio podatke od finansijske službe parlamenta i jedna sednica košta oko 290 - 300 hiljada maraka. Da li to treba da znači dragi građani da treba da budemo zadovoljni što se na dnevnom redu nalazi jedan zakon ili dva'', istakao je Sredoje Nović, Klub Srba u Domu naroda.

Bez obzira koliko zakona bilo na dnevnom redu, parlamentarcima su njihova primanja zagarantovana. I sami priznaju da se trebaju smanjiti.

''Iskreno, ne verujem da bi to prošlo u Parlamentarnoj skupštini pošto dobar deo kolega i koleginica ovde dere zadnje cipele u parlamentu i ne verujem da bi sebi glasali za umanjenje primanja'', rekao je Mario Karamatić, delegat HDZ u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Novi pokušaj smanjenja privilegija je ukidanje jubilarnih nagrada imenovanim i izabranim zvaničnicima, koje se isplaćuju nakon 10 godina rada, u visini prosečne plate.



''Valjda je sama činjenica da su godinama u parlamentu dovoljna nagrada da budu zadovoljni svojim primanjima'', naveo je Mirsad Mešić, poslanik SDP u PD PS BiH.

Za četiri godine mandata državni parlamentarac inkasira oko 200 hiljada maraka, samo po osnovu plate, što ih svrstava u red najplaćenijih parlamentaraca u Evropi.

A da bi se visoka primanja u institucijama BiH smanjila, već godinama se čeka jedinstveno rešenje zakona o platama koje treba da predloži Ministarstvo finansija. Građanima to ne znači ništa, jer za to vreme, sami pune državnu kasu, koja je gotovo uvek poluprazna, piše N1.

Izvor: Blic/N1.info

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

075

01.07.2017 05:50

Svu tu bagru, uz časne izuzetke, uhapsiti, oduzeti im imovinu i novac sa računa i onda ih poslati na prisilni rad jer da ih čovjek zatvori na maksimalne kazne "spasili" bi se a ovako neke koristi bi imali od njih! Brčko-Banovići prugu napravili bez akciza za 7 mjeseci gdje je napravljeno 22 mosta i nekoliko tunela!

ODGOVORITE
Name

075

01.07.2017 06:23

Mostova, ispravka krivog navoda!

Name

Mislim-Man

01.07.2017 06:35

Slažem se. Sve bi ove poslove napravio da su plaćeni po normi i učinku. Osim toga bi te poslove pretvorio u 4-satne, jer ionako ništa ne rade. Drugo poluvrijeme radnog vremena se ide na dobrotvorni rad, rad u bolnicama, slobodno neplaćene vrijeme ili fizički posao. Tako bi vlada počela graditi povjerenje naroda.

Name

Marko

01.07.2017 07:40

Svu "tu bagru" smo mi izabrali, ili smo glasali za njih ili nismo glasali nikako pa smo im omogućili da budu izabrani. I ništa se neće bitno promijeniti, u oktobru 2018. opet će isti pobijediti, uglavnom.

Name

Cetiri zakona

01.07.2017 08:50

Jak parlament.Zemlja potonula u bliskoistocne mutne vode, a ovi lupaju li lupaju.

ODGOVORITE
Name

3m

01.07.2017 09:48

Doma naroda BiH je parlament od 15 osoba, za jednu sjednicu da potroše 300.000 KM, mislim da to nije tačno, a da imaju velika primanja to stoji

ODGOVORITE
Name

Kamenko

01.07.2017 10:12

To su pokazatelji ne njihove sposobnosti vec nase mentalne i politicke inferiornosti.Prave nas budalama platama ,regresima i ostalim benefitima a mi zadovoljni i nemocni.Sram nas bilo!

ODGOVORITE
Name

Al Shidi

01.07.2017 11:12

Najbolje da presele svi kod Al Shidija dole.I na njegovu platnu listu.Pa da mama Saudija i javno daje plate.I ovako placa po carsije.Vidi se po brojnim zastavama. Vise saudijskih no ovih plavo zutih. Da se to brate ozvanici.

ODGOVORITE
Name

Qw

01.07.2017 23:32

Jeste neprikladan izraz, ali sve sama bagra i ološ šire sve veći jaz mržnje među bijedom.Imaju dobri i loši ljudi udružimo se i uzmimo narode sudbinu u svoje ruke. Ovi od bijeda haluciniraju.

Name

Wq

01.07.2017 23:40

Kako mafija ne poznaje vjeru i naciju,a nama smrtnicima je nameću te barijere zaboravimo kao i ove mentora svetske kao da smo mi bili budale dok nije došla mafija Šta će im obezbeđenje među svojim narodom,ali treba ga majka gledati sa brda kako ide pod rotacijom,a neznanju ni gdje su pošli.Tasna, masna