"Вијести Умета" поново у функцији

Веб-страница "Вијести Умета", коју су безбједносне службе више пута укидале због ширења радикалних ставова и пријетњи повезаних са "Исламском државом", од недавно је поново у функцији.

Босна и Херцеговина 30.06.2017 | 16:17
"Вијести Умета" поново у функцији
"Вијести Умета" тренутно се налазе на "клаудфер" веб-хостингу, са адресом наставка "нг", а међу садржајем су позив за ратовање у Сирију, филмови о обуци снајпериста, као и текстови "Извршене двије шехидске операције са експлозивним прслуцима унутар гробнице Хомеинија" и "Тактике праведног терора, напад камионом".

"Бирну" је у Федералној управи полиције /ФУП/ речено да ова врста хостинга отежава, али не онемогућава откривање и идентификацију таквих портала.

Из ФУП-а су навели да су у претходном периоду, на интернету, забиљежене веб- странице са потенцијално терористичким садржајем који подстиче на извршење кривичних дјела, те да су предузети кораци да буду уклоњене.

Аналитичар који се бави праћењем радикалних група Алдин Абазовић изјавио је да је портал "Вијести Умета" познат као главно гласило "Исламске државе" за земље Балкана и БиХ.

"Након напора безбједносних агенција, сајт је једно вријеме био неактиван, међутим, као и главни сајтови `Исламске државе` и `Вијести Умета` су промијениле начин рада, који се тренутно базира на `клауд` технологији. `Вијести Умета` имају знатно присуство и на `Телеграм` апликацији у виду разних профила које користе, а који се мијењају након одређеног периода", појаснио је Абазовић.

Он је истакао да је забрињавајуће присуство на "Телеграм" апликацији, због тога што је немогуће ући у траг ономе ко стоји иза тог профила.

Абазовић каже да осим гласила "Вијести Умета" на "Телеграму", постоји мрежа технолошки образованих и организованих појединаца који преводе и објављују материјал који долази са званичних канала "Исламске државе". 

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар