"Vijesti Umeta" ponovo u funkciji

Veb-stranica "Vijesti Umeta", koju su bezbjednosne službe više puta ukidale zbog širenja radikalnih stavova i prijetnji povezanih sa "Islamskom državom", od nedavno je ponovo u funkciji.

Bosna i Hercegovina 30.06.2017 | 16:17
"Vijesti Umeta" ponovo u funkciji
"Vijesti Umeta" trenutno se nalaze na "klaudfer" veb-hostingu, sa adresom nastavka "ng", a među sadržajem su poziv za ratovanje u Siriju, filmovi o obuci snajperista, kao i tekstovi "Izvršene dvije šehidske operacije sa eksplozivnim prslucima unutar grobnice Homeinija" i "Taktike pravednog terora, napad kamionom".

"Birnu" je u Federalnoj upravi policije /FUP/ rečeno da ova vrsta hostinga otežava, ali ne onemogućava otkrivanje i identifikaciju takvih portala.

Iz FUP-a su naveli da su u prethodnom periodu, na internetu, zabilježene veb- stranice sa potencijalno terorističkim sadržajem koji podstiče na izvršenje krivičnih djela, te da su preduzeti koraci da budu uklonjene.

Analitičar koji se bavi praćenjem radikalnih grupa Aldin Abazović izjavio je da je portal "Vijesti Umeta" poznat kao glavno glasilo "Islamske države" za zemlje Balkana i BiH.

"Nakon napora bezbjednosnih agencija, sajt je jedno vrijeme bio neaktivan, međutim, kao i glavni sajtovi `Islamske države` i `Vijesti Umeta` su promijenile način rada, koji se trenutno bazira na `klaud` tehnologiji. `Vijesti Umeta` imaju znatno prisustvo i na `Telegram` aplikaciji u vidu raznih profila koje koriste, a koji se mijenjaju nakon određenog perioda", pojasnio je Abazović.

On je istakao da je zabrinjavajuće prisustvo na "Telegram" aplikaciji, zbog toga što je nemoguće ući u trag onome ko stoji iza tog profila.

Abazović kaže da osim glasila "Vijesti Umeta" na "Telegramu", postoji mreža tehnološki obrazovanih i organizovanih pojedinaca koji prevode i objavljuju materijal koji dolazi sa zvaničnih kanala "Islamske države". 

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar