Исламски портал поново активан

Страница „Вијести Уммета”, коју су безбједносне службе више пута укидале због ширења радикалних ставова и пријетњи повезаних са тзв. Исламском државом, од недавно је поновно у функцији.

Босна и Херцеговина 30.06.2017 | 14:10
Исламски портал поново активан
„Вијести Уммета” се тренутно налазе на „цлоудфаре” wеб хостингу, са адресом наставка „НГ”, а од садржаја носи позиве ратовања у Сирију, филмове о обуци снајпериста, као и текстове назива: “Извршене двије шехидске операције са експлозивним прслуцима унутар гробнице хомеинија…” и “Тактике правденог терора, напад камионом” са инфографиком.

Балканској истраживачкој мрежи Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) су из Федералне управе полиције (ФУП) казали да ова врста хостинга „отежава”, али не онемогућује откривање и идентификацију.

Из ФУП-а кажу да су у претходном периоду, у интернет простору, евидентиране wеб странице са потенцијално терористичким садржајем који потиче на извршење кривичних дјела, те су предузети кораци да се оне уклоне.

“У погледу кориштења ‘Цлоудфаре’ сервиса, овај начин wеб хостинга отежава али не онемогућује откривање и идентификацију, односно вршење истраге у погледу идентифкације администратора, односно лица која користе исту”, наводе из Федералне полиције.

Алдин Абазовић, аналитичар који се бави праћењем радикалних скупина каже да је портал „Вијести Уммета” познат као главно гласило тзв. Исламске државе за земље Балкана и БиХ.

„Након напора сигурносних агенција сајт је једно вријеме био неактиван, међутим као и главни сајтови тзв. Исламске Државе и Вијести Уммета су промијениле начин рада, који се тренутно базира на Цлоуд технологији. Вијести Уммета имају знатно присуство и на Телеграм апликацији у виду разних аццоунта које користе и који се мијењају након одређеног периода. Забрињавајуће је управо то присуство на Телеграму из разлога што је немогуће ући у траг ко стоји иза налога”, објашњава Абазовић.

Према његовим ријечима, поред гласила Вијести Уммета на Телеграму постоји цијела мрежа технолошки освијештених и организованих појединаца које преводе и објављују материјал који долази са оффицијелних канала тзв. Исламске државе.

Професор на Факултету политичких наука Сеад Турчало за БИРН БиХ каже да странице са оваквим садржајем одржавају ниво радикализације али нису претјерано учинковите у новачењу.

“Сва емпиријска истраживања указују да на првом мјесту у утјецају на радикализацију у вјеровању и понашању има директни контакт. Врло мали број особа је радикализиран због интернет садржаја. Такве странице као своју публику имају особе које су већ радикализиране у вјеровању и понашању и њихова функција је у одржавању нивоа радикализације и наравно у одређеном моменту могу послужити као својеврстан окидач,” каже Турчало.

Он примјећује да је постојање оваквих страница некада и добро да се прате „трендови и токови” међу радикализованим групама.

“Све сигурносне агенције и особе које се баве праћењем терористичких скупина и истраживањем феномена насилног есктремизма, прате такве странице и на тај начин су у току са трендовима и токовима међу тим групама. То даје могућност и превентивног дјеловања. Као у конкретном случају, гдје имамо усмјерене пријетње на именоване групације, даје се шанса сигурносним агенцијама да превентивно дјелују”, закључује Турчало.

Преко 200 особа из БиХ је од 2012. године отишло да ратује на подручје Сирије и Ирака. Њих око 50 се вратило и до сада је донесено двадесетак пресуда за ратовање у страним терористичким организацијама.

Извор: БИРН

Коментари / 0

Оставите коментар