Islamski portal ponovo aktivan

Stranica „Vijesti Ummeta”, koju su bezbjednosne službe više puta ukidale zbog širenja radikalnih stavova i prijetnji povezanih sa tzv. Islamskom državom, od nedavno je ponovno u funkciji.

Bosna i Hercegovina 30.06.2017 | 14:10
Islamski portal ponovo aktivan
„Vijesti Ummeta” se trenutno nalaze na „cloudfare” web hostingu, sa adresom nastavka „NG”, a od sadržaja nosi pozive ratovanja u Siriju, filmove o obuci snajperista, kao i tekstove naziva: “Izvršene dvije šehidske operacije sa eksplozivnim prslucima unutar grobnice homeinija…” i “Taktike pravdenog terora, napad kamionom” sa infografikom.

Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) su iz Federalne uprave policije (FUP) kazali da ova vrsta hostinga „otežava”, ali ne onemogućuje otkrivanje i identifikaciju.

Iz FUP-a kažu da su u prethodnom periodu, u internet prostoru, evidentirane web stranice sa potencijalno terorističkim sadržajem koji potiče na izvršenje krivičnih djela, te su preduzeti koraci da se one uklone.

“U pogledu korištenja ‘Cloudfare’ servisa, ovaj način web hostinga otežava ali ne onemogućuje otkrivanje i identifikaciju, odnosno vršenje istrage u pogledu identifkacije administratora, odnosno lica koja koriste istu”, navode iz Federalne policije.

Aldin Abazović, analitičar koji se bavi praćenjem radikalnih skupina kaže da je portal „Vijesti Ummeta” poznat kao glavno glasilo tzv. Islamske države za zemlje Balkana i BiH.

„Nakon napora sigurnosnih agencija sajt je jedno vrijeme bio neaktivan, međutim kao i glavni sajtovi tzv. Islamske Države i Vijesti Ummeta su promijenile način rada, koji se trenutno bazira na Cloud tehnologiji. Vijesti Ummeta imaju znatno prisustvo i na Telegram aplikaciji u vidu raznih accounta koje koriste i koji se mijenjaju nakon određenog perioda. Zabrinjavajuće je upravo to prisustvo na Telegramu iz razloga što je nemoguće ući u trag ko stoji iza naloga”, objašnjava Abazović.

Prema njegovim riječima, pored glasila Vijesti Ummeta na Telegramu postoji cijela mreža tehnološki osviještenih i organizovanih pojedinaca koje prevode i objavljuju materijal koji dolazi sa officijelnih kanala tzv. Islamske države.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Sead Turčalo za BIRN BiH kaže da stranice sa ovakvim sadržajem održavaju nivo radikalizacije ali nisu pretjerano učinkovite u novačenju.

“Sva empirijska istraživanja ukazuju da na prvom mjestu u utjecaju na radikalizaciju u vjerovanju i ponašanju ima direktni kontakt. Vrlo mali broj osoba je radikaliziran zbog internet sadržaja. Takve stranice kao svoju publiku imaju osobe koje su već radikalizirane u vjerovanju i ponašanju i njihova funkcija je u održavanju nivoa radikalizacije i naravno u određenom momentu mogu poslužiti kao svojevrstan okidač,” kaže Turčalo.

On primjećuje da je postojanje ovakvih stranica nekada i dobro da se prate „trendovi i tokovi” među radikalizovanim grupama.

“Sve sigurnosne agencije i osobe koje se bave praćenjem terorističkih skupina i istraživanjem fenomena nasilnog esktremizma, prate takve stranice i na taj način su u toku sa trendovima i tokovima među tim grupama. To daje mogućnost i preventivnog djelovanja. Kao u konkretnom slučaju, gdje imamo usmjerene prijetnje na imenovane grupacije, daje se šansa sigurnosnim agencijama da preventivno djeluju”, zaključuje Turčalo.

Preko 200 osoba iz BiH je od 2012. godine otišlo da ratuje na područje Sirije i Iraka. Njih oko 50 se vratilo i do sada je doneseno dvadesetak presuda za ratovanje u stranim terorističkim organizacijama.

Izvor: BIRN

Komentari / 0

Ostavite komentar