У УИО БиХ нове малверзације

Након што је ''Ослобођење'' писало о томе како је помоћник директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Здравко Цвјетиновић три пута од Министарства спољне трговине и економских односа, али и регионалних центара унутар УИО тражио исто мишљење, настојећи осигурати нижу царину за увоз кекса и чоколаде, нови допис стигао је овог мјесеца у Регионални центар УИО у Тузли.

Босна и Херцеговина 30.06.2017 | 13:46
У УИО БиХ нове малверзације
Растерећење

Цвјетиновић се овог пута бави “кадровском проблематиком” у Царинској испостави Тешањ.

“Сходно налогу директора УИО БиХ датог Сектору за царине да се анализира стање у ЦИ Тешањ и предложи начин рјешавања, службеници Одсјека за контролу провјерили су стање, како у погледу обима посла и царинских поступака, материјално техничке опремљености, тако и стања међуљудских односа”, наводи Цвјетиновић.



У допису у којем се тражи поступање наводи и да је Правилником о систематизацији радних мјеста у ЦИ Тешањ “систематизовано 19 извршилаца, а попуњен 21, те да је уочен стални тренд раста броја декларација, а као један од проблема наводи се велики број одобрења за унутрашњу обраду, гдје је ЦИ Тешањ наведен као надзорна и отпусна царинска испостава”.

Због свега, Цвјетиновић предлаже да се води рачуна о равномјерној оптерећености свих царинских испостава, без обзира на захтјеве увозника/шпедитера, па да се ЦИ Тешањ растерети тако што би дио послова преузео Добој.

“Треба указати на то да шпедитери не могу условљавати УИО измјенама систематизације”, поручује у допису Цвјетиновић, тражећи од РЦ Тузла да се предложе одговарајућа рјешења.

Државни посланик СДА из Тешња Шемсудин Мехмедовић, уједно и предсједавајући Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома, за ''Ослобођење'' каже како Цвјетиновић овим дописом покушава намаћи посао за ЦИ Добој у којем сам има интересе.

''Док у Тешњу по 60 камиона чека на царињење, јер нема довољно цариника'', истиче Мехмедовић.

Един Јабанџић, предсједник Удружења привредника Бизнис центар Јелах-Тешањ и извршни директор фирме МАДИ, подсјећа да све што има привреде, има у Тешњу, иако се као успјешна привредна зона помињу и оне локалне заједнице које граниче са њим.



''Погледајте само излазне фактуре. Некад давно је пило воде то да се жалите, али су већ многе институције пребачене из једне средине у другу. Ми и овако теже завршавамо послове. Свјестан сам да свугдје недостаје упосленика, али када се каже да друге средине у привређивању прате Тешањ, вјерујте да то није тачно'', наглашава Јабанџић.

Додаје како привреда Тешња има милијарду и по марака годишњих фактура, те се пита ко се с тим може поредити.

''То није директна надлежност Опћине, али нама су квалитет и брзина рада Царинске испоставе Тешањ итекако важни. Интерес свих је да се пословање одвија без застоја. Ако привредници имају проблема, обично комуницирају са цариницима, нама се ријетко ко обраћа. Али, стало нам је до тога да имамо квалитетне сервисне услуге управо због пословног амбијента у Тешњу'', каже начелник Суад Хускић.



А бројка од милијарду и по марака годишњег промета тешањске привреде истакнута је на овогодишњем сајму привреде у овом мјесту.

С њом ова општина достиже 3,7 посто извоза Босне и Херцеговине. Робе из Тешња стижу на тржишта 61 државе, а на годишњем нивоу реализује се у просјеку 90 милиона марака нових инвестиција.

Уз то, и млади у Тешњу уживају снажну подршку привредника и локалне власти.

Но, све то ништа не значи Здравку Цвјетиновићу, против којег Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) води низ истрага.

Цвјетиновић је и хапшен 2014. године, у чувеној акцији названој Пандора, заједно са бившим директором УИО Кемалом Чаушевићем.

Шпирић у позадини

''Тихић и Додик су ми наредили да именујем Цвјетиновића, а Шпирић је био у позадини свега. Он је главни уредник дешавања у Управи'', рекао је Кемал Чаушевић пред Судом БиХ 15. јула 2014. године.

Цвјетиновић је на граничним прелазима Рача, Градишка и Брод успоставио мрежу својих помагача, који су радили за његов рачун и тако створио злочиначку организацију унутар УИО, која је дјеловала и након смјене Чаушевића, тврдило је Тужилаштво БиХ.

Осим послова са текстилом, они су незаконито увозили и друге робе.

И док је против Чаушевића Тужилаштво БиХ подигло оптужницу за злоупотребу положаја и примање мита, а коју је државни Суд потврдио, против Цвјетиновића оптужнице још нема.

Подсјећамо, комисија при Министарству безбједности БиХ недавно је трећи пут одбила захтјев пристигао из УИОБиХ, а у којем је тражено да се Цвјетиновићу омогући приступ тајним подацима.

Извор: Ослободјење

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кнез

30.06.2017 12:39

Овај Цвјетиновиц и криминал у УИО је највеца брука Тузиластва!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зипо

30.06.2017 13:13

УИО је организована криминална институција од оног најмањег референта па до врха.Криминал за вријеме Цаусевица је занемарљив у односу криминал и рекет који се данас проводи.То је данас постало нормално посто нитко не одговара.Интерес упослених,цаст изузецима је да на крају радног дана преброје новце колико су добри..За ову ситницу сто је написана лако је доказива,само нема користи јер немате коме реци поготово сто се ниста не подузима,а најбоље пролазе они сто их мало притворе и све ок.У УИО имате доста људи сто су сиканирани од стране директора и његових послусника само сто нису хтјели понизно климати главом.УИО=ЦАРИНСКА МАФИЈА.

Name

Луди Милојко

30.06.2017 17:21

Ко је на власти у институцијама БиХ, колико знам нису СНСД ни Додик. Зашто Савез за обману који заступа српски корпус на нивоу БиХ не заведе ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас си

30.06.2017 17:39

Не Луди Милојко,вец си Глупи Милојко. Ко бих теби тако ретардираном могао објаснити у једном дану.

Name

Ре "Бас си"

30.06.2017 18:21

Да ти ниси ретардиран могао би Глупом Милојку све објаснити у једној реченици, а очито је да је све јасно у БиХ.