U UIO BiH nove malverzacije

Nakon što je ''Oslobođenje'' pisalo o tome kako je pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zdravko Cvjetinović tri puta od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ali i regionalnih centara unutar UIO tražio isto mišljenje, nastojeći osigurati nižu carinu za uvoz keksa i čokolade, novi dopis stigao je ovog mjeseca u Regionalni centar UIO u Tuzli.

Bosna i Hercegovina 30.06.2017 | 13:46
U UIO BiH nove malverzacije
Rasterećenje

Cvjetinović se ovog puta bavi “kadrovskom problematikom” u Carinskoj ispostavi Tešanj.

“Shodno nalogu direktora UIO BiH datog Sektoru za carine da se analizira stanje u CI Tešanj i predloži način rješavanja, službenici Odsjeka za kontrolu provjerili su stanje, kako u pogledu obima posla i carinskih postupaka, materijalno tehničke opremljenosti, tako i stanja međuljudskih odnosa”, navodi Cvjetinović.



U dopisu u kojem se traži postupanje navodi i da je Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u CI Tešanj “sistematizovano 19 izvršilaca, a popunjen 21, te da je uočen stalni trend rasta broja deklaracija, a kao jedan od problema navodi se veliki broj odobrenja za unutrašnju obradu, gdje je CI Tešanj naveden kao nadzorna i otpusna carinska ispostava”.

Zbog svega, Cvjetinović predlaže da se vodi računa o ravnomjernoj opterećenosti svih carinskih ispostava, bez obzira na zahtjeve uvoznika/špeditera, pa da se CI Tešanj rastereti tako što bi dio poslova preuzeo Doboj.

“Treba ukazati na to da špediteri ne mogu uslovljavati UIO izmjenama sistematizacije”, poručuje u dopisu Cvjetinović, tražeći od RC Tuzla da se predlože odgovarajuća rješenja.

Državni poslanik SDA iz Tešnja Šemsudin Mehmedović, ujedno i predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma, za ''Oslobođenje'' kaže kako Cvjetinović ovim dopisom pokušava namaći posao za CI Doboj u kojem sam ima interese.

''Dok u Tešnju po 60 kamiona čeka na carinjenje, jer nema dovoljno carinika'', ističe Mehmedović.

Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj i izvršni direktor firme MADI, podsjeća da sve što ima privrede, ima u Tešnju, iako se kao uspješna privredna zona pominju i one lokalne zajednice koje graniče sa njim.



''Pogledajte samo izlazne fakture. Nekad davno je pilo vode to da se žalite, ali su već mnoge institucije prebačene iz jedne sredine u drugu. Mi i ovako teže završavamo poslove. Svjestan sam da svugdje nedostaje uposlenika, ali kada se kaže da druge sredine u privređivanju prate Tešanj, vjerujte da to nije tačno'', naglašava Jabandžić.

Dodaje kako privreda Tešnja ima milijardu i po maraka godišnjih faktura, te se pita ko se s tim može porediti.

''To nije direktna nadležnost Općine, ali nama su kvalitet i brzina rada Carinske ispostave Tešanj itekako važni. Interes svih je da se poslovanje odvija bez zastoja. Ako privrednici imaju problema, obično komuniciraju sa carinicima, nama se rijetko ko obraća. Ali, stalo nam je do toga da imamo kvalitetne servisne usluge upravo zbog poslovnog ambijenta u Tešnju'', kaže načelnik Suad Huskić.



A brojka od milijardu i po maraka godišnjeg prometa tešanjske privrede istaknuta je na ovogodišnjem sajmu privrede u ovom mjestu.

S njom ova opština dostiže 3,7 posto izvoza Bosne i Hercegovine. Robe iz Tešnja stižu na tržišta 61 države, a na godišnjem nivou realizuje se u prosjeku 90 miliona maraka novih investicija.

Uz to, i mladi u Tešnju uživaju snažnu podršku privrednika i lokalne vlasti.

No, sve to ništa ne znači Zdravku Cvjetinoviću, protiv kojeg Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vodi niz istraga.

Cvjetinović je i hapšen 2014. godine, u čuvenoj akciji nazvanoj Pandora, zajedno sa bivšim direktorom UIO Kemalom Čauševićem.

Špirić u pozadini

''Tihić i Dodik su mi naredili da imenujem Cvjetinovića, a Špirić je bio u pozadini svega. On je glavni urednik dešavanja u Upravi'', rekao je Kemal Čaušević pred Sudom BiH 15. jula 2014. godine.

Cvjetinović je na graničnim prelazima Rača, Gradiška i Brod uspostavio mrežu svojih pomagača, koji su radili za njegov račun i tako stvorio zločinačku organizaciju unutar UIO, koja je djelovala i nakon smjene Čauševića, tvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Osim poslova sa tekstilom, oni su nezakonito uvozili i druge robe.

I dok je protiv Čauševića Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za zloupotrebu položaja i primanje mita, a koju je državni Sud potvrdio, protiv Cvjetinovića optužnice još nema.

Podsjećamo, komisija pri Ministarstvu bezbjednosti BiH nedavno je treći put odbila zahtjev pristigao iz UIOBiH, a u kojem je traženo da se Cvjetinoviću omogući pristup tajnim podacima.

Izvor: Oslobodjenje

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Knez

30.06.2017 12:39

Ovaj Cvjetinovic i kriminal u UIO je najveca bruka Tuzilastva!

ODGOVORITE
Name

Zipo

30.06.2017 13:13

UIO je organizovana kriminalna institucija od onog najmanjeg referenta pa do vrha.Kriminal za vrijeme Causevica je zanemarljiv u odnosu kriminal i reket koji se danas provodi.To je danas postalo normalno posto nitko ne odgovara.Interes uposlenih,cast izuzecima je da na kraju radnog dana prebroje novce koliko su dobri..Za ovu sitnicu sto je napisana lako je dokaziva,samo nema koristi jer nemate kome reci pogotovo sto se nista ne poduzima,a najbolje prolaze oni sto ih malo pritvore i sve ok.U UIO imate dosta ljudi sto su sikanirani od strane direktora i njegovih poslusnika samo sto nisu htjeli ponizno klimati glavom.UIO=CARINSKA MAFIJA.

Name

Ludi Milojko

30.06.2017 17:21

Ko je na vlasti u institucijama BiH, koliko znam nisu SNSD ni Dodik. Zašto Savez za obmanu koji zastupa srpski korpus na nivou BiH ne zavede red.

ODGOVORITE
Name

Bas si

30.06.2017 17:39

Ne Ludi Milojko,vec si Glupi Milojko. Ko bih tebi tako retardiranom mogao objasniti u jednom danu.

Name

Re "Bas si"

30.06.2017 18:21

Da ti nisi retardiran mogao bi Glupom Milojku sve objasniti u jednoj rečenici, a očito je da je sve jasno u BiH.