Њемачка: ''ДА'' за геј бракове

Посланици немачког парламента усвојили су закон којим се у немачкој дозвољавају истополни бракови. Немачка канцеларка, међутим, није гласала за тај закон.

Свијет 30.06.2017 | 10:52
Њемачка: ''ДА'' за геј бракове
Како преноси Дојче веле, гласало се у Доњем дому немачког парламента, а за легализацију истополних бракова "за" је било 393 посланика, против 226, док су се четири посланика суздржала од гласања. Горњи дом је раније већ усвојио тај закон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел није подржала у парламенту закон, пренео је Скај њуз, али је истакла да ће ова, велика промена у Немачкој, донети више социјалног мира.

"За мене брак је према основном праву - брак између мушкарца и жене и зато нисам гласала за овај закон данас", изјавила је Меркелова, а пренео је Ројтерс.

"Надам се да данашње гласање не промовише само поштовање различитих мишљења, већ и да ће донети већу друштвену кохезију и мир", додала је немачка канцеларка.



У тексту закона сад стоји да је "брак доживотна заједница два лица различитог пола или истог пола".

Нови закон мора да буде одобрен и у Горњем дому парламента да би ступио на снагу, што се очекује до краја године.

Немачка се на овај начин придружује групи од двадесет западних земаља, укључујуц́и и 13 у Европи, које су легализовале истополне бракове.

Берлин је 2001. године одобрио склапање грађанске заједнице са правима сличним браку, осим када су у питању одређене пореске олакшице и усвајање деце.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је отворила пут оваквом исходу гласања најављујуц́и прошлог понедељка у интервјуу да је на члановима њене странке да слободно гласају.

Она је међутим раније планирала да се гласање одржи тек после парламентарних избора у септембру, али је њен мањински коалициони партнер, Социјалдемократска партија, убрзала гласање у договору са опозиционом левицом у Бундестагу.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Перица

30.06.2017 08:55

Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римљани

30.06.2017 09:06

Сад знате зашто су Римљани звали Германске народе барбарима. Џаба новац и лијепо одјело дивљаци увијек остају дивљаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

30.06.2017 10:32

Браво и свака част Њемачка! Ваљда свако има право да воли и буде вољен, па тако и геј људи. Лично имам геј пријатеље и апсолутно их подржавам. Поздрав из Бања Луке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварно?

30.06.2017 10:46

Ја подрзавам ону нену са Скова која це умријети, а неце видјети голог мускарца јер се те ствари у мраку раде код цасних људи. И зна се како. Да ли би ти руцао код мене, а знао да су ми прсти били у нецијем медјунозју прије пет минута? Или да сам сад извадила споловило из уста? Немој говорити док не размислис.

Name

Лазни морали

30.06.2017 10:39

Мој бивси је геј. Поцео је да се бави муском проституцијом у Њемацкој кад је отисао тамо као избјеглица из Бијељине. Имао је и има босанску зену и 2 дјеце. Протјерају га из Њемацке и мати ме моли да га доведем у Сведску. Ми смо родбина. Казем о.к. нема секса, а папир све трпи. Добије визу на годину. Таман да добије за стално назовем ја Одјел за усељениство. Он поред своје дјеце ставио на листу и свог децка из Бијељине. Казем мами ' да доведем једног геја у реду али аман два то је превисе. Отказем све то. Јао ста ми није писала његова мати, а главно заборавила. Сад це се он озенити и напустити Француску - неку бабу озенио послије мене за папире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

30.06.2017 13:52

Баш мене брига шта ко ради у своја четири зида, значи ако живе заједно два мушкарца или двије жене па нека имају право то и законски овјерити. ја знам за себе шта сам и и како би требао изгледати један брак онако како је то одувијек било и како моја вјера а остале монотеистичке религије налажу. Али ми живимо у једном новом времену гдје се требамо прилагодити и бити толерантни тако да све док мени не намеће своје ставове и ако ми не прави проблем мени је то ОК.

ОДГОВОРИТЕ