Njemačka: ''DA'' za gej brakove

Poslanici nemačkog parlamenta usvojili su zakon kojim se u nemačkoj dozvoljavaju istopolni brakovi. Nemačka kancelarka, međutim, nije glasala za taj zakon.

Svijet 30.06.2017 | 10:52
Njemačka: ''DA'' za gej brakove
Kako prenosi Dojče vele, glasalo se u Donjem domu nemačkog parlamenta, a za legalizaciju istopolnih brakova "za" je bilo 393 poslanika, protiv 226, dok su se četiri poslanika suzdržala od glasanja. Gornji dom je ranije već usvojio taj zakon.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije podržala u parlamentu zakon, preneo je Skaj njuz, ali je istakla da će ova, velika promena u Nemačkoj, doneti više socijalnog mira.

"Za mene brak je prema osnovnom pravu - brak između muškarca i žene i zato nisam glasala za ovaj zakon danas", izjavila je Merkelova, a preneo je Rojters.

"Nadam se da današnje glasanje ne promoviše samo poštovanje različitih mišljenja, već i da će doneti veću društvenu koheziju i mir", dodala je nemačka kancelarka.U tekstu zakona sad stoji da je "brak doživotna zajednica dva lica različitog pola ili istog pola".

Novi zakon mora da bude odobren i u Gornjem domu parlamenta da bi stupio na snagu, što se očekuje do kraja godine.

Nemačka se na ovaj način pridružuje grupi od dvadeset zapadnih zemalja, uključujući i 13 u Evropi, koje su legalizovale istopolne brakove.

Berlin je 2001. godine odobrio sklapanje građanske zajednice sa pravima sličnim braku, osim kada su u pitanju određene poreske olakšice i usvajanje dece.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je otvorila put ovakvom ishodu glasanja najavljujući prošlog ponedeljka u intervjuu da je na članovima njene stranke da slobodno glasaju.

Ona je međutim ranije planirala da se glasanje održi tek posle parlamentarnih izbora u septembru, ali je njen manjinski koalicioni partner, Socijaldemokratska partija, ubrzala glasanje u dogovoru sa opozicionom levicom u Bundestagu.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Perica

30.06.2017 10:55

Fuj

ODGOVORITE
Name

Rimljani

30.06.2017 11:06

Sad znate zašto su Rimljani zvali Germanske narode barbarima. Džaba novac i lijepo odjelo divljaci uvijek ostaju divljaci.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

30.06.2017 12:32

Bravo i svaka čast Njemačka! Valjda svako ima pravo da voli i bude voljen, pa tako i gej ljudi. Lično imam gej prijatelje i apsolutno ih podržavam. Pozdrav iz Banja Luke!

ODGOVORITE
Name

Stvarno?

30.06.2017 12:46

Ja podrzavam onu nenu sa Skova koja ce umrijeti, a nece vidjeti golog muskarca jer se te stvari u mraku rade kod casnih ljudi. I zna se kako. Da li bi ti rucao kod mene, a znao da su mi prsti bili u necijem medjunozju prije pet minuta? Ili da sam sad izvadila spolovilo iz usta? Nemoj govoriti dok ne razmislis.

Name

Lazni morali

30.06.2017 12:39

Moj bivsi je gej. Poceo je da se bavi muskom prostitucijom u Njemackoj kad je otisao tamo kao izbjeglica iz Bijeljine. Imao je i ima bosansku zenu i 2 djece. Protjeraju ga iz Njemacke i mati me moli da ga dovedem u Svedsku. Mi smo rodbina. Kazem o.k. nema seksa, a papir sve trpi. Dobije vizu na godinu. Taman da dobije za stalno nazovem ja Odjel za useljenistvo. On pored svoje djece stavio na listu i svog decka iz Bijeljine. Kazem mami ' da dovedem jednog geja u redu ali aman dva to je previse. Otkazem sve to. Jao sta mi nije pisala njegova mati, a glavno zaboravila. Sad ce se on ozeniti i napustiti Francusku - neku babu ozenio poslije mene za papire.

ODGOVORITE
Name

Geography

30.06.2017 15:52

Baš mene briga šta ko radi u svoja četiri zida, znači ako žive zajedno dva muškarca ili dvije žene pa neka imaju pravo to i zakonski ovjeriti. ja znam za sebe šta sam i i kako bi trebao izgledati jedan brak onako kako je to oduvijek bilo i kako moja vjera a ostale monoteističke religije nalažu. Ali mi živimo u jednom novom vremenu gdje se trebamo prilagoditi i biti tolerantni tako da sve dok meni ne nameće svoje stavove i ako mi ne pravi problem meni je to OK.

ODGOVORITE