ЛЕ - преглед квалификација... Било је ту свега!

Сарајево га примило с центра и поражено у Молдавији! Сутјеска прегажена, луд финиш Осијека! Имамо најбољи гол првог кола квалификација за Лигу Европе! Разочарење дана - Хелсинки! Приштина примила пет комада за пола сата! Невероватан гол за тријумф аутсајдера из Велса, Макаби објаснио Албанцима како се игра фудбал, еврогол за победу Скендербега.  Рапсодија Младости у Подгорици, Работнички једва избегао бруку! Екипа Дејана Вукићевића са минималном предношћу путује на реванш у Јерменију.  Шћеповић и Лазовић решили кад је била фрка, Николићев Видеотон једва против Балзана! Жељо бољи од Зете! Шћеповић јунак, а умало да буде трагичар.  Ренџерс се вратио! Рекорд Лиге Европе - 48. 681 навијач! Славни клуб из Глазгова одиграо први европски меч после пет година и славио минималцем.  Какав шоу Вереда и Бенајуна! Три гола Беитара за пет минута - од 1:3 до 4:3! Невероватан преокрет у Петах Тикви и победа израелског тима у надокнади времена.  

Фудбал 30.06.2017 | 10:30
ЛЕ - преглед квалификација... Било је ту свега!
Лудница у Израелу каква се не памти! Поподневни мечеви првог кола квалификација за Лигу Европе дефинитивно су протекли у сенци окршаја у Петах Тикви између Беитара из Јерусалема и мађарског Вашаша који је био спектакуларан. Занимљиво, Ужичанин Ненад Ђокић био је главни делилац правде на овој утакмици, која је донела невероватан преокрет у надокнади времена и тријумф домаћина - 4:3 (1:2).

Један крајње чудан сценарио виђен је на овој утакмици. Гости су до 88. минута имали предност од чак 3:1, а онда су на сцену ступили израелски ветеран Јоси Бенајун (37 година) и некадашњи везиста Црвене звезде Идан Веред. Времешни везиста који се прославио у Премијер лиги ушао је у игру с клупе у 57. минуту и наговестио тотални спектакл.

Домаћин је од 88. за само четири минута комплетирао чудесан повратак у игру головима Бенајуна и некадашњег звездаша Вереда, а за коначну победу се побринуо Словак Ерик Сабо у трећем минуту надокнаде. Тако је Беитар на спектакуларан начин обезбедио благу предност пред реванш у Мађарској за седам дана.



Сарајево је ће морати да се вади на Кошеву у реваншу ако хоће у друго коло квалификација за Лигу Европе. Бордо тим је поражен у првом мечу у Молдавији, пошто је домаћа Зарија славила 2:1. А гостујући голман Павловић се прописно обрукао!

Домаћи су повели преко Загинаилова у седмом минуту када је Украјинац искористио отпадак. А онда најупечатљивији моменат меча и вероватно најлепши гол првог кола квалификација. Аргентински везиста Гомаз је матирао Павловића спектакуларним ударцем са центра игралишта!



Наду Сарајлијама пред реванш је вратио капитен Михојевић голом у 74. минуту.

Боље среће је био осијек који је на једвите јаде у Андори савладао Санта Колому са 2:0 головима у финишу меча. Претходно је домаћи тим имао боље шансе. Осијек је повео у 80. минуту када је Миоч натрчао на одбијену лопту пошто је голман Перинез одбранио пенал Ејупија. Лукић је чудним голом у 96. минуту обезбедио миран реванш…

Левски је прегазио Сутјеску са 3:1. Све је било готово после првог полувремена када су Бугари уз два гола Мапукуа и пројектил Прохаске из слободњака дошли до 3:0. Одбрана Сујтеске је изгледала таргикомично у неким тренуцима. Ипак, Марковић је у 79. минуту постигао гол у гостима који даје трачак наде Никшићанима пред реванш.

Очекивано, АЕК из Ларнаке је завршио све већ у првој утакмици против гибралтарског Линколна. Кипрани су славили 5:0. По два гола су постигли Француз Толемес и Шпанац Томас који је био један од чак шесторице шпанских фудбалера у стартној постави Кипрана. Пети гол је био дело Ивана Тричковског из пенала.

Норвежани су декласирали представнике Северне Ирске. Хаугесунд је са 7:0 уништио Колерен, док је Од Гренланд са 3:0 декалсирао Балимену.

Од свих фаворита који су наступили у првом колу квалификација за Лигу Европе, највеће разочарење је свакако фински Хелсинки. Клуб који је пре неколико година играо и групну фазу Лиге Европе је вечерас минимално поражен на гостовању велшком аутсајдеру Конахсу!

И то на невероватан начин пошто је Вулф у 40. минуту затресао мрежу из центрашута са 30 и кусур метара!? Још веће разочарење је што фински фаворит до краја није успео макар да изједначи. Конахс се сада налази на прагу великог изненађења. Подсетимо, и прошлог лета су изненадили норвешки Стабек…

Разочарао је и шведски АИК. Клуб из Солне је одиграо само реми без голова на Фарским Острвима против Калсквика, али у реваншу ће бити изразити фаворит.

За разлику од АИК-а, Норчепинг је одбранио част шведског фудбала пошто је декалсирао Приштину, представник тзв. Косова. У интервалу од 10. до 40. минута су Швеђани са пет голова избушили мрежу недораслог ривала из Приштине. У наставку су се смиловали, повукли ручну и поштедили Приштину тоталне катастрофе.

Мидтјиланд је са 6:1 декласирао ирски Дери Сити и решио питање пласмана у другу рунду. Макаби је у Тел Авиву рутински савладао Титрану са 2:0, а Предраг Рајковић није имао много посла на голу против албанског ривала. Оба гола Макабија су пала после прелепих акција домаћег тима.

Боље среће од Тиране је био други албански представник Скендербег. Вицешампион Албаније је минималцем савладао Сант Хулију из Андоре уз еврогол Латифија у 69. минуту из слободног ударца.

За разлику од српске, црногорска Младост је била успешнија ове вечери у Лиги Европе пошто је на стадиону у Подгорици у првом мечу уписала победу над јерменским Ганџасаром од 1:0. За погодак одлуке побринуо се Милан Ђуришић са беле тачке у 57. минуту, па Подгоричани са минимланом предношћу путују на реванш следећег четвртка.

Екипа Дејана Вукићевића заслужено је славила. Могла је та победа да буде и знатно убедљивија, али су играчи домаћег тима пропсутили неколико изгледних шанси пред голом вечерас слабих гостију из Јерменије.

Велико изненађење могло је лако да се деси ове вечери у Сан Марину где је малени клуб Тре Пене дуго одолевао пред фудбалерима Работничког из Скопља. Ипак, Македонци су успели да дођу до поготка и победе од 1:0, коју им је омогућио дефанзивац Дејан Митеву последњем минуту утакмице.

Широки Бријег није имао проблема на свом терену у окршају са казахстанским Ордабашијем који је савладао са 2:0 поготком ветерана Крстановића, а истоветни резултат забележио је и словеначки Домжале који је лако победио естонску Флору на свом терену.

Марко Николић је дошао у Мађарску као освајач дупле круне и тренерска звезда, а мало је недостајало да већ у првом званичном мечу на клупи мађарског клуба доживи велико разочарење. Његов Видеотон су спасили Марко Шћеповић и Данко Лазовић који су у финишу меча постгили голове за победу од 2:0

Видеотон је био много бољи од Балзана са Малте по игри, али је на крају једва ишчупао победу од 2:0. Све до 79. минута је било 0:0 и Видеотон је био на прагу разочарења, а онда је прорадио Шћеповић. Српски нападач је шмекерски пласирао лопту у супротан угао иако није био баш у најбољој позицији.

Само четири минута раније, Шћеповић је пропустио велику прилику.Промашио је пенал пошто је са беле тачке уздрамо пречку.

На крају Данко Лазовић у 95. минуту меча погодио за коначних 2:0.

Видеотон је ипак извукао победу која би требало да буде довољна за реванш на Малти. Свакако је квалитетнији тим, а можда овај меч добро дође Николићу да уозбиљи своје изабранике.

У еx-Yу окршају, Жељезничар је у Сарајеву минималцем савладао Зету. Јунак победе је био Лендрић који је из пенала у 48. минуту матирао голмана Зете.

Разочарао је шкотски Сент Џонстон који је на свом терену поражен 1:2 од литванског Тракаија.

Плава страна Глазгова чекала је на овај тренутак од августа 2012. године! И дочекали су да се Ренџерс после силних мука и перипетија врати у Европу. Поново су светла рефлектора славног стадиона Ајброкс била упаљена зарад континенталног изазова.

А трибине су биле пуне. Ма не пуне, већ крцате јер је много људи хтело да поздрави Полицајце. И поставили су рекорд Лиге Европе са 48.681 присутним навијачем или боље рећи правим фанатиком.

И некако је у други план пала чињеница да се ради тек о првом колу квалификација за Лигу Европе, а да је противник анонимни тим из Луксембруга, Прогрес Нидеркорн.

Дочекали су навијачи Ренџерса победу, додуше танку, од 1:0 али била би сензација да славни клуб из Глазгова испадне већ на старту квалификација.

Да задовољство буде велико потрудио се неуништиви ветеран Кени Милер који је и постигао једини гол на утакмици у 37. минуту. Асистирао му је још један искусни лисац Нико Крањчар.

Нису се гости из Луксембурга вечерас повукли на своју половину као што би неко можда и очекивао. Деловали су на моменте као равноправан ривал, међутим, могао је домаћин у убедљивије да слави на крају.

Следеће недеље је реванш у Луксембургу, па ће навијачи Ренџерса коначно имати прилику и за једно лепо европско гостовање.

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ЕВРОПЕ - 1. коло

Ширак (Јерменија) - Горица (Словенија) 0:2 (0:1)
/Капић 15, 69/

Иртиш Павлодар (Казахстан) - Дунав Русе (Бугарска) 1:0 (1:0)
/Бугаев 5/

Каират (Казахстан) - Атлантас (Литванија) 6:0 (4:0)
/Гоу 21, 50. пенал, Аршавин 26. пенал, 42, Иличевић 30, 73/

Партизани (Албанија) - Ботев (Бугарска) 1:3 (1:1)
/Шукај 5 - Косоко 27, 88, Неделев 62/

Пјуник (Јерменија) - Слован (Словачка) 1:4 (1:1)
/Аветисјан 8. пенал - Холошко 23, 68, Савићевић 62, Шаканазарјан 75. аутогол/

Вентспилс (Летонија) - Валур (Исланд) 0:0

Тренчин (Словачка) - Торпедо Кутаиси (Грузија) 5:1 (2:1)
/Манце 36, 40, Чатаковић 75, Паур 81, Беридзе 87 - Гурули 10/

Динамо Минск (Белорусија) - НСИ Рунавик (Фарска Острва) 2:1 (1:0)
/Остроук 42, Нојок 52 - Јоенсен 86/

Левадија (Естонија) - Корк Сити (Ирска) 0:2 (0:1)
/Бакли 43, Бити 82/

Чихура (Грузија) - Алтах (Аустрија) 0:1 (0:1)
/Нгват-Махоп 4/

Динамо Батуми (Грузија) - Јагјелонија (Пољска) 0:1 (0:0)
/Шеридан 49/

Шахтјор Солигорск (Белорусија) - Судува (Литванија) 0:0

Шкендија (Албанија) - Дачија (Молдавија) 3:0 (2:0)
/Ибраими 7, Радески 11, 75/

ВПС (Финска) - Олимпија (Словенија) 1:0 (1:0)
/Вахтера 12/

Каљу (Естонија) - Б36 (Фарска Острва) 2:1 (1:0)
/Тјапкин 13, Дмитријев 79 - Јохансен 49/

Лингби (Данска) - Бангор Сити (Велс) 1:0 (1:0)
/Блуме 13/

Беитар (Израел) - Вашаш (Мађарска) 4:3 (1:2)
/Минато Паулињо 19, Бенајун 88, Веред 90+1, Сабо 90+3 - Павлов 36, 44, Клучар 53/

Ференцварош (Мађарска) - Јелгава (Летонија) 2:0 (1:0)
/Варга 11, 70/

АЕК Ларнака (Кипар) - Линколн Ред Импс (Гибралтар) 5:0 (1:0)
/Толемес 22, 68, Томас 52, 65, Тричковски 77 пенал/

Хаугесунд (Норвешка) - Колрејн (Северна Ирска) 7:0 (1:0)
/Тронстад 8, Абди 33, Хајрадиновић 42, Икеди 42, Ибрахим 52, Хусеклеп 61, Будусон 71/

Левски (Бугарска) - Сутјеска (Црна Гора) 3:1 (3:0)
/Мапуку 1, 21, Прохаска 45+1 - Марковић 79/

Од Гренланд (Норвешка) - Балимена (Северна Ирска) 3:0 (1:0)
/Младеновић 1, Броберг 52, Хауген 90+2/

Санта Колома (Андора) - Осијек (Хрватска) 0:2 (0:0)
/Миоч 79, Лукић 90+6/

Зарија (Молдавија) - Сарајево (БиХ) 2:1 (2:0)
/Загјанилов 7, Гомез 33 - Михојевић 73/

Зира (Азербејџан) - Диферданж (Луксембург) 2:0 (1:0)
/Гадзе 22, Белфорт 80/

Фола Еш (Лукесмбург) - Милсами (Молдавија) 2:1 (1:0)
/Далеведов 5, Хађи 80 - Платика 81/

Бала Таун (Велс) - Вадуц (Лихтенштајн) 1:2 (0:2)
/Венаблес 62 - Зарате 21, Брунер 29/

Конахс (Велс) - Хелсинки (Финска) 1:0 (1:0)
/Вулф 40/

Клаксвик (Фарска Острва) - АИК (Шведска) 0:0 

Макаби Тел Авив (Израел) - Тирана (Албанија) 2:0 (1:0)
/Коен 27, Даса 64/

Мидтјиланд (Данска) - Дери Сити (Северна Ирска) 6:1 (3:0)
/Дал Енде 4, Рис, Поулсен 44пен, Крон 59, 61, Краев 84/

Норчепинг (Шведска) - Приштина (Косово/Србија) 5:0 (5:0)
/Карлсон 10, Андерсон 24, Елијасон 26, Холмберг 31, 40/

Скендербег (Албанија) - Санта Хулија (Андора) 1:0 (0:0)
/Латифи 69/

Војводина (Србија) - Ружомберок (Словачка) 2:1 (2:0)
/Малбашић 8, 21 - Данијел 81/ 

Црвена звезда (Србија) - Флоријана (Малта) 1:0 (1:0)
/Боаћи 45. пенал/

Домжале (Словенија) - Флора (Естонија) 2:0 (0:0)
/Репаш 77, Жужек 90/

Младост Лучани (Србија) - Интер Баку (Азербејџан) 0:3 (0:2)
/Скарлатаке 23, 41, Алијев 75/

Младост Подгорица (Црна Гора) - Ганџасар (Јерменија) 1:0 (0:0)
/Ђуришић 57. пенал/

Широки Бријег (БиХ) - Ордабаши (Казахстан) 2:0 (0:0)
/Крстановић 37. пенал, 45+1/ 

Тре Пене (Сан Марино) - Работнички (Македонија) 0:1 (0:0)
/Симончели 90. аутогол/

Крусејдерс (Северна Ирска) - Лиепаја (Летонија) 3:1 (2:0)
/Лори 28, Карвил 35, Овенс 55 - Карасаускас 61/

Лех (Пољска) - Пелистер (Македонија) 4:0 (3:0)
/Нилсен 28. пенал, Ситум 30, 57 Мајевски 38/

Глазгов Ренџерс (Шкотска) - Прогрес (Луксембург) 1:0 (1:0)
/Милер 37/

Сент Џозефс (Гибралтар) - АЕЛ Лимасол (Кипар) 0:4 (0:1)
/Арубарена 4, Меска 51, Лафранс 64, 72/

Сент Џонстон (Шкотска) - Тракаи (Литванија) 1:2 (1:2)
/Шогнеси 32 - Максимов 13, Силенас 36/

Валета (Малта) - Фолгоре (Сан Марино) 2:0 (1:0)
/Борг 42, Веласко 48/

Видеотон (Мађарска) - Балзан (Малта) 2:0 (0:0)
/Шћеповић 79, Лазовић 90+4/

Жељезничар (БиХ) - Зета (Црна Гора) 1:0 (0:0)
/Лендрић 48/

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар