LE - pregled kvalifikacija... Bilo je tu svega!

Sarajevo ga primilo s centra i poraženo u Moldaviji! Sutjeska pregažena, lud finiš Osijeka! Imamo najbolji gol prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope! Razočarenje dana - Helsinki! Priština primila pet komada za pola sata! Neverovatan gol za trijumf autsajdera iz Velsa, Makabi objasnio Albancima kako se igra fudbal, evrogol za pobedu Skenderbega.  Rapsodija Mladosti u Podgorici, Rabotnički jedva izbegao bruku! Ekipa Dejana Vukićevića sa minimalnom prednošću putuje na revanš u Jermeniju.  Šćepović i Lazović rešili kad je bila frka, Nikolićev Videoton jedva protiv Balzana! Željo bolji od Zete! Šćepović junak, a umalo da bude tragičar.  Rendžers se vratio! Rekord Lige Evrope - 48. 681 navijač! Slavni klub iz Glazgova odigrao prvi evropski meč posle pet godina i slavio minimalcem.  Kakav šou Vereda i Benajuna! Tri gola Beitara za pet minuta - od 1:3 do 4:3! Neverovatan preokret u Petah Tikvi i pobeda izraelskog tima u nadoknadi vremena.  

Fudbal 30.06.2017 | 10:30
LE - pregled kvalifikacija... Bilo je tu svega!
Ludnica u Izraelu kakva se ne pamti! Popodnevni mečevi prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope definitivno su protekli u senci okršaja u Petah Tikvi između Beitara iz Jerusalema i mađarskog Vašaša koji je bio spektakularan. Zanimljivo, Užičanin Nenad Đokić bio je glavni delilac pravde na ovoj utakmici, koja je donela neverovatan preokret u nadoknadi vremena i trijumf domaćina - 4:3 (1:2).

Jedan krajnje čudan scenario viđen je na ovoj utakmici. Gosti su do 88. minuta imali prednost od čak 3:1, a onda su na scenu stupili izraelski veteran Josi Benajun (37 godina) i nekadašnji vezista Crvene zvezde Idan Vered. Vremešni vezista koji se proslavio u Premijer ligi ušao je u igru s klupe u 57. minutu i nagovestio totalni spektakl.

Domaćin je od 88. za samo četiri minuta kompletirao čudesan povratak u igru golovima Benajuna i nekadašnjeg zvezdaša Vereda, a za konačnu pobedu se pobrinuo Slovak Erik Sabo u trećem minutu nadoknade. Tako je Beitar na spektakularan način obezbedio blagu prednost pred revanš u Mađarskoj za sedam dana.



Sarajevo je će morati da se vadi na Koševu u revanšu ako hoće u drugo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Bordo tim je poražen u prvom meču u Moldaviji, pošto je domaća Zarija slavila 2:1. A gostujući golman Pavlović se propisno obrukao!

Domaći su poveli preko Zaginailova u sedmom minutu kada je Ukrajinac iskoristio otpadak. A onda najupečatljiviji momenat meča i verovatno najlepši gol prvog kola kvalifikacija. Argentinski vezista Gomaz je matirao Pavlovića spektakularnim udarcem sa centra igrališta!



Nadu Sarajlijama pred revanš je vratio kapiten Mihojević golom u 74. minutu.

Bolje sreće je bio osijek koji je na jedvite jade u Andori savladao Santa Kolomu sa 2:0 golovima u finišu meča. Prethodno je domaći tim imao bolje šanse. Osijek je poveo u 80. minutu kada je Mioč natrčao na odbijenu loptu pošto je golman Perinez odbranio penal Ejupija. Lukić je čudnim golom u 96. minutu obezbedio miran revanš…

Levski je pregazio Sutjesku sa 3:1. Sve je bilo gotovo posle prvog poluvremena kada su Bugari uz dva gola Mapukua i projektil Prohaske iz slobodnjaka došli do 3:0. Odbrana Sujteske je izgledala targikomično u nekim trenucima. Ipak, Marković je u 79. minutu postigao gol u gostima koji daje tračak nade Nikšićanima pred revanš.

Očekivano, AEK iz Larnake je završio sve već u prvoj utakmici protiv gibraltarskog Linkolna. Kiprani su slavili 5:0. Po dva gola su postigli Francuz Tolemes i Španac Tomas koji je bio jedan od čak šestorice španskih fudbalera u startnoj postavi Kiprana. Peti gol je bio delo Ivana Tričkovskog iz penala.

Norvežani su deklasirali predstavnike Severne Irske. Haugesund je sa 7:0 uništio Koleren, dok je Od Grenland sa 3:0 dekalsirao Balimenu.

Od svih favorita koji su nastupili u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, najveće razočarenje je svakako finski Helsinki. Klub koji je pre nekoliko godina igrao i grupnu fazu Lige Evrope je večeras minimalno poražen na gostovanju velškom autsajderu Konahsu!

I to na neverovatan način pošto je Vulf u 40. minutu zatresao mrežu iz centrašuta sa 30 i kusur metara!? Još veće razočarenje je što finski favorit do kraja nije uspeo makar da izjednači. Konahs se sada nalazi na pragu velikog iznenađenja. Podsetimo, i prošlog leta su iznenadili norveški Stabek…

Razočarao je i švedski AIK. Klub iz Solne je odigrao samo remi bez golova na Farskim Ostrvima protiv Kalskvika, ali u revanšu će biti izraziti favorit.

Za razliku od AIK-a, Norčeping je odbranio čast švedskog fudbala pošto je dekalsirao Prištinu, predstavnik tzv. Kosova. U intervalu od 10. do 40. minuta su Šveđani sa pet golova izbušili mrežu nedoraslog rivala iz Prištine. U nastavku su se smilovali, povukli ručnu i poštedili Prištinu totalne katastrofe.

Midtjiland je sa 6:1 deklasirao irski Deri Siti i rešio pitanje plasmana u drugu rundu. Makabi je u Tel Avivu rutinski savladao Titranu sa 2:0, a Predrag Rajković nije imao mnogo posla na golu protiv albanskog rivala. Oba gola Makabija su pala posle prelepih akcija domaćeg tima.

Bolje sreće od Tirane je bio drugi albanski predstavnik Skenderbeg. Vicešampion Albanije je minimalcem savladao Sant Huliju iz Andore uz evrogol Latifija u 69. minutu iz slobodnog udarca.

Za razliku od srpske, crnogorska Mladost je bila uspešnija ove večeri u Ligi Evrope pošto je na stadionu u Podgorici u prvom meču upisala pobedu nad jermenskim Gandžasarom od 1:0. Za pogodak odluke pobrinuo se Milan Đurišić sa bele tačke u 57. minutu, pa Podgoričani sa minimlanom prednošću putuju na revanš sledećeg četvrtka.

Ekipa Dejana Vukićevića zasluženo je slavila. Mogla je ta pobeda da bude i znatno ubedljivija, ali su igrači domaćeg tima propsutili nekoliko izglednih šansi pred golom večeras slabih gostiju iz Jermenije.

Veliko iznenađenje moglo je lako da se desi ove večeri u San Marinu gde je maleni klub Tre Pene dugo odolevao pred fudbalerima Rabotničkog iz Skoplja. Ipak, Makedonci su uspeli da dođu do pogotka i pobede od 1:0, koju im je omogućio defanzivac Dejan Mitevu poslednjem minutu utakmice.

Široki Brijeg nije imao problema na svom terenu u okršaju sa kazahstanskim Ordabašijem koji je savladao sa 2:0 pogotkom veterana Krstanovića, a istovetni rezultat zabeležio je i slovenački Domžale koji je lako pobedio estonsku Floru na svom terenu.

Marko Nikolić je došao u Mađarsku kao osvajač duple krune i trenerska zvezda, a malo je nedostajalo da već u prvom zvaničnom meču na klupi mađarskog kluba doživi veliko razočarenje. Njegov Videoton su spasili Marko Šćepović i Danko Lazović koji su u finišu meča postgili golove za pobedu od 2:0

Videoton je bio mnogo bolji od Balzana sa Malte po igri, ali je na kraju jedva iščupao pobedu od 2:0. Sve do 79. minuta je bilo 0:0 i Videoton je bio na pragu razočarenja, a onda je proradio Šćepović. Srpski napadač je šmekerski plasirao loptu u suprotan ugao iako nije bio baš u najboljoj poziciji.

Samo četiri minuta ranije, Šćepović je propustio veliku priliku.Promašio je penal pošto je sa bele tačke uzdramo prečku.

Na kraju Danko Lazović u 95. minutu meča pogodio za konačnih 2:0.

Videoton je ipak izvukao pobedu koja bi trebalo da bude dovoljna za revanš na Malti. Svakako je kvalitetniji tim, a možda ovaj meč dobro dođe Nikoliću da uozbilji svoje izabranike.

U ex-Yu okršaju, Željezničar je u Sarajevu minimalcem savladao Zetu. Junak pobede je bio Lendrić koji je iz penala u 48. minutu matirao golmana Zete.

Razočarao je škotski Sent Džonston koji je na svom terenu poražen 1:2 od litvanskog Trakaija.

Plava strana Glazgova čekala je na ovaj trenutak od avgusta 2012. godine! I dočekali su da se Rendžers posle silnih muka i peripetija vrati u Evropu. Ponovo su svetla reflektora slavnog stadiona Ajbroks bila upaljena zarad kontinentalnog izazova.

A tribine su bile pune. Ma ne pune, već krcate jer je mnogo ljudi htelo da pozdravi Policajce. I postavili su rekord Lige Evrope sa 48.681 prisutnim navijačem ili bolje reći pravim fanatikom.

I nekako je u drugi plan pala činjenica da se radi tek o prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a da je protivnik anonimni tim iz Luksembruga, Progres Niderkorn.

Dočekali su navijači Rendžersa pobedu, doduše tanku, od 1:0 ali bila bi senzacija da slavni klub iz Glazgova ispadne već na startu kvalifikacija.

Da zadovoljstvo bude veliko potrudio se neuništivi veteran Keni Miler koji je i postigao jedini gol na utakmici u 37. minutu. Asistirao mu je još jedan iskusni lisac Niko Kranjčar.

Nisu se gosti iz Luksemburga večeras povukli na svoju polovinu kao što bi neko možda i očekivao. Delovali su na momente kao ravnopravan rival, međutim, mogao je domaćin u ubedljivije da slavi na kraju.

Sledeće nedelje je revanš u Luksemburgu, pa će navijači Rendžersa konačno imati priliku i za jedno lepo evropsko gostovanje.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE - 1. kolo

Širak (Jermenija) - Gorica (Slovenija) 0:2 (0:1)
/Kapić 15, 69/

Irtiš Pavlodar (Kazahstan) - Dunav Ruse (Bugarska) 1:0 (1:0)
/Bugaev 5/

Kairat (Kazahstan) - Atlantas (Litvanija) 6:0 (4:0)
/Gou 21, 50. penal, Aršavin 26. penal, 42, Iličević 30, 73/

Partizani (Albanija) - Botev (Bugarska) 1:3 (1:1)
/Šukaj 5 - Kosoko 27, 88, Nedelev 62/

Pjunik (Jermenija) - Slovan (Slovačka) 1:4 (1:1)
/Avetisjan 8. penal - Hološko 23, 68, Savićević 62, Šakanazarjan 75. autogol/

Ventspils (Letonija) - Valur (Island) 0:0

Trenčin (Slovačka) - Torpedo Kutaisi (Gruzija) 5:1 (2:1)
/Mance 36, 40, Čataković 75, Paur 81, Beridze 87 - Guruli 10/

Dinamo Minsk (Belorusija) - NSI Runavik (Farska Ostrva) 2:1 (1:0)
/Ostrouk 42, Nojok 52 - Joensen 86/

Levadija (Estonija) - Kork Siti (Irska) 0:2 (0:1)
/Bakli 43, Biti 82/

Čihura (Gruzija) - Altah (Austrija) 0:1 (0:1)
/Ngvat-Mahop 4/

Dinamo Batumi (Gruzija) - Jagjelonija (Poljska) 0:1 (0:0)
/Šeridan 49/

Šahtjor Soligorsk (Belorusija) - Suduva (Litvanija) 0:0

Škendija (Albanija) - Dačija (Moldavija) 3:0 (2:0)
/Ibraimi 7, Radeski 11, 75/

VPS (Finska) - Olimpija (Slovenija) 1:0 (1:0)
/Vahtera 12/

Kalju (Estonija) - B36 (Farska Ostrva) 2:1 (1:0)
/Tjapkin 13, Dmitrijev 79 - Johansen 49/

Lingbi (Danska) - Bangor Siti (Vels) 1:0 (1:0)
/Blume 13/

Beitar (Izrael) - Vašaš (Mađarska) 4:3 (1:2)
/Minato Paulinjo 19, Benajun 88, Vered 90+1, Sabo 90+3 - Pavlov 36, 44, Klučar 53/

Ferencvaroš (Mađarska) - Jelgava (Letonija) 2:0 (1:0)
/Varga 11, 70/

AEK Larnaka (Kipar) - Linkoln Red Imps (Gibraltar) 5:0 (1:0)
/Tolemes 22, 68, Tomas 52, 65, Tričkovski 77 penal/

Haugesund (Norveška) - Kolrejn (Severna Irska) 7:0 (1:0)
/Tronstad 8, Abdi 33, Hajradinović 42, Ikedi 42, Ibrahim 52, Huseklep 61, Buduson 71/

Levski (Bugarska) - Sutjeska (Crna Gora) 3:1 (3:0)
/Mapuku 1, 21, Prohaska 45+1 - Marković 79/

Od Grenland (Norveška) - Balimena (Severna Irska) 3:0 (1:0)
/Mladenović 1, Broberg 52, Haugen 90+2/

Santa Koloma (Andora) - Osijek (Hrvatska) 0:2 (0:0)
/Mioč 79, Lukić 90+6/

Zarija (Moldavija) - Sarajevo (BiH) 2:1 (2:0)
/Zagjanilov 7, Gomez 33 - Mihojević 73/

Zira (Azerbejdžan) - Diferdanž (Luksemburg) 2:0 (1:0)
/Gadze 22, Belfort 80/

Fola Eš (Lukesmburg) - Milsami (Moldavija) 2:1 (1:0)
/Dalevedov 5, Hađi 80 - Platika 81/

Bala Taun (Vels) - Vaduc (Lihtenštajn) 1:2 (0:2)
/Venables 62 - Zarate 21, Bruner 29/

Konahs (Vels) - Helsinki (Finska) 1:0 (1:0)
/Vulf 40/

Klaksvik (Farska Ostrva) - AIK (Švedska) 0:0 

Makabi Tel Aviv (Izrael) - Tirana (Albanija) 2:0 (1:0)
/Koen 27, Dasa 64/

Midtjiland (Danska) - Deri Siti (Severna Irska) 6:1 (3:0)
/Dal Ende 4, Ris, Poulsen 44pen, Kron 59, 61, Kraev 84/

Norčeping (Švedska) - Priština (Kosovo/Srbija) 5:0 (5:0)
/Karlson 10, Anderson 24, Elijason 26, Holmberg 31, 40/

Skenderbeg (Albanija) - Santa Hulija (Andora) 1:0 (0:0)
/Latifi 69/

Vojvodina (Srbija) - Ružomberok (Slovačka) 2:1 (2:0)
/Malbašić 8, 21 - Danijel 81/ 

Crvena zvezda (Srbija) - Florijana (Malta) 1:0 (1:0)
/Boaći 45. penal/

Domžale (Slovenija) - Flora (Estonija) 2:0 (0:0)
/Repaš 77, Žužek 90/

Mladost Lučani (Srbija) - Inter Baku (Azerbejdžan) 0:3 (0:2)
/Skarlatake 23, 41, Alijev 75/

Mladost Podgorica (Crna Gora) - Gandžasar (Jermenija) 1:0 (0:0)
/Đurišić 57. penal/

Široki Brijeg (BiH) - Ordabaši (Kazahstan) 2:0 (0:0)
/Krstanović 37. penal, 45+1/ 

Tre Pene (San Marino) - Rabotnički (Makedonija) 0:1 (0:0)
/Simončeli 90. autogol/

Krusejders (Severna Irska) - Liepaja (Letonija) 3:1 (2:0)
/Lori 28, Karvil 35, Ovens 55 - Karasauskas 61/

Leh (Poljska) - Pelister (Makedonija) 4:0 (3:0)
/Nilsen 28. penal, Situm 30, 57 Majevski 38/

Glazgov Rendžers (Škotska) - Progres (Luksemburg) 1:0 (1:0)
/Miler 37/

Sent Džozefs (Gibraltar) - AEL Limasol (Kipar) 0:4 (0:1)
/Arubarena 4, Meska 51, Lafrans 64, 72/

Sent Džonston (Škotska) - Trakai (Litvanija) 1:2 (1:2)
/Šognesi 32 - Maksimov 13, Silenas 36/

Valeta (Malta) - Folgore (San Marino) 2:0 (1:0)
/Borg 42, Velasko 48/

Videoton (Mađarska) - Balzan (Malta) 2:0 (0:0)
/Šćepović 79, Lazović 90+4/

Željezničar (BiH) - Zeta (Crna Gora) 1:0 (0:0)
/Lendrić 48/

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar