Незадовољни извршном власти

Парламентарци су незадовољни понашањем извршне власти према законодавној, а кап која је прелила чашу је јучерашње непојављивање министара на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност, која је разматрала извјештај о раду Вијећа министара БиХ за 2016. годину у дијелу надлежности Комисије.

Босна и Херцеговина 30.06.2017 | 07:32
Незадовољни извршном власти
Душанка Мајкић, члан Комисије и посланик СНСД-а, рекла је да кад извршна власт пошаље најважнији документ послије буџета, а то је извјештај о раду Вијећа министара, и кад га овако методолошки уради, онда он ничему не може служити.

"Овај документ не може служити нити парламенту БиХ, који је задужен да врши парламентарни надзор над радом извршне власти, а ни институцијама које би требало на основу њега да праве корекције о свом раду", истакла је Мајкићева и додала да то није најстрашније, него да је најстрашније то што нико из Вијећа министара не дође на сједницу надлежне комисије.

"Потпуно је јасно да је Савјету министара БиХ неважно шта ће парламент рећи, односно да ће они који обнашају власт гласати за то, ма шта то било у пакету. Ово је недопустиво и невјероватно. И раније су ти извјештаји били проблематични, али ово сад, промјеном методологије, не служи ничему", категорична је она.

Мајкићева је јуче напустила сједницу Комисије јер, како је објаснила, није жељела да расправља о тачкама које су означене "повјерљиво" уз тврдњу да су такве тачке све чешће на дневном реду и да се јавност искључује из њих.

Она је једина била против извјештаја и оцијенила је да Комисија ради на ивици кворума, те да се олако прелази преко тачака дневног реда, да се не води конструктивна расправа, иако су теме и надлежности Комисије веома важне.

Мишљење Мајкићеве дијели и њен колега из Комисије и делагат у Дому народа БиХ Марио Караматић, који је рекао да је незадовољан односом Вијећа министара према парламентарцима.

"О начину презентације извјештаја нећу говорити", рекао је Караматић.

И Шемсудин Мехмедовић, члан Комисије и посланик СДА у Представничком дому БиХ, сматра да стоји чињеница да би Вијеће министара требало да буде ефикасније.

"Његови представници требало би да буду доступни и да бране извјештаје и одлуке", истакао је Мехмедовић.

Комисија је јуче расправљала о раду Министарства безбједности, Служби за странце, Министарству одбране, СИПА и Министарству трговине и економских односа. Посланици и делегати потрошили су вријеме расправљајући о методологији по којој је сачињен извјештај, а нису расправљали о самом извјештају и евентуалним проблемима које би БиХ могла имати када је аспект безбједности у питању, а с обзиром на све чешће терористичке нападе у Европи и све чешћу повезаност тих напада са БиХ.

Иако је већина чланова Комисије имала примједбу на метод којим је сачињен извјештај, он је, на крају, ипак, подржан. У невладином сектору мишљења су да грађани морају бити свјесни шта се догађа у сектору одбране и безбједности. Денис Хаџовић, генерални секретар Центра за безбједоносне студије, каже да је сектор одбране и безбједности веома битан за БиХ.

"Грађани морају бити свјесни шта се догађа у сектору одбране и безбједности. Приједлози и извјештаји се усвајају, а не улази се у детаље онога шта се дешава у овом сектору. Суочавамо се са новим пријетњама, хакерским нападима, тероризмом, организованим криминалом, корупцијом, то су све битне надлежности о којима ова комисија треба информисати јавност", казао је Хаџовић.

Заједничка комисија јуче није прихватила иницијативу Дениса Бећировића (СДП) да се задужи Вијеће министасра БиХ да за најдаље шест мјесеци сачини нову стратегију националне сигурности за БиХ. Против ове иницијативе било је пет од седам посланика и делегата колико их је присуствовало сједници.

Тадићева шала

Огњен Тадић, члан Комисије и замјеник предсједавјућег Дома народа БиХ, духовито је прокоментарисао изјаву своје колегинице из Комисије Душанке Мајкић о ивици кворума.

"Ко је на ивици заврши у марици", рекао је Тадић.

Не могу заштитити ни своје аутомобиле на паркингу

Расправљајући о раду Министарства безбједности БиХ, Марио Караматић је рекао да то министарство не може заштитити своје аутомобиле на паркингу, а камоли да изради безбједносну стратегију.

Нагласио је да Комисија треба да буде агилнија, те да јесте проблем што се према неким питањима не односе довољно озбиљно.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СДА

30.06.2017 05:52

Ста вели цувена странка за увоз арапа и извоз терориста.Босна никад јаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

30.06.2017 08:05

Ко је ово овим бањалучким прорезимским новинама преводио њихову Дусанку Мајкиц са 'савјета министара' у 'вијеће министара' Ако им цује новопецена србенда Миле додик, готови су. Додусе у тим новинама које се стампају у БЛ а маглу продају у пар хиљада примјерака свима и Кнежево није уставно Кнезево него - Скендер Вакуф. Тако да...

ОДГОВОРИТЕ