Nezadovoljni izvršnom vlasti

Parlamentarci su nezadovoljni ponašanjem izvršne vlasti prema zakonodavnoj, a kap koja je prelila čašu je jučerašnje nepojavljivanje ministara na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, koja je razmatrala izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu u dijelu nadležnosti Komisije.

Bosna i Hercegovina 30.06.2017 | 07:32
Nezadovoljni izvršnom vlasti
Dušanka Majkić, član Komisije i poslanik SNSD-a, rekla je da kad izvršna vlast pošalje najvažniji dokument poslije budžeta, a to je izvještaj o radu Vijeća ministara, i kad ga ovako metodološki uradi, onda on ničemu ne može služiti.

"Ovaj dokument ne može služiti niti parlamentu BiH, koji je zadužen da vrši parlamentarni nadzor nad radom izvršne vlasti, a ni institucijama koje bi trebalo na osnovu njega da prave korekcije o svom radu", istakla je Majkićeva i dodala da to nije najstrašnije, nego da je najstrašnije to što niko iz Vijeća ministara ne dođe na sjednicu nadležne komisije.

"Potpuno je jasno da je Savjetu ministara BiH nevažno šta će parlament reći, odnosno da će oni koji obnašaju vlast glasati za to, ma šta to bilo u paketu. Ovo je nedopustivo i nevjerovatno. I ranije su ti izvještaji bili problematični, ali ovo sad, promjenom metodologije, ne služi ničemu", kategorična je ona.

Majkićeva je juče napustila sjednicu Komisije jer, kako je objasnila, nije željela da raspravlja o tačkama koje su označene "povjerljivo" uz tvrdnju da su takve tačke sve češće na dnevnom redu i da se javnost isključuje iz njih.

Ona je jedina bila protiv izvještaja i ocijenila je da Komisija radi na ivici kvoruma, te da se olako prelazi preko tačaka dnevnog reda, da se ne vodi konstruktivna rasprava, iako su teme i nadležnosti Komisije veoma važne.

Mišljenje Majkićeve dijeli i njen kolega iz Komisije i delagat u Domu naroda BiH Mario Karamatić, koji je rekao da je nezadovoljan odnosom Vijeća ministara prema parlamentarcima.

"O načinu prezentacije izvještaja neću govoriti", rekao je Karamatić.

I Šemsudin Mehmedović, član Komisije i poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH, smatra da stoji činjenica da bi Vijeće ministara trebalo da bude efikasnije.

"Njegovi predstavnici trebalo bi da budu dostupni i da brane izvještaje i odluke", istakao je Mehmedović.

Komisija je juče raspravljala o radu Ministarstva bezbjednosti, Službi za strance, Ministarstvu odbrane, SIPA i Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa. Poslanici i delegati potrošili su vrijeme raspravljajući o metodologiji po kojoj je sačinjen izvještaj, a nisu raspravljali o samom izvještaju i eventualnim problemima koje bi BiH mogla imati kada je aspekt bezbjednosti u pitanju, a s obzirom na sve češće terorističke napade u Evropi i sve češću povezanost tih napada sa BiH.

Iako je većina članova Komisije imala primjedbu na metod kojim je sačinjen izvještaj, on je, na kraju, ipak, podržan. U nevladinom sektoru mišljenja su da građani moraju biti svjesni šta se događa u sektoru odbrane i bezbjednosti. Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za bezbjedonosne studije, kaže da je sektor odbrane i bezbjednosti veoma bitan za BiH.

"Građani moraju biti svjesni šta se događa u sektoru odbrane i bezbjednosti. Prijedlozi i izvještaji se usvajaju, a ne ulazi se u detalje onoga šta se dešava u ovom sektoru. Suočavamo se sa novim prijetnjama, hakerskim napadima, terorizmom, organizovanim kriminalom, korupcijom, to su sve bitne nadležnosti o kojima ova komisija treba informisati javnost", kazao je Hadžović.

Zajednička komisija juče nije prihvatila inicijativu Denisa Bećirovića (SDP) da se zaduži Vijeće ministasra BiH da za najdalje šest mjeseci sačini novu strategiju nacionalne sigurnosti za BiH. Protiv ove inicijative bilo je pet od sedam poslanika i delegata koliko ih je prisustvovalo sjednici.

Tadićeva šala

Ognjen Tadić, član Komisije i zamjenik predsjedavjućeg Doma naroda BiH, duhovito je prokomentarisao izjavu svoje koleginice iz Komisije Dušanke Majkić o ivici kvoruma.

"Ko je na ivici završi u marici", rekao je Tadić.

Ne mogu zaštititi ni svoje automobile na parkingu

Raspravljajući o radu Ministarstva bezbjednosti BiH, Mario Karamatić je rekao da to ministarstvo ne može zaštititi svoje automobile na parkingu, a kamoli da izradi bezbjednosnu strategiju.

Naglasio je da Komisija treba da bude agilnija, te da jeste problem što se prema nekim pitanjima ne odnose dovoljno ozbiljno.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SDA

30.06.2017 05:52

Sta veli cuvena stranka za uvoz arapa i izvoz terorista.Bosna nikad jaca.

ODGOVORITE
Name

NN

30.06.2017 08:05

Ko je ovo ovim banjalučkim prorezimskim novinama prevodio njihovu Dusanku Majkic sa 'savjeta ministara' u 'vijeće ministara' Ako im cuje novopecena srbenda Mile dodik, gotovi su. Doduse u tim novinama koje se stampaju u BL a maglu prodaju u par hiljada primjeraka svima i Kneževo nije ustavno Knezevo nego - Skender Vakuf. Tako da...

ODGOVORITE