ИТ кадар све траженији у БиХ

Занимања у оквиру ИТ сектора спадају међу пет дефицитарних професија у БиХ, а тренд потражње за овим кадровима континуирано расте од 2010. године, потврдила су истраживања.

Република Српска 30.06.2017 | 07:11
ИТ кадар све траженији у БиХ
Тренд потражње за ИТ кадровима и мањак радне снаге није специфичан само за БиХ, него представља глобални проблем, због чега се све више младих одлучује управо за ова занимања, али и запослење за ино-послодавце.

Према студијама о ИТ сектору које су рађене кроз пројекат "Маркет Макерс" у Кантону Сарајево (КС) у посљедње четири године развој ИТ сектора је интензивиран у контексту константног раста броја запослених и прихода ИТ компанија.

По броју запослених и обиму пословања, према овим истраживањима, доминирају услуге програмирања за иностране компаније (оутсоурцинг), док мањи број компанија ради на развоју властитих софтверских производа које пласира на домаће и инострано тржиште, често уз изванредне успјехе.

"На крају 2015. године у 248 ИТ компанија била су запослена укупно 2.204 радника. Однос броја компанија и запослених илуструје чињеница да се углавном, осим десетак највећих, ради о микрокомпанијама с мање од пет запослених, чији је број порастао за 15 у односу на претходну годину", казала је Семина Хусомановић, пројект координатор за Посао.ба.



Према њеним ријечима, сходно тренду раста броја компанија расте и број запослених на подручју Федерације БиХ, гдје је у јулу прошле године у истим дјелатностима било укупно запослено 3.469 особа, што представља повећање од 13 одсто у односу на јануар 2015. године.

"Кантон Сарајево, у којем ради више од 57 одсто броја запослених у ИТ сектору ФБиХ, представља кључни генератор развоја ИТ-а у ФБиХ и БиХ, а и саме плате су у ИТ сектору знатно, скоро дупло веће од просјека у ФБиХ", рекла је Хусомановићева. Огласи за запошљавање препуни су понуда за програмере, а с тим у вези расте и интерес за информатичке курсеве, али и Електротехнички факултет.

Према ријечима Ранка Божичковића, проректора за наставу Универзитета у Источном Сарајеву, приликом уписа на факултет и ове године, као и претходних велики интерес је владао управо за Електротехнички факултет.

Бошко Васковић, студент треће године ЕТФ-а, каже да све више фирми нуди радне позиције у сектору програмирања, а оне углавном раде за ино-тржиште. "САД и западне земље у нама виде погодно тло као радну снагу коју би слабије плаћали у односу на своје програмере.

Као нова Индија смо, разлика је што ми доста боље знамо енглески у односу на њих, а и квалитетнији смо кадар. Ја повремено радим као фрееланцер и не остварујем пуно радно време због обавеза на факултету, али може добро да се заради, овисно колико знате, колико сте искусни и колико имате пројеката иза себе", рекао је Васковић.

Он је навео да је радио за једну канадску компанију гдје су му чак понудили спонзорску стипендију у Алберти како би радио за њих послије студија.

"Што се тиче нашег тржишта, генерално је слаба информатизација система због тога што се не отварају врата науци. На пример, да бисте правили андроид апликацију у БиХ, можете је само правити као бесплатну са рекламама јер нема уговора са компанијом 'Гоогле'", казао је он.

Истраживање "Маркет Макерс":

- 35 година има 60-70 одсто радне популације у ИТ сектору

- 832 КМ просјечна плата у ФБиХ

- 1.252 КМ просјечна плата - рачунарско програмирање и савјетовање

Извор: Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

комсија

30.06.2017 06:37

Колико каснимо за свијетом је Срамота јер нити у сколи а ни у нормалном зивоту нису јос свјесни ста знаци ИТ, Погледајте странице насих Фирми то су само запоцете и висе се незна даље. Ја мозда гледам критицно јер висе од 40 Година радио сам у Сиеменсу и знам добро од првог ПЦа па до данас како је напредовало и ста раде студенти на праксама.Родитељи су закаснили а дјеца само мисле на ИГРИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм...

30.06.2017 14:06

Па ста оцекујете од сколе, кад дјеца имају 1 цас седмицно информатику, а о накарадности настаног плана и програма да не прицам, нека они уце историју, нека имају 5 цасова матерњег језика и математике, а све су неписменији и не знају ни таблицу мнозења до 100.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

30.06.2017 18:58

У 4 год гимназије прије пар година је угасен предмет информатика а убацен култура религије.

Name

Директ

01.07.2017 14:49

У Америци се већ 15-20 година настава обавља тако што је компјутер замјенио гомилу књига и свесака. Кад ми дођемо до тог нивоа, а не само на часу информатике, тада ћемо моћи да понудимо тржишту ИТ кадар, а ту пеије свега мислим на квалитетан ИТ кадар јер ИТ сектор је као спорт или привреда. За то треба припремати кадар много раније ако хоћемо врхунске ИТ програмере с обзиром да на тржишту већ има гомилу ИТ-јеваца само проблем је у томе што само мањи дио њих има благе везе са тим појмом. Већина су техничари који знају ствари које знају и они који проводе неколико сати дневно сваки дан за компјутером. Ствари типа инсталација Wиндоwса и чишћење компјутера од вируса. То знам и ја, чак и више, а не сматрам себе да сам ИТ-евац.

ОДГОВОРИТЕ