IT kadar sve traženiji u BiH

Zanimanja u okviru IT sektora spadaju među pet deficitarnih profesija u BiH, a trend potražnje za ovim kadrovima kontinuirano raste od 2010. godine, potvrdila su istraživanja.

Republika Srpska 30.06.2017 | 07:11
IT kadar sve traženiji u BiH
Trend potražnje za IT kadrovima i manjak radne snage nije specifičan samo za BiH, nego predstavlja globalni problem, zbog čega se sve više mladih odlučuje upravo za ova zanimanja, ali i zaposlenje za ino-poslodavce.

Prema studijama o IT sektoru koje su rađene kroz projekat "Market Makers" u Kantonu Sarajevo (KS) u posljednje četiri godine razvoj IT sektora je intenziviran u kontekstu konstantnog rasta broja zaposlenih i prihoda IT kompanija.

Po broju zaposlenih i obimu poslovanja, prema ovim istraživanjima, dominiraju usluge programiranja za inostrane kompanije (outsourcing), dok manji broj kompanija radi na razvoju vlastitih softverskih proizvoda koje plasira na domaće i inostrano tržište, često uz izvanredne uspjehe.

"Na kraju 2015. godine u 248 IT kompanija bila su zaposlena ukupno 2.204 radnika. Odnos broja kompanija i zaposlenih ilustruje činjenica da se uglavnom, osim desetak najvećih, radi o mikrokompanijama s manje od pet zaposlenih, čiji je broj porastao za 15 u odnosu na prethodnu godinu", kazala je Semina Husomanović, projekt koordinator za Posao.ba.



Prema njenim riječima, shodno trendu rasta broja kompanija raste i broj zaposlenih na području Federacije BiH, gdje je u julu prošle godine u istim djelatnostima bilo ukupno zaposleno 3.469 osoba, što predstavlja povećanje od 13 odsto u odnosu na januar 2015. godine.

"Kanton Sarajevo, u kojem radi više od 57 odsto broja zaposlenih u IT sektoru FBiH, predstavlja ključni generator razvoja IT-a u FBiH i BiH, a i same plate su u IT sektoru znatno, skoro duplo veće od prosjeka u FBiH", rekla je Husomanovićeva. Oglasi za zapošljavanje prepuni su ponuda za programere, a s tim u vezi raste i interes za informatičke kurseve, ali i Elektrotehnički fakultet.

Prema riječima Ranka Božičkovića, prorektora za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prilikom upisa na fakultet i ove godine, kao i prethodnih veliki interes je vladao upravo za Elektrotehnički fakultet.

Boško Vasković, student treće godine ETF-a, kaže da sve više firmi nudi radne pozicije u sektoru programiranja, a one uglavnom rade za ino-tržište. "SAD i zapadne zemlje u nama vide pogodno tlo kao radnu snagu koju bi slabije plaćali u odnosu na svoje programere.

Kao nova Indija smo, razlika je što mi dosta bolje znamo engleski u odnosu na njih, a i kvalitetniji smo kadar. Ja povremeno radim kao freelancer i ne ostvarujem puno radno vreme zbog obaveza na fakultetu, ali može dobro da se zaradi, ovisno koliko znate, koliko ste iskusni i koliko imate projekata iza sebe", rekao je Vasković.

On je naveo da je radio za jednu kanadsku kompaniju gdje su mu čak ponudili sponzorsku stipendiju u Alberti kako bi radio za njih poslije studija.

"Što se tiče našeg tržišta, generalno je slaba informatizacija sistema zbog toga što se ne otvaraju vrata nauci. Na primer, da biste pravili android aplikaciju u BiH, možete je samo praviti kao besplatnu sa reklamama jer nema ugovora sa kompanijom 'Google'", kazao je on.

Istraživanje "Market Makers":

- 35 godina ima 60-70 odsto radne populacije u IT sektoru

- 832 KM prosječna plata u FBiH

- 1.252 KM prosječna plata - računarsko programiranje i savjetovanje

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

komsija

30.06.2017 06:37

Koliko kasnimo za svijetom je Sramota jer niti u skoli a ni u normalnom zivotu nisu jos svjesni sta znaci IT, Pogledajte stranice nasih Firmi to su samo zapocete i vise se nezna dalje. Ja mozda gledam kriticno jer vise od 40 Godina radio sam u Siemensu i znam dobro od prvog PCa pa do danas kako je napredovalo i sta rade studenti na praksama.Roditelji su zakasnili a djeca samo misle na IGRICE.

ODGOVORITE
Name

hm...

30.06.2017 14:06

Pa sta ocekujete od skole, kad djeca imaju 1 cas sedmicno informatiku, a o nakaradnosti nastanog plana i programa da ne pricam, neka oni uce istoriju, neka imaju 5 casova maternjeg jezika i matematike, a sve su nepismeniji i ne znaju ni tablicu mnozenja do 100.

ODGOVORITE
Name

istina

30.06.2017 18:58

U 4 god gimnazije prije par godina je ugasen predmet informatika a ubacen kultura religije.

Name

Direkt

01.07.2017 14:49

U Americi se već 15-20 godina nastava obavlja tako što je kompjuter zamjenio gomilu knjiga i svesaka. Kad mi dođemo do tog nivoa, a ne samo na času informatike, tada ćemo moći da ponudimo tržištu IT kadar, a tu peije svega mislim na kvalitetan IT kadar jer IT sektor je kao sport ili privreda. Za to treba pripremati kadar mnogo ranije ako hoćemo vrhunske IT programere s obzirom da na tržištu već ima gomilu IT-jevaca samo problem je u tome što samo manji dio njih ima blage veze sa tim pojmom. Većina su tehničari koji znaju stvari koje znaju i oni koji provode nekoliko sati dnevno svaki dan za kompjuterom. Stvari tipa instalacija Windowsa i čišćenje kompjutera od virusa. To znam i ja, čak i više, a ne smatram sebe da sam IT-evac.

ODGOVORITE