Напустио нас је најлуђи предсједник...

Ђубретар, пијанац, бонвиван, кловн. . . ! Почивај у миру, Луј. . .

Фудбал 30.06.2017 | 09:45
Напустио нас је најлуђи предсједник...
Нема више једног од најхаризматичнијих фудбалских радника у 21. веку! Власник Монпељеа, Луј Николин, преминуо је јуче поподне пошто се шлогирао у једном ресторану у том граду. Он брзо превезен до болнице, али испоставило се да му није било спаса. Имао је 74 године. 

Николин је један од оних људи за које се каже да су максимално искористили сваки минут живота. Умео је да се лудо забавља, фудбал је схватао као игру и ништа више, а због својих ставова и изјава непрестано је привлачио пажњу медија широм Европе. 

Новац је зарадио сакупљајући и рециклирајући отпад у малом породичном бизнису. Просто речено - ђубретар "више класе". Касније се ишколовао, постао менаџер и проширио посао све до Белгије и Марока. У фудбал је почео да улаже 1974, када је основао свој клуб. Уз помоћ градоначелника успео је да тај тим из шесте лиге доведе до прве, после чега је уследила фузија са старијим братом Монпељеом ХСЦ. Николин је потпуно контролу над клубом преузео 1989. 

Под његовим вођством Монпеље је остварио највеће успехе у својој историји - освојио је првенство и куп. Титула из 2012. свакако је једна је од највећих сензација икада. Николин је уочи те сезоне уложио свега 3.000.000 у екипу, док је Пари Сен Жермен са новопридошлим шеицима инвестирао око 110.000.000. 

"Смејали сте се када сам рекао да ћемо бити прваци, а ако следеће сезоне освојимо Лигу шампиона ја ћу се смејати свима вама", говорио је у једној емисији с крестом Жеремија Менеза на глави офорбаном у боје Монпељеа. Тако је морао да се унакази јер је обећао навијачима у случају освојене титуле...

И да запева, и да попије, и да испрозива све од реда. Такав је био Луј Николин. Није тако поштедео ни једног од најмирнијих и најкоректнијих тренера данашњице - Карла Анчелотија. 

"Више волим Курбиса од Карлета! Он је већи тренер! Бољи су они који са слабом екипом направе резултат. А Курбис је нас увео у прву лигу с полуретардираним играчима".

Лују Николину често су замерали да оно што говори и ради нема никакве везе са спортом. Можда је тако и било. Али он је фудбал искрено волео. То је показивао у више наврата годинама уназад. Фудбалска историја ће га упамтити и као човека с једном од највећих колекција дресова на свету. За живота их је сакупио око 4.500...

Почивај у миру, Луј. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар