Napustio nas je najluđi predsjednik...

Đubretar, pijanac, bonvivan, klovn. . . ! Počivaj u miru, Luj. . .

Fudbal 30.06.2017 | 09:45
Napustio nas je najluđi predsjednik...
Nema više jednog od najharizmatičnijih fudbalskih radnika u 21. veku! Vlasnik Monpeljea, Luj Nikolin, preminuo je juče popodne pošto se šlogirao u jednom restoranu u tom gradu. On brzo prevezen do bolnice, ali ispostavilo se da mu nije bilo spasa. Imao je 74 godine. 

Nikolin je jedan od onih ljudi za koje se kaže da su maksimalno iskoristili svaki minut života. Umeo je da se ludo zabavlja, fudbal je shvatao kao igru i ništa više, a zbog svojih stavova i izjava neprestano je privlačio pažnju medija širom Evrope. 

Novac je zaradio sakupljajući i reciklirajući otpad u malom porodičnom biznisu. Prosto rečeno - đubretar "više klase". Kasnije se iškolovao, postao menadžer i proširio posao sve do Belgije i Maroka. U fudbal je počeo da ulaže 1974, kada je osnovao svoj klub. Uz pomoć gradonačelnika uspeo je da taj tim iz šeste lige dovede do prve, posle čega je usledila fuzija sa starijim bratom Monpeljeom HSC. Nikolin je potpuno kontrolu nad klubom preuzeo 1989. 

Pod njegovim vođstvom Monpelje je ostvario najveće uspehe u svojoj istoriji - osvojio je prvenstvo i kup. Titula iz 2012. svakako je jedna je od najvećih senzacija ikada. Nikolin je uoči te sezone uložio svega 3.000.000 u ekipu, dok je Pari Sen Žermen sa novopridošlim šeicima investirao oko 110.000.000. 

"Smejali ste se kada sam rekao da ćemo biti prvaci, a ako sledeće sezone osvojimo Ligu šampiona ja ću se smejati svima vama", govorio je u jednoj emisiji s krestom Žeremija Meneza na glavi oforbanom u boje Monpeljea. Tako je morao da se unakazi jer je obećao navijačima u slučaju osvojene titule...

I da zapeva, i da popije, i da isproziva sve od reda. Takav je bio Luj Nikolin. Nije tako poštedeo ni jednog od najmirnijih i najkorektnijih trenera današnjice - Karla Ančelotija. 

"Više volim Kurbisa od Karleta! On je veći trener! Bolji su oni koji sa slabom ekipom naprave rezultat. A Kurbis je nas uveo u prvu ligu s poluretardiranim igračima".

Luju Nikolinu često su zamerali da ono što govori i radi nema nikakve veze sa sportom. Možda je tako i bilo. Ali on je fudbal iskreno voleo. To je pokazivao u više navrata godinama unazad. Fudbalska istorija će ga upamtiti i kao čoveka s jednom od najvećih kolekcija dresova na svetu. Za života ih je sakupio oko 4.500...

Počivaj u miru, Luj. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar