Мијаиловић: Звезда је титуле освојила на терену!

Председник Црвене звезде обратио се јавним саопштењем у вези са случајем титула шампиона из 1946. и 1986. године.

Фудбал 30.06.2017 | 09:15
Мијаиловић: Звезда је титуле освојила на терену!
Звезда тражи од ФСС да јој упише у евиденцију титуле из поменуте две године, а прва је спорна јер је тадашње првенство ФНРЈ организовано на нивоу република.

С друге стране, 1986. Партизан је био први на крају сезоне, али је поништено последње коло. Црно-бели су одбили да играју поновљено, титула је припала Звезди, али се Партизан жалио Суду који је поништио одлуку.

"Поводом злонамерних и злурадих коментара из ФК Партизан, а ради истинитог и објективног информисања јавности ФК Црвена звезда указује на следеће: најпре, иницијативу о којој говори извесни ВВ није поднео Звездан Терзић већ највиши орган ФК Црвена звезда, скупштина нашег клуба.

Надаље, реч је о иницијативи упућеној ФСС који је од стране Републике Србије овлашћен да руководи фудбалским такмичењем, а у складу са прописима УЕФА и ФИФА, дакле не ради се ни о каквом силовању историје већ о правно аргументованој иницијативи. Мада нас не чуди што извесни ВВ говори о силовању историје пошто потиче из такве фудбалске куће и културе која једино ту аргументацију разуме!

Сада ћемо прећи на правну аргументацију поднете иницијативе. Током сезоне 1945/46. фудбалско такмичење на нивоу тадашње државе било је организовано на нивоу република које су све време постајања некадашње заједничке Југославије имале одговарајуће елементе државности што је и довело до тога да након распада те државе све републике постану самосталне државе, шампион Србије за ту сезону била је Црвена звезда којој је и уручена титула. Садашња Република Србија је правни следбеник и те Србије па самим тим и садашњи ФСС у домену фудбалских такмичења!

Другим речима, садашња Република Србија је правни следбеник како Краљевине Србије тако и Краљевине СХС, затим Републике Србије као конфедаративне и федеративне јединице некадашње Југославије и државних творевина након 1991. године тако да би ФСС не признавањем ФК Црвене звезда за званичног првака Србије у шампионату 1945/46. године негирао елементе државности садашње Републике Србије!
Када је у питању првенство Југославије из сезоне 1985/86 прво желимо да укажемо да је један од основних принципа МОК, ФИФА и УЕФА, као кровних организација свих фудбалских савеза на свету па самим тим и нашег, не мешање било којих државних органа у рад спортских савеза!

Указујемо да је тадашњи фудбалски савез Југославије поништио последње коло првенства 1985/86 због очигледних нерегуларности (енормно кашњење утакмица, склањање играча противничким играчима, итд.) поништио последње коло и наложио одигравање новог кола! То ново коло је једино бојкотовао ФК Партизан,а после његовог одигравања легитимни шампион тадашње Југославије била је ФК Црвена звезда која је потом за шампиона призната и од стране УЕФА обзиром да је била регистрована и играла утакмице Купа шампиона док је Партизан и поред бојкота последњег кола прихватио учешће у Купу УЕФА!

Након извесног времена Партизан се обратио тужбом суду Удруженог рада који доноси одлуку у корист Партизана проглашавајући их за шампиона! Тадашњи ФСЈ није признао ту одлуку јер би у складу са горе наведеним принципима међународних спортских организација, чији је члан и наша земља, наш фудбалски савез претрпео жестоке санкције у виду забране учешћа репрезентације на великим фудбалским такмичењима, светским и европским првенствима! У складу са тиме у званичној евиденцији ФСЈ све до 1991. године се ФК Црвена звезда водила као шампион Југославије за 1985/86 годину а након тога волшебно се мења та евиденција!

Једини правни пут којим је Партизан могао да оспорава одлуке ФСЈ је био пред УЕФА као непосредном кровном организацијом али како то није учинио у законитим роковима легитимни шампион Југославије за сезону 1985/86 је ФК Црвена звезда!

Одлука суда Удруженог рада је ту потпуно небитна јер је држава прихватањем учлањивања ФСЈ у међународне организације у потпуности прихватила и њихове статуте као и правила понашања и правна средства која се могу користити против донетих одлука! Поред тога истичемо и да је ово једини пример у историји фудбала да је некакав суд Удруженог рада одлучивао о фудбалском шампиону и не само тај него и било који суд било које државе на свету!

ФК Црвена звезда је титуле 1946. и 1986. године освојила на зеленом терену и те две титуле су потврђене од стране надлежних фудбалских органа наше земље и УЕФА. С обзиром да је све кристално јасно, ми само желимо да се изврши исправка евиденције шампиона државе од 1946. године до данас", наводи се у саопштењу председник ФК Црвена звезда.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар