Mijailović: Zvezda je titule osvojila na terenu!

Predsednik Crvene zvezde obratio se javnim saopštenjem u vezi sa slučajem titula šampiona iz 1946. i 1986. godine.

Fudbal 30.06.2017 | 09:15
Mijailović: Zvezda je titule osvojila na terenu!
Zvezda traži od FSS da joj upiše u evidenciju titule iz pomenute dve godine, a prva je sporna jer je tadašnje prvenstvo FNRJ organizovano na nivou republika.

S druge strane, 1986. Partizan je bio prvi na kraju sezone, ali je poništeno poslednje kolo. Crno-beli su odbili da igraju ponovljeno, titula je pripala Zvezdi, ali se Partizan žalio Sudu koji je poništio odluku.

"Povodom zlonamernih i zluradih komentara iz FK Partizan, a radi istinitog i objektivnog informisanja javnosti FK Crvena zvezda ukazuje na sledeće: najpre, inicijativu o kojoj govori izvesni VV nije podneo Zvezdan Terzić već najviši organ FK Crvena zvezda, skupština našeg kluba.

Nadalje, reč je o inicijativi upućenoj FSS koji je od strane Republike Srbije ovlašćen da rukovodi fudbalskim takmičenjem, a u skladu sa propisima UEFA i FIFA, dakle ne radi se ni o kakvom silovanju istorije već o pravno argumentovanoj inicijativi. Mada nas ne čudi što izvesni VV govori o silovanju istorije pošto potiče iz takve fudbalske kuće i kulture koja jedino tu argumentaciju razume!

Sada ćemo preći na pravnu argumentaciju podnete inicijative. Tokom sezone 1945/46. fudbalsko takmičenje na nivou tadašnje države bilo je organizovano na nivou republika koje su sve vreme postajanja nekadašnje zajedničke Jugoslavije imale odgovarajuće elemente državnosti što je i dovelo do toga da nakon raspada te države sve republike postanu samostalne države, šampion Srbije za tu sezonu bila je Crvena zvezda kojoj je i uručena titula. Sadašnja Republika Srbija je pravni sledbenik i te Srbije pa samim tim i sadašnji FSS u domenu fudbalskih takmičenja!

Drugim rečima, sadašnja Republika Srbija je pravni sledbenik kako Kraljevine Srbije tako i Kraljevine SHS, zatim Republike Srbije kao konfedarativne i federativne jedinice nekadašnje Jugoslavije i državnih tvorevina nakon 1991. godine tako da bi FSS ne priznavanjem FK Crvene zvezda za zvaničnog prvaka Srbije u šampionatu 1945/46. godine negirao elemente državnosti sadašnje Republike Srbije!
Kada je u pitanju prvenstvo Jugoslavije iz sezone 1985/86 prvo želimo da ukažemo da je jedan od osnovnih principa MOK, FIFA i UEFA, kao krovnih organizacija svih fudbalskih saveza na svetu pa samim tim i našeg, ne mešanje bilo kojih državnih organa u rad sportskih saveza!

Ukazujemo da je tadašnji fudbalski savez Jugoslavije poništio poslednje kolo prvenstva 1985/86 zbog očiglednih neregularnosti (enormno kašnjenje utakmica, sklanjanje igrača protivničkim igračima, itd.) poništio poslednje kolo i naložio odigravanje novog kola! To novo kolo je jedino bojkotovao FK Partizan,a posle njegovog odigravanja legitimni šampion tadašnje Jugoslavije bila je FK Crvena zvezda koja je potom za šampiona priznata i od strane UEFA obzirom da je bila registrovana i igrala utakmice Kupa šampiona dok je Partizan i pored bojkota poslednjeg kola prihvatio učešće u Kupu UEFA!

Nakon izvesnog vremena Partizan se obratio tužbom sudu Udruženog rada koji donosi odluku u korist Partizana proglašavajući ih za šampiona! Tadašnji FSJ nije priznao tu odluku jer bi u skladu sa gore navedenim principima međunarodnih sportskih organizacija, čiji je član i naša zemlja, naš fudbalski savez pretrpeo žestoke sankcije u vidu zabrane učešća reprezentacije na velikim fudbalskim takmičenjima, svetskim i evropskim prvenstvima! U skladu sa time u zvaničnoj evidenciji FSJ sve do 1991. godine se FK Crvena zvezda vodila kao šampion Jugoslavije za 1985/86 godinu a nakon toga volšebno se menja ta evidencija!

Jedini pravni put kojim je Partizan mogao da osporava odluke FSJ je bio pred UEFA kao neposrednom krovnom organizacijom ali kako to nije učinio u zakonitim rokovima legitimni šampion Jugoslavije za sezonu 1985/86 je FK Crvena zvezda!

Odluka suda Udruženog rada je tu potpuno nebitna jer je država prihvatanjem učlanjivanja FSJ u međunarodne organizacije u potpunosti prihvatila i njihove statute kao i pravila ponašanja i pravna sredstva koja se mogu koristiti protiv donetih odluka! Pored toga ističemo i da je ovo jedini primer u istoriji fudbala da je nekakav sud Udruženog rada odlučivao o fudbalskom šampionu i ne samo taj nego i bilo koji sud bilo koje države na svetu!

FK Crvena zvezda je titule 1946. i 1986. godine osvojila na zelenom terenu i te dve titule su potvrđene od strane nadležnih fudbalskih organa naše zemlje i UEFA. S obzirom da je sve kristalno jasno, mi samo želimo da se izvrši ispravka evidencije šampiona države od 1946. godine do danas", navodi se u saopštenju predsednik FK Crvena zvezda.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar