Оптужница због шверца оружја

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Радомира Максимовића (42) из Бијељине, Оливера Пајдаковића (44) из Сарајева те Боре Ђурђића (57) из Дражевића због сумње да су у два наврата прокријумчарили аутоматско оружје, пиштоље, бомбе и муницију, које је продавано на илегалном тржишту оружја у Њемачкој.

Босна и Херцеговина 29.06.2017 | 16:52
Оптужница због шверца оружја
Они су били чланови организоване криминалне групе коју је организовао држављанин БиХ који је живио у Њемачкој, како би током 2015. године оружје заостало у рату из БиХ кријумчарили у земље ЕУ-а.

Они су заједно са још неколико особа учествовали у проналажењу и набављању аутоматских пушака, пиштоља, ручних бомби, муниције, мина и експлозива, те након тога наоружање и експлозивне материје, на скривеним мјестима у аутомобилима кријумчарили у град Ацхен у Њемачкој. Тамо су оружје предавали држављанину БиХ, а он је оружје даље препродавао криминогеним особама на илегалном тржишту, са циљем кориштења у извршењу кривичних дјела.

Кријумчари су откривени и ухапшени у акцији њемачке полиције у координацији са Тужилаштвом БиХ, правосудним и полицијским агенцијама БиХ. Акција кодног назива "Сјевер" је проведена у септембру 2015. године.

Осим оптужених тада су у њемачком граду Ахену ухапшени и полицајац Далибор Ћурлик (42) упосленик бањалучке полиције, Огњен Тривуновић (32), такође Бањалучанин и Ибрахим Бешлагић (44) из Тузле. Свему су претходили претреси на пет локација у Републици Српској.

Током акције пронађено је и одузето 26 ручних бомби, четири пушке М-70, 500 грама експлозива, једна мина, више комада муниције различитог калибра, више спремника за муницију, као и мања количина кокаина.

У овој активности је остварена значајна међународна сарадња са партнерским институцијама СР Њемачке, те је у приједлогу свједока предложено саслушање и стручњака за оружје и експлозив из СР Њемачке.

(Фактор)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Генерал

30.06.2017 11:27

Полиција легло криминала поцевси од пресретања доставе новца, трговине орузја и наркотика.

ОДГОВОРИТЕ