Optužnica zbog šverca oružja

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radomira Maksimovića (42) iz Bijeljine, Olivera Pajdakovića (44) iz Sarajeva te Bore Đurđića (57) iz Draževića zbog sumnje da su u dva navrata prokrijumčarili automatsko oružje, pištolje, bombe i municiju, koje je prodavano na ilegalnom tržištu oružja u Njemačkoj.

Bosna i Hercegovina 29.06.2017 | 16:52
Optužnica zbog šverca oružja
Oni su bili članovi organizovane kriminalne grupe koju je organizovao državljanin BiH koji je živio u Njemačkoj, kako bi tokom 2015. godine oružje zaostalo u ratu iz BiH krijumčarili u zemlje EU-a.

Oni su zajedno sa još nekoliko osoba učestvovali u pronalaženju i nabavljanju automatskih pušaka, pištolja, ručnih bombi, municije, mina i eksploziva, te nakon toga naoružanje i eksplozivne materije, na skrivenim mjestima u automobilima krijumčarili u grad Achen u Njemačkoj. Tamo su oružje predavali državljaninu BiH, a on je oružje dalje preprodavao kriminogenim osobama na ilegalnom tržištu, sa ciljem korištenja u izvršenju krivičnih djela.

Krijumčari su otkriveni i uhapšeni u akciji njemačke policije u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, pravosudnim i policijskim agencijama BiH. Akcija kodnog naziva "Sjever" je provedena u septembru 2015. godine.

Osim optuženih tada su u njemačkom gradu Ahenu uhapšeni i policajac Dalibor Ćurlik (42) uposlenik banjalučke policije, Ognjen Trivunović (32), takođe Banjalučanin i Ibrahim Bešlagić (44) iz Tuzle. Svemu su prethodili pretresi na pet lokacija u Republici Srpskoj.

Tokom akcije pronađeno je i oduzeto 26 ručnih bombi, četiri puške M-70, 500 grama eksploziva, jedna mina, više komada municije različitog kalibra, više spremnika za municiju, kao i manja količina kokaina.

U ovoj aktivnosti je ostvarena značajna međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama SR Njemačke, te je u prijedlogu svjedoka predloženo saslušanje i stručnjaka za oružje i eksploziv iz SR Njemačke.

(Faktor)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

General

30.06.2017 11:27

Policija leglo kriminala pocevsi od presretanja dostave novca, trgovine oruzja i narkotika.

ODGOVORITE