Словенија добила скоро цио залив

Словенија није добила излаз у међународне воде, али је добила велику већину Пиранског залива.

Регион 29.06.2017 | 16:08
Словенија добила скоро цио залив
Стални арбитражни суд у Хагу пресудио је у корист Словеније у граничном спору који су та држава и Хрватска водиле око Пиранског залива, јаваљају хрватски медији.

Света Гера, највиши врх Жумберачке горе у близини границе са Словенијом, припао је Хрватској, док је остатак Пиранског залива припао Словенији.

Како пише Јутрањи лист, судија је показао разграничење у Пиранском заливу пре којем су Словенци добили око 3/4 залива, што значи да је Хрватска изгубила део морске територије.

Председник Сталног арбитражног суда у Хагу Жилбер Гијом, прочитао је дио пресуде у граничном спору Хрватске и Словеније, у којој се наводи да линија разграничења у заливу мора да споји копнене границе на ушћу реке Драгоње до тачке на крају залива у Словенији, која је на троструко већој даљини од Рта Мадона у Хрватској.

Војни објекат ЈНА на врху Жумберачке горе, који је после 1991. године заузела словеначка војска, остаје на хрватској територији. Заосеци Шкоделин, Бужини и Млини-Шкриљеи кућа Јошка Јораса остају у Хрватској јер је суд донио одлуку да граница у Истри слиједи Драгоњу и завршава се на средини канала Света Одорика.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сто је висе

29.06.2017 16:02

Сто је висе клевета и лази Јанез ми је милији и дрази.Па нека конацно.Хрвати највисе пљују по Југославији и највисе су опљацкали њеним распадом.Па са то сакрију мрзе ли.мрзе.Мислили су украсти и цијело море.Па Јанез реко е не мозе.Инаце море је било Југославије па је по медјународном праву и то требало под сукцесију фино.Данке Деусцхланд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

29.06.2017 16:45

Чудо Хрвати нису тражили границу до БГ,најгори народ у Европи.

Name

Данке

29.06.2017 17:02

Кукају ка' сиње кукавице. И Швабе њихови спонзори у овом спору стали на страну Словенаца. Данке Дојчланд!

Name

Бј

29.06.2017 17:37

Словенија ниста не добива него само задржава сто је њено. Хрвате цека арб. са БиХ и Црном Гором. Буде ли имало правде требало би бити у корист БиХ и ЦГ.

Name

комедија

29.06.2017 18:23

Бухахахахахааа...