Slovenija dobila skoro cio zaliv

Slovenija nije dobila izlaz u međunarodne vode, ali je dobila veliku većinu Piranskog zaliva.

Region 29.06.2017 | 16:08
Slovenija dobila skoro cio zaliv
Stalni arbitražni sud u Hagu presudio je u korist Slovenije u graničnom sporu koji su ta država i Hrvatska vodile oko Piranskog zaliva, javaljaju hrvatski mediji.

Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore u blizini granice sa Slovenijom, pripao je Hrvatskoj, dok je ostatak Piranskog zaliva pripao Sloveniji.

Kako piše Jutranji list, sudija je pokazao razgraničenje u Piranskom zalivu pre kojem su Slovenci dobili oko 3/4 zaliva, što znači da je Hrvatska izgubila deo morske teritorije.

Predsednik Stalnog arbitražnog suda u Hagu Žilber Gijom, pročitao je dio presude u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, u kojoj se navodi da linija razgraničenja u zalivu mora da spoji kopnene granice na ušću reke Dragonje do tačke na kraju zaliva u Sloveniji, koja je na trostruko većoj daljini od Rta Madona u Hrvatskoj.

Vojni objekat JNA na vrhu Žumberačke gore, koji je posle 1991. godine zauzela slovenačka vojska, ostaje na hrvatskoj teritoriji. Zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škriljei kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj jer je sud donio odluku da granica u Istri slijedi Dragonju i završava se na sredini kanala Sveta Odorika.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sto je vise

29.06.2017 18:02

Sto je vise kleveta i lazi Janez mi je miliji i drazi.Pa neka konacno.Hrvati najvise pljuju po Jugoslaviji i najvise su opljackali njenim raspadom.Pa sa to sakriju mrze li.mrze.Mislili su ukrasti i cijelo more.Pa Janez reko e ne moze.Inace more je bilo Jugoslavije pa je po medjunarodnom pravu i to trebalo pod sukcesiju fino.Danke Deuschland.

ODGOVORITE
Name

ap

29.06.2017 18:45

Čudo Hrvati nisu tražili granicu do BG,najgori narod u Evropi.

Name

Данке

29.06.2017 19:02

Кукају ка' сиње кукавице. И Швабе њихови спонзори у овом спору стали на страну Словенаца. Данке Дојчланд!

Name

Bj

29.06.2017 19:37

Slovenija nista ne dobiva nego samo zadržava sto je njeno. Hrvate ceka arb. sa BiH i Crnom Gorom. Bude li imalo pravde trebalo bi biti u korist BiH i CG.

Name

komedija

29.06.2017 20:23

Buhahahahahaaa...