ЛЕ - Представљамо Жељиног ривала: Зета...

Црногорски клуб из Голубоваца осми пут наступа у Европи, а након двобоја са Широким Бријегом (2005. ) и Сарајевом (2013. ), ривал ће му бити још један клуб из БиХ - Жељезничар.

Фудбал 29.06.2017 | 15:45
ЛЕ - Представљамо Жељиног ривала: Зета...
Црногорски прволигаш ФК Зета из Голубоваца, предграђа Подгорице, осми пут наступиће на међународној сцени, а занимљиво да ће трећи пут у историји одмјерити снаге са представником БиХ.

Освајањем вицешампионске титуле (идентичан број бодова као градски ривал и шампион Будућност, али лошији међусобни скор), Зета се пласирала у квалификације за Лигу Европе, гдје ће јој ривал у првом колу бити сарајевски Жељезничар.

Тиму из Голубоваца мало је недостајало да стигне до шампионског славља у Првој лиги Црне Горе, а самим тим да умјесто Лиге Европе игра квалификације за најпрестижније европско такмичење - Лигу шампиона.

Наиме, фудбалски менаџер Радојица Божовић, који је 2009. године трајно искључен из фудбала, два пута се нашао у свлачионици Зете током првенствених мечева прошле сезоне, након чега је Дисциплинска комисија Фудбалског савеза Црне Горе у оба наврата одузела клубу по три бода, укупно шест, па је првенство окончано на другом мјесту са 57 бодова, колико је имала Будућност, те трећепласирана Младост из Подгорице.

Зету са клупе води Душко Влаисављевић, а екипу чине већином играчи из Црне Горе, уз пар интернационалаца из Србије.

Први дуел Жељезничара и Зете на програму је вечерас на "Грбавици" од 20:45. Правду ће дијелити Руси Кирил Левников, са помоћницима Вјачеславом Семеновим и Рашидом Абусуевим.

ЕВРОПА

Зета је први пут до међународне сцене стигла након сјајног наступа у првенству тадашње Србије и Црне Горе. Освајањем трећег мјеста изборен је пласман у квалификације за Куп УЕФА, а први ривал Зећанима је био Широки Бријег.

Бх. представник тада је био бољи у оба меча, 1:0 у Црној Гори, те 4:2 на "Пецари".

Највећи успјех Зета је забиљежила у сезони 2006/07, када је освојиша титулу шампиона Црне Горе, те изборила наступ у квалификацијама за Лигу шампиона.

Није се тада црногорски представник обрукао. Успјешно је пребродио прву препреку (у двомечу савладан литвански Каунас 3:1, 2:3), да би у другом колу ривал био великан Глазгов Ренџерс.

Црногорци су пружили достојан отпор, али против много искуснијег и квалитетнијег ривала нису могли ништа више од два "мушка" пораза (0:1, 0:1).

Жријеб је хтио да и у сезони 2012/13. у Лиги Европе снаге одмјере клубови из Босне и Херцеговине и Црне Горе, када је Зета је из дуела са Сарајевом изашла као побједник.



У првом мечу у Црној Гори било је 1:0, да би због гола у гостима у реваншу (1:2) Црногорци прошли даље.

У плеј-офу затим су доживјели прави дебакл од ПСВ Ајндховена. Холанђани су у двије утакмице постигли чак 14 погодака (0:5, 0:9), а ово су уједно били и посљедњи мечеви за тим из Голубоваца на међународној сцени.

ИСТОРИЈАТ

Иначе, Зета је 1927. основана под именом ФК Даница, под којим је наступала све до 1945. Наредну деценију клуб је носио име ФК Напредак, након чега је 1955. установљен данашњи назив - ФК Зета.

У послијератном периоду клуб је већином наступао у нижим црногорским лигама, да би 2000. године изборио пласман у прволигашко друштво.

Зета је, како је раније поменуто, наступала и у првенству Србије и Црне Горе, да би отцјепљењем Црне Горе наставила са такмичењем у првој томашњој лиги, чији члан је и сада.

У клупским витринама, осим титуле из 2007. године, Зета има и два црногорска Купа, освојена 1999. и 2000. године.

ЗВЕЗДА И ПАРТИЗАН

Током припрема за предстојећу сезону, фудбалери Зете одиграли су два контролна меча против београдских "вјечитих" и оба пута су славили. Шампион Србије Партизан савладан је минималним резултатом 1:0, док је Црвена звезда поражена резултатом 2:1.

ТРИЈЕШЊИЦА

Фудбалери Зете своје ривале дочекују на стадиону "Тријешњица" капацитета 4.000 мјеста. Ипак, с обзиром да ово фудбалско здање не задовољава критеријуме УЕФА за одигравање међународних мечева, тим из Голубоваца у квалификацијама за Лигу Европе биће домаћин на Стадиону под Горицом, на којем наступа ФК Будућност.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар