LE - Predstavljamo Željinog rivala: Zeta...

Crnogorski klub iz Golubovaca osmi put nastupa u Evropi, a nakon dvoboja sa Širokim Brijegom (2005. ) i Sarajevom (2013. ), rival će mu biti još jedan klub iz BiH - Željezničar.

Fudbal 29.06.2017 | 15:45
LE - Predstavljamo Željinog rivala: Zeta...
Crnogorski prvoligaš FK Zeta iz Golubovaca, predgrađa Podgorice, osmi put nastupiće na međunarodnoj sceni, a zanimljivo da će treći put u istoriji odmjeriti snage sa predstavnikom BiH.

Osvajanjem vicešampionske titule (identičan broj bodova kao gradski rival i šampion Budućnost, ali lošiji međusobni skor), Zeta se plasirala u kvalifikacije za Ligu Evrope, gdje će joj rival u prvom kolu biti sarajevski Željezničar.

Timu iz Golubovaca malo je nedostajalo da stigne do šampionskog slavlja u Prvoj ligi Crne Gore, a samim tim da umjesto Lige Evrope igra kvalifikacije za najprestižnije evropsko takmičenje - Ligu šampiona.

Naime, fudbalski menadžer Radojica Božović, koji je 2009. godine trajno isključen iz fudbala, dva puta se našao u svlačionici Zete tokom prvenstvenih mečeva prošle sezone, nakon čega je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Crne Gore u oba navrata oduzela klubu po tri boda, ukupno šest, pa je prvenstvo okončano na drugom mjestu sa 57 bodova, koliko je imala Budućnost, te trećeplasirana Mladost iz Podgorice.

Zetu sa klupe vodi Duško Vlaisavljević, a ekipu čine većinom igrači iz Crne Gore, uz par internacionalaca iz Srbije.

Prvi duel Željezničara i Zete na programu je večeras na "Grbavici" od 20:45. Pravdu će dijeliti Rusi Kiril Levnikov, sa pomoćnicima Vjačeslavom Semenovim i Rašidom Abusuevim.

EVROPA

Zeta je prvi put do međunarodne scene stigla nakon sjajnog nastupa u prvenstvu tadašnje Srbije i Crne Gore. Osvajanjem trećeg mjesta izboren je plasman u kvalifikacije za Kup UEFA, a prvi rival Zećanima je bio Široki Brijeg.

Bh. predstavnik tada je bio bolji u oba meča, 1:0 u Crnoj Gori, te 4:2 na "Pecari".

Najveći uspjeh Zeta je zabilježila u sezoni 2006/07, kada je osvojiša titulu šampiona Crne Gore, te izborila nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Nije se tada crnogorski predstavnik obrukao. Uspješno je prebrodio prvu prepreku (u dvomeču savladan litvanski Kaunas 3:1, 2:3), da bi u drugom kolu rival bio velikan Glazgov Rendžers.

Crnogorci su pružili dostojan otpor, ali protiv mnogo iskusnijeg i kvalitetnijeg rivala nisu mogli ništa više od dva "muška" poraza (0:1, 0:1).

Žrijeb je htio da i u sezoni 2012/13. u Ligi Evrope snage odmjere klubovi iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kada je Zeta je iz duela sa Sarajevom izašla kao pobjednik.



U prvom meču u Crnoj Gori bilo je 1:0, da bi zbog gola u gostima u revanšu (1:2) Crnogorci prošli dalje.

U plej-ofu zatim su doživjeli pravi debakl od PSV Ajndhovena. Holanđani su u dvije utakmice postigli čak 14 pogodaka (0:5, 0:9), a ovo su ujedno bili i posljednji mečevi za tim iz Golubovaca na međunarodnoj sceni.

ISTORIJAT

Inače, Zeta je 1927. osnovana pod imenom FK Danica, pod kojim je nastupala sve do 1945. Narednu deceniju klub je nosio ime FK Napredak, nakon čega je 1955. ustanovljen današnji naziv - FK Zeta.

U poslijeratnom periodu klub je većinom nastupao u nižim crnogorskim ligama, da bi 2000. godine izborio plasman u prvoligaško društvo.

Zeta je, kako je ranije pomenuto, nastupala i u prvenstvu Srbije i Crne Gore, da bi otcjepljenjem Crne Gore nastavila sa takmičenjem u prvoj tomašnjoj ligi, čiji član je i sada.

U klupskim vitrinama, osim titule iz 2007. godine, Zeta ima i dva crnogorska Kupa, osvojena 1999. i 2000. godine.

ZVEZDA I PARTIZAN

Tokom priprema za predstojeću sezonu, fudbaleri Zete odigrali su dva kontrolna meča protiv beogradskih "vječitih" i oba puta su slavili. Šampion Srbije Partizan savladan je minimalnim rezultatom 1:0, dok je Crvena zvezda poražena rezultatom 2:1.

TRIJEŠNJICA

Fudbaleri Zete svoje rivale dočekuju na stadionu "Triješnjica" kapaciteta 4.000 mjesta. Ipak, s obzirom da ovo fudbalsko zdanje ne zadovoljava kriterijume UEFA za odigravanje međunarodnih mečeva, tim iz Golubovaca u kvalifikacijama za Ligu Evrope biće domaćin na Stadionu pod Goricom, na kojem nastupa FK Budućnost.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar