Откривен споменик мајкама Космета

У Бијељини је откривен и освештан "Споменик мајкама" који је подигнут у част мајкама које су изгубиле синове од Косовске битке до посљедњег рата, а смјештен је код Саборног храма Рођења Пресвете Богородице на Лединцима.

Република Српска 29.06.2017 | 14:15
Откривен споменик мајкама Космета
Идеја Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице која је започела са реализацијом 2015., када је у Бијељини почела изградња споменика посвећеног српским мајкама које су своје синове изгубиле у свим претходним ратовима, реализована је.

Спомен-обиљежје које приказује фигуру мајке која држи дијете у наручју, откривено је у порти Саборног храма Пресвете Богородице, а идејни творац бисте је професор београдског Богословског факултета Рајко Блажић.

"Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице је 2015. кренуло са активностима да се одужи мајкама које су родиле и отхраниле синове заједно са очевима, али смо њима дали мало више значаја јер су оне бдиле над њима и упућивали их да буду прави људи и да бране своју државу у којој ми данас живимо и уживамо. Захваљујемо се и епископу Хризостому који нам је дао простор да поставимо овај споменик који нам много значи", истакла је Смиља Митровић предсједник Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић захвалио је Удружењу што је покренуло иницијативу за изградњу споменика.

"Око 30.000 бораца дало је животе за Републику Српску. Њихове жртве су допринијеле да имамо Српску која је трајна категорија, али исто тако је трајна и бол мајки које су изгубиле синове. Надам се да ће овај споменик бар дјелимично умањити њихов бол и бити подсјећање да се њихова жртва не смије заборавити", поручио је градоначелник Мићић.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Радивоје Марјановић навео је да је градска управа искрено подржала изградњу споменика и учествовала сходно могућностима.

Споменик су открили предсједник Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице Смиља Митровић, градоначелник Мићо Мићић и бивши начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Славиша Савић, а чин освештања обавио је свештеник Српске православне цркве Миодраг Гавриловић.

Финансијску помоћ за изградњу споменика пружили су и град Бијељина и привредници овог града и Републике Српске.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

уцити и само уцити

29.06.2017 12:21

А прије Косовске битке мајке нису биле Српкиње,или се српство рацуна послије Косова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онај тамо

29.06.2017 19:03

Не, то оставља простор да се направи нови споменик од ... до косметске битке.

Name

смиља

26.07.2017 09:56

Од косовског боја до дансњег дана тако смо уцили у сколи ми волимо мајке свог свијета тако и насе мајке

Name

Драгутин

29.06.2017 13:36

Ви бошњаци треба да подигнете споменик мајкама Турске после Косовске битке које су изгубуиле своје синове ратујући против Срба од 1389-1913-те...

ОДГОВОРИТЕ