Otkriven spomenik majkama Kosmeta

U Bijeljini je otkriven i osveštan "Spomenik majkama" koji je podignut u čast majkama koje su izgubile sinove od Кosovske bitke do posljednjeg rata, a smješten je kod Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice na Ledincima.

Republika Srpska 29.06.2017 | 14:15
Otkriven spomenik majkama Kosmeta
Ideja Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice koja je započela sa realizacijom 2015., kada je u Bijeljini počela izgradnja spomenika posvećenog srpskim majkama koje su svoje sinove izgubile u svim prethodnim ratovima, realizovana je.

Spomen-obilježje koje prikazuje figuru majke koja drži dijete u naručju, otkriveno je u porti Sabornog hrama Presvete Bogorodice, a idejni tvorac biste je profesor beogradskog Bogoslovskog fakulteta Rajko Blažić.

"Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice je 2015. krenulo sa aktivnostima da se oduži majkama koje su rodile i othranile sinove zajedno sa očevima, ali smo njima dali malo više značaja jer su one bdile nad njima i upućivali ih da budu pravi ljudi i da brane svoju državu u kojoj mi danas živimo i uživamo. Zahvaljujemo se i episkopu Hrizostomu koji nam je dao prostor da postavimo ovaj spomenik koji nam mnogo znači", istakla je Smilja Mitrović predsjednik Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je Udruženju što je pokrenulo inicijativu za izgradnju spomenika.

"Oko 30.000 boraca dalo je živote za Republiku Srpsku. Njihove žrtve su doprinijele da imamo Srpsku koja je trajna kategorija, ali isto tako je trajna i bol majki koje su izgubile sinove. Nadam se da će ovaj spomenik bar djelimično umanjiti njihov bol i biti podsjećanje da se njihova žrtva ne smije zaboraviti", poručio je gradonačelnik Mićić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Radivoje Marjanović naveo je da je gradska uprava iskreno podržala izgradnju spomenika i učestvovala shodno mogućnostima.

Spomenik su otkrili predsjednik Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović, gradonačelnik Mićo Mićić i bivši načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Slaviša Savić, a čin osveštanja obavio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve Miodrag Gavrilović.

Finansijsku pomoć za izgradnju spomenika pružili su i grad Bijeljina i privrednici ovog grada i Republike Srpske.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

uciti i samo uciti

29.06.2017 12:21

A prije Kosovske bitke majke nisu bile Srpkinje,ili se srpstvo racuna poslije Kosova

ODGOVORITE
Name

Onaj tamo

29.06.2017 19:03

Ne, to ostavlja prostor da se napravi novi spomenik od ... do kosmetske bitke.

Name

smilja

26.07.2017 09:56

Od kosovskog boja do dansnjeg dana tako smo ucili u skoli mi volimo majke svog svijeta tako i nase majke

Name

Dragutin

29.06.2017 13:36

Vi bošnjaci treba da podignete spomenik majkama Turske posle Kosovske bitke koje su izgubuile svoje sinove ratujući protiv Srba od 1389-1913-te...

ODGOVORITE