Јога ипак није тако безопасна

Да, јога вам може помоћи да се решите стреса, али као и свака друга спортска активност може довести до нових повреда, тврде стручњаци.

Здравље 29.06.2017 | 09:42
Јога ипак није тако безопасна
Универзитет у Сиднеју тврди да је јога изазвала болове у локомотроном систему руку код 10 одсто вежбача. С друге стране, јога је подстакла болове и у 21 одсто постојећих повреда.

“Јога је озбиљнија активност него што се раније сматрало“, каже професор Евангелос Папас – “Наша студија је пронашла да је вероватноћа бола изазваног јогом више од десет одсто, што значи да се она може поредити и са процентом повреда у другим спортовима“

Иначе, студија је обухватила 350 људи који су похађали часове јоге у два студија у Њујорку. Учесници, углавном жене просечне старости 45 година, су попуњавали упитнике дуже од од једне године.

Резултати су показали да је већина нових болова (13,3 одсто) била у пределу рамена, кључне кости, зглоба или руке.

Професор Папас, који је и сам јога инструктор, каже да то има смисла јер горњи делови тела трпе велику тежину, те да овакву врсту вежбања треба третирати као и свако друго вежбање.

Ипак, лепе вести су да је две трећине испитаника, тачније 74 одсто рекло да им је јога смањила бол у доњим леђима и врату.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар