Оптужнице против ОВК идуће седмице

Прве оптужнице за ратне злочине које је починила ОВК на Косову и Метохији могле би да буду подигнуте средином сљедеће седмице, саопштено је из Хага.

Србија 29.06.2017 | 08:55
Оптужнице против ОВК идуће седмице
У саопштењу је појашњено да је данас Уставни суд специјализованих вијећа Косова потврдио уставност Статута Специјалног суда за злочине бивше ОВК /Правилник о поступку и доказима/, који за седам дана ступа на снагу.

Наког тога, напомиње се у саопштењу, Специјални суд ће моћи да почне са радом, односно Специјално тужилаштво Дејвида Швендимана ће моћи да му поднесе прве оптужнице против осумњичених за ратне злочине, које су починили припадници ОВК, пренијели су београдски медији.

У тексту се подсјећа да је крајем априла Уставни суд вратио специјализованим вијећима Правилник на дораду, пошто је утврдио да девет одредаба није било у складу са "Поглављем 20 Устава /самопроглашеног/ Косова".

Одредбе су прерађене, а одлуку о уставности и прихватљивости Статута данас је саопштио предсједавајући Специјализованог вијећа Уставног суда судија Ен Пауер-Форд.

Суд сматра да су измјене и допуне у Правилнику у сагласности са Поглављем два Устава /самопроглашеног/ Косова.

Правилник регулише вођење судског поступка пред Специјалним судом на свим нивоима, од Основног суда, преко Апелационог до Врховног суда и регулише дужности судије за претходни поступак.

Правилник ставља акценат на заштиту свједока, жртава и других особа које су изложене ризику због свједочења или сарадње са специјализованим вијећима.

Мисија Еулекса је почетком фебруара именовала 19 судија на листу међународних судија Специјалног суда за ратне злочине ОВК.

Специјални суд који ће судити по оптужницама за ратне злочине високих официра бивше ОВК ће функционисати на четири нивоа - Основни специјални суд, Апелациони специјални суд, Врховни специјални суд и одјељење Уставног суда за Специјални суд.

Главни тужилац овог ад хок суда је амерички правник Дејвид Швендимен, а тек након подизања оптужница биће познато ко ће бити процесуиран пред судом, јер се истраге држе у највећој тајности.

Суд ће, како је раније саопштено, водити поступке о наводима из извјештаја извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија о трговини органима, као и о тешким прекограничним и међународним кривичним дјелима.

Марти је у том извјештају писао о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и Метохији и у Албанији и изнио сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

подрињац

29.06.2017 19:29

Тамо се суди само србима.

ОДГОВОРИТЕ