Optužnice protiv OVK iduće sedmice

Prve optužnice za ratne zločine koje je počinila OVK na Kosovu i Metohiji mogle bi da budu podignute sredinom sljedeće sedmice, saopšteno je iz Haga.

Srbija 29.06.2017 | 08:55
Optužnice protiv OVK iduće sedmice
U saopštenju je pojašnjeno da je danas Ustavni sud specijalizovanih vijeća Kosova potvrdio ustavnost Statuta Specijalnog suda za zločine bivše OVK /Pravilnik o postupku i dokazima/, koji za sedam dana stupa na snagu.

Nakog toga, napominje se u saopštenju, Specijalni sud će moći da počne sa radom, odnosno Specijalno tužilaštvo Dejvida Švendimana će moći da mu podnese prve optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine, koje su počinili pripadnici OVK, prenijeli su beogradski mediji.

U tekstu se podsjeća da je krajem aprila Ustavni sud vratio specijalizovanim vijećima Pravilnik na doradu, pošto je utvrdio da devet odredaba nije bilo u skladu sa "Poglavljem 20 Ustava /samoproglašenog/ Kosova".

Odredbe su prerađene, a odluku o ustavnosti i prihvatljivosti Statuta danas je saopštio predsjedavajući Specijalizovanog vijeća Ustavnog suda sudija En Pauer-Ford.

Sud smatra da su izmjene i dopune u Pravilniku u saglasnosti sa Poglavljem dva Ustava /samoproglašenog/ Kosova.

Pravilnik reguliše vođenje sudskog postupka pred Specijalnim sudom na svim nivoima, od Osnovnog suda, preko Apelacionog do Vrhovnog suda i reguliše dužnosti sudije za prethodni postupak.

Pravilnik stavlja akcenat na zaštitu svjedoka, žrtava i drugih osoba koje su izložene riziku zbog svjedočenja ili saradnje sa specijalizovanim vijećima.

Misija Euleksa je početkom februara imenovala 19 sudija na listu međunarodnih sudija Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Specijalni sud koji će suditi po optužnicama za ratne zločine visokih oficira bivše OVK će funkcionisati na četiri nivoa - Osnovni specijalni sud, Apelacioni specijalni sud, Vrhovni specijalni sud i odjeljenje Ustavnog suda za Specijalni sud.

Glavni tužilac ovog ad hok suda je američki pravnik Dejvid Švendimen, a tek nakon podizanja optužnica biće poznato ko će biti procesuiran pred sudom, jer se istrage drže u najvećoj tajnosti.

Sud će, kako je ranije saopšteno, voditi postupke o navodima iz izvještaja izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija o trgovini organima, kao i o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim djelima.

Marti je u tom izvještaju pisao o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji i iznio sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

podrinjac

29.06.2017 19:29

Tamo se sudi samo srbima.

ODGOVORITE