"Соколовић понос свих Бошњака"

- Мехмед паша Соколовић је једна од најистакнутијих личности у историји Бошњака, који је обнашао најбитиније дужности у Османском царству и служио тројици султана, ријечи су Билала Мемишевића из Вишеграда.

Босна и Херцеговина 29.06.2017 | 08:02
"Соколовић понос свих Бошњака"
Билал Мемишевић је прошле године на Интернационалном универзитету у Новом Пазару одбранио докторску дисертацију на тему "Културолошко-цивилизацијски идентитет и дипломатија Махемд-паше Соколовића.

"Мехмед паша Соколовић био је у врху најмоћније државе у економском, војном, политичком, научном и сваком могућем другом смислу. Задужио је све Бошњаке, Босну и Херцеговину на најбољи могући начин својим вакуфима,својим добрима ...", каже Мемишевић.

Наглашава да је, као појединац који потиче из крајева гдје се родио Мехмед паша Соколовић, докторском дисертацијом освијетлио његов лик и дјело и све оно што је он учинио за, како је рекао, корист Османске државе, Бошњака у БиХ и за корист Босњака тадашњег Османског царства.

Од јуче Мехмед паши Соколовићу постављен је споменик у Вишеграду, који је донирао Слободан Павловић. Церемонији откривања споменика Мехмед паши Соколовићу присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, прослављени режисер Емир Кустурица, академик Матија Бећковић...

(БН)

Коментари / 111

Оставите коментар
Name

?

29.06.2017 06:06

Како се овај понос босњака звао прије него је постао везир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

29.06.2017 06:12

Није битно како се прије звао. Битно је под којим именом је славу остигао и то име се налази у свим књигама а не ко му је прао ногу и пазио коња. Њихова имена слободно мозес да наведес јер тај дио његове биографије не познајемо!

Name

ре ?

29.06.2017 06:23

Шта би ти рекао за човјека који истрајава у томе да вози стојадина, иако му се пружила прилика да га замјени за мерцедеса ?

Name

Ре

29.06.2017 06:26

Какве то везе има????

Name

Мехмед Фатих

29.06.2017 06:30

Какве то везе има како се звао Цовјек примио ислам радио за ислам Направио цркву због мајке ислам је вјера без присиле

Name

Кал

29.06.2017 06:31

Да није промјенио вјеру никад се неби ни чуло за њег.

Name

за ?

29.06.2017 06:35

Не знам како се звао али је наравно био Србин;то осим Срба нико други то и не зна.

Name

А

29.06.2017 06:37

Ста је рекао Матија Бецковиц???

Name

ре

29.06.2017 06:39

Немања, тако некако

Name

Коо

29.06.2017 06:40

Као да је битно. Како се звао Немања прије него је постао понос Срба? Засто се код нас људима одузима право да промијени оно сто није могао бирати код родјења. Ми бивамо родјени као припадници неке вјере и нације коју нисмо изабрали. Као одрасла особа ми је ваљда допустено размисљати и ици путем који се мени свидја, а не оним истим као сто су моји родитељи исли. Мозда би нам свима било боље када би мало ревидирали понасање насих предака и мозда кренули у неком другом смјеру. Умјесто ратовања сваких 50ак година.

Name

Доброслав

29.06.2017 06:43

ДНК - ДНА "се звао"...!!!

Name

сократ

29.06.2017 06:44

Нема везе како се звао (Радојица) кад је под његовим вођством страдало хиљаде и хиљаде хришћана. Ово је срамота.

Name

Романија

29.06.2017 06:52

Звао се Српко

Name

хмм

29.06.2017 07:00

Није ми јасно зашто се Срби диче са неким ко је свој српски идентитет погазио те га замијенио за турски?

Name

Странац

29.06.2017 07:16

Како се год звао није битно а за ове сто пису и не знају нек питају своје дедове па це им бити све јасно

Name

Чињенице

29.06.2017 08:05

(1) Соколовић је Србин и био је Православац. Нација и религија су двије ПОТПУНО различите ствари. (2) Као дијете је, управо зато што је Србин и Православац, био ПРИСИЛНО узет од родитеља и одведен у Цариград (након окупације: Истанбул) да буде јањичар. (3) Тамо му је НАМЕТНУТА друга религија (Ислам). (4) Билал каже да је Соколовић (Србин коме је наметнут Ислам) понос свих Бошњака, али да ли то значи да су Бошњаци уствари Срби којима је наметнут Ислам и да се они тиме поносе?

Name

Ре.цињенице

29.06.2017 08:34

Свако узме оно сто је боље и поноси се тиме.Мислим да ти је све јасно.

Name

ре

29.06.2017 09:01

Тисну се до бола опет!!

Name

факир

29.06.2017 09:17

Јој како вас све Додо културно на своју воденицу наводи. подигне споменик испадне толерантан и према босњацима а нема стете ни код срба соколовић је добар цова био.. нас чова..

Name

мост

29.06.2017 10:52

Могу се слозити да процедура није испостована, као и са тим да су ови који му подижу споменик народне крвопије, ал веће глупости у интерпретацијо о лицности Мехмед Пасе Соколовица нисам до сада чуо. Да ли му је (Којицу.М) неки неписмени историчар помагао или ко му све није угурао ове глупости о Соколовицу.? Колико сулуди коментара? Да ли си Којицу чуо за Макарија Соколовица? Да ли знаш да је под водством Мехмед П.С војска није смјела исклизнути са пута, да је била најдисциплинованија у Турској историји? Знас ли да је да лицно Макарију новац за обнову Пецке патријарсије, а код султана измолио дозволу за самосталност од Грка, фа је изградио цркву мајци која није хтела у ислам преци, а оцу џамију, да је отисао као дете Бојица, да му је ђед Симеун, да није заборавио никада српско порјекло, да је битку на Косову као и Милоса носио у срцу, да му дупе није било брзе од памети, те да је уважавао и великог султана који га је признао по способности, те му дао оно што заслужује, оно што су многи турци жељели. Војска се не повјерава свакоме и у то време требало је имати и главу и физицку способност за то. На који отпор мислиш Којицу, на оног јаду што је рушио саграђено, те сутрадан спомињали да вила не да, да се мост сагради? Доклеце те да зивите у тим заблудама и предрасудама. За градњу моста су биле обезбеђене и дневнице које је Соколовиц плаћао, ал не могу тврдити да то није злоупотребљавато. Није било интернетада се то експресно провјерава. Соколовиц је мост који нас спаја и сведочи. Да је исао твојом логиком добио би гајтан за два дана, а србски народ би изгубио много. Није било вријеме, нити се могло извуци у то време из турског загрљаја. У то време турски султан је говорио српски најрађе на двору, а четири пасе које су циниле вијеце од пет су били српског поријекла.

Name

емир

29.06.2017 11:01

Кустурица????

Name

Одговор "мост"-у

29.06.2017 11:09

О чему то причаш ти, мали Емире или Милораде?! Није господин Којић или било ко други кројио историју. Па тај ваш Мехмед-паша Соколовић је у процесу девширме, оно што је погрешно превођено као данак у крви, као и многи други, регрутован, без икакве присиле. “Ја заступам једну теорију која у принципу негира оно што је произашло из кухиње српске Академије наука и умјетности. На просторима гдје се родио Мехмед-паша Соколовић 120 година прије његовог рођења су пролазили муслимани и ја заступам теорију да он припада аутохтоном босанском народу или добри Бошњанин, како то стара литература назива”, рекао је за Агенцију Анадолија предсједник Меџлиса Исламске заједнице Вишеград Билал Мемишевић. Пошто си из Вишеграда знаш и сам ко је Билал Мемишевић! Ако Мехмед-паша Соколовић у потпису својих вакуфнама каже: “Ја, Мехмед-паша Соколовић, син Џемалудин Синан-бега Соколовића”, зашто онда да се било ко бави његовим културолошким, идеолошким идентитетом? Нема потребе, све је тиме, између осталог, речено! А ево ти и десет врло значајних Соколовића који су извршавали врло значајне позиције у неком распону од 150 година у Османлијском царству, а има их много више: Мустафа-пашаСоколовић (утемељитељ касабе Рудо и највећег вакифа споменуте касабе), Лала Мехмед-паша Соколовић, Ферхат-паша Соколовић ( вакиф бањалучке Ферхадије џамије), Дервиш-паша Соколовић, Лала Карамустафа-паша Соколовић, Курбег Соколовић, Кар Али-бег Соколовић, Хасан-паша Соколовић, Џемалудина Синан-бег Соколовић и, наравно, Мехмед-паша Соколовић. Чудно, је ли тако? Најбитнији вакуфи Мехмед-паше Соколовића на овом простору су: џамија Мехмед-паше Соколовића (подигнута за душу његовог оца која се налази у Соколовићима, Мехмед-пашин мектеб у Соколовићима (подигнут непосредно до џамије), чесма Мехмед-паше Соколовића, ћуприја Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду... Према томе... Тишина!!!

Name

ре Одговор мосту

29.06.2017 14:19

Господине, ја нисам мали Емир, а јос мање Милорад. Никакав ,, добри Босњо" тада није постојао. На двору у Стамболу се слузбено говорио Српски, а не босњацки или босански како бисте хтели то представите. Макарије му је брат, а отац који је дуго избјегавао да пређе у ислам је рдка ,, волио би видети тог цеститог султана који ми је од дјетета пасу направио." и добио је ту прилику, пресао у ислам и добио титулу бега. Мајка није хтела те јој је цркву Мрхмед саградио, а нама оствио мост да сведочи да смо један народ који само река дели. Немас цега да се стидиш јер ови српски хајтери сто нападају на њега су глодари који знају и не знају поенту целе приче. Скоро сви Соколовице које си побројао су после Мехмед пасиног убиства такође трагицно побијени. Говори М.П.С слуги и даку Хадану ,, , Знас ли Хасане ко је био тај Милос?". ,,Видис Хасане, мене, себе; човек може промјенити вјеру , војску, ал ми смо оно сто имамо у венама". Мосту пррко моста- Гоја.

Name

Ре ?

29.06.2017 15:10

кода је то битно, вазно је да је славен.

Name

Др

29.06.2017 20:43

МЕХМЕД ПАСА СОКОЛОВИЦ НЕМОЗЕ БИТИ ПОНОС БОСЊАКА А ДА НЕБУДЕ ПОНОС СРБА. ПРИЈЕ СВЕГА ОН ЈЕ СЕ ПОТУРЦИЈО ИЗ СРПСКОГ НАРОДА А НИЈЕДАН БОСЊАК НИЈ НИКАДА ПРИХВАТАО ДА СЕ ПОТУРЦИ НЕГО ЈЕ ПРИМАО ИСЛАМ ВЈЕРУ А НАЦИОНАЛНОСТ ЈЕ ОСТСВЉАО МУСЛИМАН И ПОНОВО ВРАТИО БОСЊАК. ТАКО ДА БОСЊАЦИ И НЕМАЈУ НЕКАКВЕ ВЕЗЕ СА ТУРСКОМ СЕМ СТО ИМАЈУ ВЈЕРУ ИСЛАМ. НАКРАЈУ БОСЊАЦКА ИСТОРИЈА ТО ПОКАЗУЈЕ ДА СУ ТУРКЕ СМАаТРАЛИ ОКУПАТОРОМ НАЈВИСЕ ЗБОГ СРБСКИХ ПОТУРЦЕНИХ ПАСА КАКАВ Је БИО МЕХМЕД ПАСА СОКОЛОВИЦ брат ПАТРИЈАРХА МАКАРИЈА СОКОЛОВИЦА .

Name

Марко

29.06.2017 21:03

Ово што је Мост набацао као историјску истину је збрда с дола. Макарије није Мехмед паше рођени брат већ рођак. Што неће дати новац за обнову патријаршије кад ће поставити патријарха себи оданог, а не народу. И одакле покупи све ове податке и из којих извора о Мехмед паши Соколовићу. Кад се овако убједљиво наводе подаци ред је да се наведу и извори. А ако се Мосту ругаш неком отпору шта кажеш на набијање Радисава на колац. Још мало па ћете нас почети убјеђивати да је турска империја била наша усрећитељица и да су сви турски сераскери бранили хришћанске територије од тамо неких непознатих освајача. Истина је да је Мехмед паша Соколовић градио мост за потребе свог царства које се на жалост простирало и на нашим просторима и да је био извршна власт тог царства и да је дизање споменика свом поробљивачу највећа срамота и ругање које се десила овом напаченом народу. Према томе капак.

Name

Мехмед други

30.06.2017 11:41

О Мехмед-пашиним раним годинама у изворима нема много података, а због честог кориштења његовог лика у популарној култури створена је поприлична збрка између реалног и фиктивног. Познато је да је син Џемалудин Синан-бега и да је рођен у селу Соколовићи поред Рудог. Соколовић је деноним који је изведен из његовог мјеста рођења. Његов отац је имао два брата и сестру, која се удала за Синан-бега Бољанића, старијег брата Хусеина-паше Бољанића. Информације о његовој породици се из популарне културе често преносе у уџбенике што је створило неколико проблема у вези Мехмед-пашиног идентитета. Први проблем је његов однос са Макаријом Соколовићем. Ни у једном османлијском извору се Макарије не наводи као његов брат, а хисторичари сматрају да му је могао бити тек далеки рођак, а врло могуће ни то с обзиром да је Макарије из Пиве, а пивским Соколовићима презиме је настало као патронимик. Такођер предања о имену Бајо, монаштву или градњи цркве за мајку су без икаквог научног утемељења. Јањичарска едукација

Name

ПОНИЖЕНИ.

30.06.2017 12:03

Изгледа да је опет дошло време из прошлости и почетак преласка православаца на ислам али овај пут не због зулума и терора него због широких апетита. И није битно како се зове и које је вјере паша, важно је шта је била његова намјера и крајњи циљ. Подизачи споменика нек се мало врате у прошлост и своје претке питају како им је било док је паша владао и како су живјели. Како је кренуло очекивати је да никне и споменик Фернинанду, Францетићу, Мурату који је желио да водом погуши и Србе и бошњаке 92. уз натпис то брате Мурате, гуши док се језеро не исуши.

Name

Босњак

30.06.2017 12:24

Ја сам босњак ал сматрам да је дотицни био дио окупаторске војске и самим тим понос Османског Царства а не нас на овим крајевима. Једино позитивно (јер сам и ја муслиман) је јацање Ислама на насем простору. Понос босњака мозе само бити капетан Хусеин Градасцевиц.

Name

Мехмед други

30.06.2017 12:25

Први рјечник босанског језика написан је готово 200 година прије првог рјечника српског језика Апр. 22 босанскиријецникЈезик Бошњака је изворно и аутентично босански. Ни српски, ни хрватски; ни српско-хрватски, ни хрватско-српски. Хисторијски, односно, хронолошки, босански језик официјализиран је знатно прије српског и хрватског језика. Први познати рјечник босанског језика написан је 1626. године, а штампан је 1631. године, дакле готово двије стотине година прије првог рјечника српског језика, који је, на основама босанског језика, сачинио Вук Караџић, и више од двије стотине година прије него што је Људевит Гај кодифицирао хрватски књижевни језик, такође под снажним утјецајем босанског језика. босанцицаАко подсјетимо на чињеницу да је босански језик под својим именом и својим писмом названим босанчица, убиљежио и освједочио своје постојање још крајем ИX, и почетком X вијека на чувеним Хумским плочама, а увелико функционирао и као језик и као писмо од времена Кулина Бана кроз цијели период своје до отоманске државности, биће нам јасно колико је дуга традиција босанског језика, колико је дубок његов утјецај на касније кодифицирање модерног спрског и хрватског језика, прије него што је назив “босански језик” официјално забрањен. У процесу почетне кодификације у књижевне језике, српски и хрватски језик се ослањају на темеље босанског језика и остају унутар његових граматичких, и посебно, семантичких координата. Због тога се, на основу чињеница из хисторије лингивистике на просторима гдје данас живе ова три народа, може констатирати да је српски књижевни језик источна, а да је хрватски језик западна варијанта босанског језика. Ово се јасно види и из чињеница да је споменути рјечник српског језика Вука Караџића, заиста насловљен као “Рјечник” а не “Речник”, и да је у њему искључиво и без изузетка употријебљен босански изговор: постоји само форма “човјек” нигдје “човек”; “дијете” а нигдје “дете”; “млијеко”, “лијепо”, “вриједно”, а никада “млеко”,”лепо”, “вредно”, и тд. На највећем дијелу територија Србије и Хрватске (практично, изузетак су само територије које се налазе непосредно уз границе са Босном), говор Срба и Хрвата и данас знатно одудара од кодифицираног облика њиховог књижевног језика, тако да и једни и други морају учити свој књижевни језик, који је, као што је већ показано, у бити кодифицирана варијанта босанског језика. Напротив, на цијелој територији Босне, босански језик је до данас остао природна подлога говора који се повијесно конституисао управо као матерњи језик свих становника на цијелој територији Босне и Херцеговине, како за атеисте тако и за вјернике, без обзира јесу ли они муслимани, православци или католици, односно, изјашњавају ли се као Бошњаци, или као “(Босански) Срби”, односно као “(Босански) Хрвати’. Академик Ферид Мухић: БЕСЈЕДА БОШЊАЦИМА Љетопис матице српске 1825 године: У Босни живе само Бошњаци

Name

Нако

30.06.2017 15:49

Није битно како се звао прије него је постао везир, није ни битно ни како се звао након сто је постао везир, битно је која је добра нацинио овој земљи, Босни и Херцеговини.

Name

ЕЕ

01.07.2017 06:48

Отац поноса босњака се звао Димитрије. Босњаци немају ама бас никакве везе са њим! Мехмед Паса Соколовиц је позитиван лик, велики вода,који је измеду осталог,наредио и изградњу Пецке Патријарсије! Према томе,,,,, неке ствари, треба ставити на право мјесто!!!!!

Name

ре ?

01.07.2017 13:20

Прави инсан препозна своју вјеру био он родзен Као србин,хрват, босњак хер одиста Ислам је права вјера.

Name

ИСТОРИЈА

01.07.2017 16:24

Како нема везе како се звао, и ста је био прије?? Па по тој логици онда мозе да се изврце историја како је коме мило. Људи морате да схватите да немозете узимати од историје само оно сто вам одговара, а остало игнорисати. То се зове фалсификовање историје, и назалост присутно је у БиХ вец много година. Мехмед Паса Соколовиц прије него сто је пресао на Ислам је био Србин православне вјере, а оно сто је било послије, о томе свједоци историја. Предци данасњих Босњака су били Срби православне вјере, њихови потомци данас су Босњаци исламске вјероисповјести, и ту нема ниста спорно, сви то постују, али историја не смије да се фалсификује.

Name

Милован Цицвариц

22.10.2017 18:19

То знамо ми прави Соколовици и то предање цувамо до данас како је везир оведен од насих предака из старе Херцеговине - Пиве са 300 деце из 300 куца . А право име му бесе Радован .

Name

Чиста Вода

22.01.2018 21:51

Човјек је рекао истину.Свима,или већини,Бошњака преци су славили крсну славу.Нису ваљда дошли из Мезопотамије?

Name

СРП

07.07.2021 16:08

Звао се Радојица, и није истина да је сам примио ислам вец су га као данак у крви однијели у плетеним корпама. Не мислим да га нетреба спомињати али није ни заслузио да му се споменик подизе на светој српској земљи.

Name

Софер

29.06.2017 06:09

Јесте, к'о сто је и Емир Кустурица понос свих срба !?! :-(

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.06.2017 07:28

Мијењамо Немању за Мехмеда :Д

Name

Босњо

30.06.2017 12:25

Понос босњака мозе само бити капетан Хусеин Градасцевиц.

Name

ЕЕ Кал

01.07.2017 10:19

Кал, он није промијенио вјеру, он је роден да буде велики,то је и постао.Он је на силу одведен као дијете,и измеду зивота и смрти, изабрао је зивот!

Name

Само моземо ми

29.06.2017 06:11

Јес нас задузио право, окупирали нас убили нам краља дрзаву и народ ставили у стогодисње проблеме за које и данас осјетимо последице сви на овим просторима.Пусти те то замајавање народа дај позабави те се економијом мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

29.06.2017 09:28

Па и треба да буде понос свих Босњака, само сто се он за разлику од данасњих Босњака није стидио свога српског поријекла.

Name

Ре Ацо

01.07.2017 08:07

Ако цемо право нису данасњи босњаци српског поријекла него богумилског зато су и вратили тај термин "босњак".

Name

Алгол

29.06.2017 06:21

Бајо Соколовић син Димитрија, по мајци Гаговић из Пиве. Соколовици су стотинама година давали архимандрите манастира Милесеве гдје су почивале мошти Светог Саве, а Гаговићи су вјековима управљали Пивским манастиром. управо из Милесеве као адзами оглан одведен је Бајо, момак са 16 љета. без икакве дилеме један од највећих Срба у историји. А Билал и његова дисертација имају научну вриједност као упуство за употребу тоалет папира

ОДГОВОРИТЕ
Name

вг

29.06.2017 07:00

Нека Меше у Вишеграду заслузио је да буде у пуно градова у БиХ па коме се свидја свидја коме се не свидја нека га не гледа. Лијепо би било да и ми у Сарајеву добијемо исту такву реплику споменика, мало је везира ко сто је био Мехмед паша Соколовић. Свака част Вишеграду.

Name

Риле

29.06.2017 10:32

Отац му се звао синан бег соколовиц

Name

РЕ ВГ

29.06.2017 10:42

Кад сте тако толерантни према подизању споменика, де бога вам подигните споменик Митрополиту захумско- херцеговачком и дабро-босанском Петру Зимоњићу и књижевнику Иви Андрићу ради равнотеже. Ми вама, ви нама.

Name

Небојса

01.07.2017 08:58

Ре Риле: Отац му се звао Димитрије а преласку на ислам Џемалудин Синан-бег.

Name

Ре вг

01.07.2017 11:00

А како би било да дигнете споменик у Сарајеву Иву Андрићу , или Митрополиту дабро босанском Петру Зимоњићу да и ми Вишеграђани кажемо свака част Сарајеву.

Name

Милован Цицвариц

22.10.2017 21:07

Није он од Гаговица по мајци вец по оцу Димитрију који оде из Пиве у Раванца посто прими ислам . А моји су сацували предање да је одведен од насих предака из Пиве и било му име Радован . Зато 1573 г . подизе манастир Пиву на својој дедовини са братом мога претка Гаврила Саватијем Соколовицем Рудицем патријархом .

Name

Грга

29.06.2017 06:36

Сада це опет настати спор, је ли веци понос Босњака или Срба. Срби предњаце, подигли су му монументални бронзани споменик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован Цицвариц

22.10.2017 18:12

Немојте људи лупати ! Везир је одведен од мојих предака из Пиве од рода Соколовица - Гаговица . Зато је подигао манастир Пиву на својој дедовини 1573г са Саватијем Соколовицем братом мога претка Гаврила по коме су моји претци добили презиме Гаговици . А у мом роду је сацувано предање да му је име било Радован .

Name

Бранислав

29.06.2017 06:36

Зар на ВИДОВДАН? Ко то исмијава и руга се овоме народу?Његови представници са врха власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЕ Бранислав

01.07.2017 15:00

Ругају се они којима је српство само кринка!

Name

Убирање гласова

29.06.2017 06:42

Ово Додик хоће да од Бошњака убере што више гласова на слиједећим изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

30.06.2017 13:20

За њега не гласа ниједан Босњак. А ви књиге у руке, недајте да вас магарце сваки дан.

Name

Бошњак

29.06.2017 06:54

Салко Соколовић донедавни члан СДА иначе из Фамилије Соколовића у којој је рођен и Мехмед Паша Соколовић изјашњава се као Бошњак а не као Србин, дакле можемо врло једноставно претпоставити да би Мехмед Паша Соколовић данас био Бошњак а не Србин. Србин је асоцијација само за православно славенско становништво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕ лупај

29.06.2017 12:46

Значи сви Грци, Руси и остали православци треба да се зову Србима?!? Или, по твојој теорији, сви Бошњаци су били Срби који су примили ислам? Мислим да се већина твојих сународника никако не слаже с тобом!

Name

@Не Лупетај

30.06.2017 11:41

Нпр ја се презивам Зирић, то су Срби са Кордуна слава Ђурђевдан, пола фамилије су православци пола муслимани. Ми који смо муслимани називамо себе "Бошњаци", а други дио фамилије се изјашњавају као Срби. Сви Срби који су Исламске вјере су Бошњаци из многих познатих разлога нпр. не желе бити грађани 3. реда.

Name

Небојса

01.07.2017 09:08

Ре Босњак: Па и Недзад Бранковиц ( бивси премијер) се изјасњава као Босњак, по тој логици би требали претпоставити и Вук Бранковиц треба бити Босњак. Тек сад су мени неке ствари јасне.

Name

Ре Босњак

01.07.2017 09:14

Срби нису никаква асоцијијација. Срби су народ у пуном капацитету цији континуитет моземо пратити од доласка на Балкан ( па и мало раније) и је дан од ријетких на Балкану који се мозе тиме подицити. То сто су само припадници православне вјероисповјести задрзали то име, то вец није питање за њих вец за оне који нису и који су преузели неко друго име.

Name

Видоје

29.06.2017 07:07

Мехмед-паша Соколовић је у процесу девширме, оно што је погрешно превођено као данак у крви, као и многи други, регрутован, без икакве присиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обилиц 1989

29.06.2017 07:08

Ако Мехмед-паша Соколовић у потпису својих вакуфнама каже: “Ја, Мехмед-паша Соколовић, син Џемалудин Синан-бега Соколовића”, зашто онда да се било ко бави његовим културолошким, идеолошким идентитетом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

29.06.2017 07:17

Како је ово машило Григорија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

29.06.2017 07:24

Како каже, на истом мјесту гдје је Соколовић планирао изградити цркву, ипак ће, након неколико стољећа, бити и изграђена црква. Зора Станић каже да данас, колико она зна, на подручју Соколовића, нема потомака породице Соколовића. Вакуфи и грађевине које је Мехмед-паша Соколовић оставио иза себе су, дакле, по цијелом царству тог времена, у Меки, Медини, Дамаску, Халепу, данашњој Мађарској и Београду. Он је диљем царства дао саградити више од 30 џамија, универзитета, данашњих колеџа, просторије у којима се само учио Кур’ан, водоводи у Медини, Меки…

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацогз

29.06.2017 07:34

"Патријарх српски Макарије Соколовић је био архиепископ пећки и патријарх српски у времену од 1557. до 1571. године. Обновио је Српску патријаршију са средиштем у Пећи и обезбедио њено признање и опстанак. Са трона се повукао 1571, а умро 1574. године. Потицао је из породице Соколовић, пореклом из Пиве. Његов брат био је турски велики везир Мехмед-паша Соколовић који је имао заслуге за обнављање Пећке патријаршије..." (цитат са википедије)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.06.2017 07:34

Лепо је то што се Бошњаци поносе овим Србином. То значи да су негде у подсвести свесни својих корена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

29.06.2017 08:46

Управо

Name

О како је лијепо..

30.06.2017 13:23

Бити глуп..

Name

бијељина

29.06.2017 07:36

Кад "Бошњаци" кажу да је Мехмед Паша "Бошњак", тиме фактички признају да су српског поријекла; па изволите браћо, вратите се своме јату а слободно наставите да клањате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

29.06.2017 08:02

БИЈЕЉИНО ,МИ СМО ПОНОСНИ НА ЊЕГА А ВИ БИ ТРЕБАЛИ ЈОС ВИСЕ ,сто знаци задузио је све народе на овим просторима..

Name

Босњак

29.06.2017 08:17

Ја сам босњак, али овај колико год је добра урадио и које год је вјере био ипак се ставио у корпус једног окупатора. Као босњак-муслиман му могу признати само радње које се тицу Ислама.

Name

Ужас

29.06.2017 08:35

Зар и Ви Слободане Павловићу обрукасте српски род? Зар због пара из Турске ово безумље учинисте у ово време. Плаче ми се!

Name

Ре бЕљина

01.07.2017 07:58

Термин "добри босњанин" не везе се искљуциво за припаднике ислама него за све људе на подруцју босне. Један рузан термин "потурица" користите да обиљезите муслимане иако су срби били ти који су мијењали вјеру ради мањег пореза и бољег статуса у друству. Да је Мехмед мрзио то сто је као "присилно" отет имао је сансу кад се вратио на своје да то и промијени или да на знање.

Name

памет

29.06.2017 08:23

Није болест све сто боли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

29.06.2017 08:25

Идеју за подизање споменика Мехмеду је смислио Кустурица јос прије пар година, а његово постављање на сам дан Видовдана је исмијавање и омаловазавање Срба и свих погинулих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бот

29.06.2017 08:52

Идеја је феноменална- јер се сваким копањем у прослост сијеку коријени босњаства- потурица! браво за потез

Name

Босњак

30.06.2017 12:38

Овај Мехмед је србин исламске вјероисповјести у војсци турских окупатора. Ни близу немозе бити велик за нас босњаке као капетан Хусеин Градасцевиц.

Name

Босњак

30.06.2017 16:52

Ја сам Девад Галијасевиц експерт за Повијест.

Name

ре

29.06.2017 08:56

Како је лако омаловазавати неког, макар ти и добро цинио ,само зато сто је друге вјере..не моземо изаци из свог тупавог балканског совинистицког размисљања..Мислим да је за поједине проблем сто је Мехмед,,,да је неко друго име,,неби био проблем,,,али то говори о вама какви сте људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

29.06.2017 10:18

Да не би Мехмед-паше,не би било данас ни СПЦ.

Name

РЕ Мишко

29.06.2017 10:45

Не млати тако ти бога. Да није Карађорђа не би било ни Срба.

Name

Ре миско

01.07.2017 08:02

Одлицно запазање! Изадјимо из оквира затупљености

Name

ЕЕ РЕ

01.07.2017 10:23

Свида ми се!

Name

СА

29.06.2017 10:00

Па ови у Висеграду су одлицни. Цеститке Билалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гöран

29.06.2017 10:54

Само ред је да се дигне и споменик Хусеину Капетану Градасцевицу, он се ипак први дигао против Турака и натјеро их скоро до Македоније.Зато је платио главом. Макар на Калемегдану.

Name

Висеград

30.06.2017 12:39

Ста сад кад се построје равногорци, хоце ли узимети селфие са Месом? :))

Name

Ник

29.06.2017 13:31

Мехмед паша би требао бити понос свих Срба, без обзира на религијско опредјељење. Као везир три султана, чинио је добро своме српском народу све три вјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еееј

30.06.2017 13:29

Паса мој мало књиге у руке..мани гуслања..

Name

Родитељ

29.06.2017 13:53

Ееееее дртино једна боље да си доврсио сколу у Рацанској улици у Бн него сто од себе направи будалу и успут и своје семберце осрамоти и то на највеци Српски празник..Ето толико о добротвору..Е јес те Додо превесло ал сконтацес ти то кад тад;радници ти једва састављају крај с крајем,откази пљусте све ти се распада а ти постављас споменик,пу добротвору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

братски од босњака

29.06.2017 14:23

Један од доказа да је већина босанских Срба бошњачког поријекла, поготово на Дрини. Мехмед Паса је свију нас... Знам да се 90% не слаже с овим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

30.06.2017 04:43

Све турчин до турцина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахаха

30.06.2017 04:59

Гади ми се све И онда као И сад оде вјера за вецеру србин,турцин,потурица,муслиман,југословен,босњак,сви били југословен сад нема вецих срба,хрвата,муслимана,са празним новцаницима људи којима недостају многе ствари за нормалан зивот,који зиве у земљи у којој је највеци успјех отици Из исте,који дјецу наговарају да упису сколе које сеетразе вани,спремају их за трзисте рада о цему висе прицате,овде само велике водје баце кост да се пси глодју да се скрене пазња са њихових лоповлука,а народ нема паметнијег посла вец да се глодје не храните И'м сујету вец се окрените себи ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

30.06.2017 14:24

Колико овде има историја? Покупили сте сву памет свијета. Па нисте сви ваљда Мирко Бабиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

30.06.2017 17:34

Драги Босњаци, ако је овај везир Вас понос, дијете које је као зртва "данка у крви" досло у Висеград, онда сте сви Ви ниста друго него сироцад овог насег свијета. Залосна је то прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

01.07.2017 08:05

Зар му није као дјетету православаца указана велика цаст да иде на двор у турску, зар није по повратку урадио висе доброга за те исте православце, хајде зазмири да је постао муслиман сто те толико тисти и погледај мало сире..са данасњим босњацима цитај муслиманима босне има једину додирну тацку ислам који је прихватио.

Name

Везире

30.06.2017 18:21

Билалова докторска дисертација није његов изум. То му је припремила једна зена професор исламских наука. Он је само употребљен да то искористи. Није он толико паметан и мудар колико неки мисле. А споменик Везиру нека је постављен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ззз

30.06.2017 19:04

Ма битно је да је наш човјек. Шта сте дигли галаму око тога. Био је велики човјек Србин који је одрастао у Исламу. Никад се није одрекао исламске вјере нити се одрекао српског поријекла. Зар не може Србин бити муслиман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паметно

30.06.2017 21:54

Паметно збориш ззз

Name

Засто?

30.06.2017 19:39

Засто не би паса могао бити понос свих народа БиХ? Настрану сто је Босњак, али су му Срби први дигли споменик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зашто

01.07.2017 11:06

Па ако вам је понос узмите га брате па га пренесите свом народу, а мом није потребан.

Name

ЕЕ

01.07.2017 12:19

Ја сам се некад у ово доба убијала размисљајуци коју дестинацију изабрати, спаковати се и отици на одмор, а сад нас је Додик вратио 600 година уназад, и ми се глодемо око нецега, сто не би требало да нас уопсте занима!А он сваки треци дан лети тамо амо, и масе будалама! Да немамо Додика, ми га морали измислити! Бирацемо га за дозивотног предсједника!!!!

Name

ЕЕ

01.07.2017 12:24

ЈА ХОЦУ ДА ИДЕМ НА МОРЕ!!!!!

Name

Ре ЕЕ

01.07.2017 13:48

Е то је некада била власт, иако је била комунистичка никад није дизала освајачима споменике. Овдје се чини ми се ни Додик више не пита, главну ријеч води Емир Кустурица. У Вишеграду су прије рата власт у више наврата држали Муслимани, садашњи Бошњаци и никада нису подигли споменик Мехмед паши Соколовићу, а овај православни нововјерац се на Видовдан жестоко Србима наруга.

Name

ЕЕ РЕ

01.07.2017 14:03

Никад ме несто тај Кустурица није одусевљавао, али сам не мозе неке одлуке доносити и радити несто, ако му се не дозволи!

Name

Ре ЕЕ

01.07.2017 14:55

Нормално да није сам доносио одлуке, али је инцијатор, а ови вишеградски политички дилетанти, недовољно наобразовани, несвјесни посљедица, а поврх свега страшно самоувјерени и бахати, прихватили су да буду натуршчици у Емировој режији.

Name

марко

01.07.2017 16:02

ОКРЕЦЕ СЕ НИЛОС У ГРОБУ,А ТИ ДЈУРЕВИЦУ БЈЕДО СРПСКА,у ЕНИРГРАДУ,ПРОКЛЕТИ ЦРВЕНИ КМЕРИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није шала

01.07.2017 16:18

Велика је моћ била у рукама великог везира на Порти у Стамболу. Требало је стићи до врха царевине, сјести уз кољено султана - падишаха, свашта предеверати, душмане надмудрити, заобићи мноштво катил фермана и такмаце подавити на том трновитом путу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

01.07.2017 18:33

Ајде мало да прицамо о данасњим модерним окупаторима,који нам дусу ваде каматама па цемо за сто година реци како је то добро било и за просперитет овог јадног балканског народа,имамо ми и данасње Соколовице.Друге нације иду у свемир,развијају технологију сколство,а ми расправљамо ста је било вјековима уназад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЕ БЛ

02.07.2017 03:15

Браво!!!!