"Sokolović ponos svih Bošnjaka"

- Mehmed paša Sokolović je jedna od najistaknutijih ličnosti u istoriji Bošnjaka, koji je obnašao najbitinije dužnosti u Osmanskom carstvu i služio trojici sultana, riječi su Bilala Memiševića iz Višegrada.

Bosna i Hercegovina 29.06.2017 | 08:02
"Sokolović ponos svih Bošnjaka"
Bilal Memišević je prošle godine na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru odbranio doktorsku disertaciju na temu "Kulturološko-civilizacijski identitet i diplomatija Mahemd-paše Sokolovića.

"Mehmed paša Sokolović bio je u vrhu najmoćnije države u ekonomskom, vojnom, političkom, naučnom i svakom mogućem drugom smislu. Zadužio je sve Bošnjake, Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način svojim vakufima,svojim dobrima ...", kaže Memišević.

Naglašava da je, kao pojedinac koji potiče iz krajeva gdje se rodio Mehmed paša Sokolović, doktorskom disertacijom osvijetlio njegov lik i djelo i sve ono što je on učinio za, kako je rekao, korist Osmanske države, Bošnjaka u BiH i za korist Bosnjaka tadašnjeg Osmanskog carstva.

Od juče Mehmed paši Sokoloviću postavljen je spomenik u Višegradu, koji je donirao Slobodan Pavlović. Ceremoniji otkrivanja spomenika Mehmed paši Sokoloviću prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, proslavljeni režiser Emir Kusturica, akademik Matija Bećković...

(BN)

Komentari / 111

Ostavite komentar
Name

?

29.06.2017 06:06

Kako se ovaj ponos bosnjaka zvao prije nego je postao vezir

ODGOVORITE
Name

General

29.06.2017 06:12

Nije bitno kako se prije zvao. Bitno je pod kojim imenom je slavu ostigao i to ime se nalazi u svim knjigama a ne ko mu je prao nogu i pazio konja. Njihova imena slobodno mozes da navedes jer taj dio njegove biografije ne poznajemo!

Name

re ?

29.06.2017 06:23

Šta bi ti rekao za čovjeka koji istrajava u tome da vozi stojadina, iako mu se pružila prilika da ga zamjeni za mercedesa ?

Name

Re

29.06.2017 06:26

Kakve to veze ima????

Name

Mehmed Fatih

29.06.2017 06:30

Kakve to veze ima kako se zvao Covjek primio islam radio za islam Napravio crkvu zbog majke islam je vjera bez prisile

Name

Kal

29.06.2017 06:31

Da nije promjenio vjeru nikad se nebi ni čulo za njeg.

Name

za ?

29.06.2017 06:35

Ne znam kako se zvao ali je naravno bio Srbin;to osim Srba niko drugi to i ne zna.

Name

A

29.06.2017 06:37

Sta je rekao Matija Beckovic???

Name

re

29.06.2017 06:39

Nemanja, tako nekako

Name

Koo

29.06.2017 06:40

Kao da je bitno. Kako se zvao Nemanja prije nego je postao ponos Srba? Zasto se kod nas ljudima oduzima pravo da promijeni ono sto nije mogao birati kod rodjenja. Mi bivamo rodjeni kao pripadnici neke vjere i nacije koju nismo izabrali. Kao odrasla osoba mi je valjda dopusteno razmisljati i ici putem koji se meni svidja, a ne onim istim kao sto su moji roditelji isli. Mozda bi nam svima bilo bolje kada bi malo revidirali ponasanje nasih predaka i mozda krenuli u nekom drugom smjeru. Umjesto ratovanja svakih 50ak godina.

Name

Dobroslav

29.06.2017 06:43

DNK - DNA "se zvao"...!!!

Name

sokrat

29.06.2017 06:44

Nema veze kako se zvao (Radojica) kad je pod njegovim vođstvom stradalo hiljade i hiljade hrišćana. Ovo je sramota.

Name

Romanija

29.06.2017 06:52

Zvao se Srpko

Name

hmm

29.06.2017 07:00

Nije mi jasno zašto se Srbi diče sa nekim ko je svoj srpski identitet pogazio te ga zamijenio za turski?

Name

Stranac

29.06.2017 07:16

Kako se god zvao nije bitno a za ove sto pisu i ne znaju nek pitaju svoje dedove pa ce im biti sve jasno

Name

Činjenice

29.06.2017 08:05

(1) Sokolović je Srbin i bio je Pravoslavac. Nacija i religija su dvije POTPUNO različite stvari. (2) Kao dijete je, upravo zato što je Srbin i Pravoslavac, bio PRISILNO uzet od roditelja i odveden u Carigrad (nakon okupacije: Istanbul) da bude janjičar. (3) Tamo mu je NAMETNUTA druga religija (Islam). (4) Bilal kaže da je Sokolović (Srbin kome je nametnut Islam) ponos svih Bošnjaka, ali da li to znači da su Bošnjaci ustvari Srbi kojima je nametnut Islam i da se oni time ponose?

Name

Re.cinjenice

29.06.2017 08:34

Svako uzme ono sto je bolje i ponosi se time.Mislim da ti je sve jasno.

Name

re

29.06.2017 09:01

Tisnu se do bola opet!!

Name

fakir

29.06.2017 09:17

Joj kako vas sve Dodo kulturno na svoju vodenicu navodi. podigne spomenik ispadne tolerantan i prema bosnjacima a nema stete ni kod srba sokolović je dobar cova bio.. nas čova..

Name

most

29.06.2017 10:52

Mogu se sloziti da procedura nije ispostovana, kao i sa tim da su ovi koji mu podižu spomenik narodne krvopije, al veće gluposti u interpretacijo o licnosti Mehmed Pase Sokolovica nisam do sada čuo. Da li mu je (Kojicu.M) neki nepismeni istoričar pomagao ili ko mu sve nije ugurao ove gluposti o Sokolovicu.? Koliko suludi komentara? Da li si Kojicu čuo za Makarija Sokolovica? Da li znaš da je pod vodstvom Mehmed P.S vojska nije smjela iskliznuti sa puta, da je bila najdisciplinovanija u Turskoj istoriji? Znas li da je da licno Makariju novac za obnovu Pecke patrijarsije, a kod sultana izmolio dozvolu za samostalnost od Grka, fa je izgradio crkvu majci koja nije htela u islam preci, a ocu džamiju, da je otisao kao dete Bojica, da mu je đed Simeun, da nije zaboravio nikada srpsko porjeklo, da je bitku na Kosovu kao i Milosa nosio u srcu, da mu dupe nije bilo brze od pameti, te da je uvažavao i velikog sultana koji ga je priznao po sposobnosti, te mu dao ono što zaslužuje, ono što su mnogi turci željeli. Vojska se ne povjerava svakome i u to vreme trebalo je imati i glavu i fizicku sposobnost za to. Na koji otpor misliš Kojicu, na onog jadu što je rušio sagrađeno, te sutradan spominjali da vila ne da, da se most sagradi? Doklece te da zivite u tim zabludama i predrasudama. Za gradnju mosta su bile obezbeđene i dnevnice koje je Sokolovic plaćao, al ne mogu tvrditi da to nije zloupotrebljavato. Nije bilo internetada se to ekspresno provjerava. Sokolovic je most koji nas spaja i svedoči. Da je isao tvojom logikom dobio bi gajtan za dva dana, a srbski narod bi izgubio mnogo. Nije bilo vrijeme, niti se moglo izvuci u to vreme iz turskog zagrljaja. U to vreme turski sultan je govorio srpski najrađe na dvoru, a četiri pase koje su cinile vijece od pet su bili srpskog porijekla.

Name

emir

29.06.2017 11:01

Kusturica????

Name

Odgovor "most"-u

29.06.2017 11:09

O čemu to pričaš ti, mali Emire ili Milorade?! Nije gospodin Kojić ili bilo ko drugi krojio istoriju. Pa taj vaš Mehmed-paša Sokolović je u procesu devširme, ono što je pogrešno prevođeno kao danak u krvi, kao i mnogi drugi, regrutovan, bez ikakve prisile. “Ja zastupam jednu teoriju koja u principu negira ono što je proizašlo iz kuhinje srpske Akademije nauka i umjetnosti. Na prostorima gdje se rodio Mehmed-paša Sokolović 120 godina prije njegovog rođenja su prolazili muslimani i ja zastupam teoriju da on pripada autohtonom bosanskom narodu ili dobri Bošnjanin, kako to stara literatura naziva”, rekao je za Agenciju Anadolija predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević. Pošto si iz Višegrada znaš i sam ko je Bilal Memišević! Ako Mehmed-paša Sokolović u potpisu svojih vakufnama kaže: “Ja, Mehmed-paša Sokolović, sin Džemaludin Sinan-bega Sokolovića”, zašto onda da se bilo ko bavi njegovim kulturološkim, ideološkim identitetom? Nema potrebe, sve je time, između ostalog, rečeno! A evo ti i deset vrlo značajnih Sokolovića koji su izvršavali vrlo značajne pozicije u nekom rasponu od 150 godina u Osmanlijskom carstvu, a ima ih mnogo više: Mustafa-pašaSokolović (utemeljitelj kasabe Rudo i najvećeg vakifa spomenute kasabe), Lala Mehmed-paša Sokolović, Ferhat-paša Sokolović ( vakif banjalučke Ferhadije džamije), Derviš-paša Sokolović, Lala Karamustafa-paša Sokolović, Kurbeg Sokolović, Kar Ali-beg Sokolović, Hasan-paša Sokolović, Džemaludina Sinan-beg Sokolović i, naravno, Mehmed-paša Sokolović. Čudno, je li tako? Najbitniji vakufi Mehmed-paše Sokolovića na ovom prostoru su: džamija Mehmed-paše Sokolovića (podignuta za dušu njegovog oca koja se nalazi u Sokolovićima, Mehmed-pašin mekteb u Sokolovićima (podignut neposredno do džamije), česma Mehmed-paše Sokolovića, ćuprija Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu... Prema tome... Tišina!!!

Name

re Odgovor mostu

29.06.2017 14:19

Gospodine, ja nisam mali Emir, a jos manje Milorad. Nikakav ,, dobri Bosnjo" tada nije postojao. Na dvoru u Stambolu se sluzbeno govorio Srpski, a ne bosnjacki ili bosanski kako biste hteli to predstavite. Makarije mu je brat, a otac koji je dugo izbjegavao da pređe u islam je rdka ,, volio bi videti tog cestitog sultana koji mi je od djeteta pasu napravio." i dobio je tu priliku, presao u islam i dobio titulu bega. Majka nije htela te joj je crkvu Mrhmed sagradio, a nama ostvio most da svedoči da smo jedan narod koji samo reka deli. Nemas cega da se stidiš jer ovi srpski hajteri sto napadaju na njega su glodari koji znaju i ne znaju poentu cele priče. Skoro svi Sokolovice koje si pobrojao su posle Mehmed pasinog ubistva takođe tragicno pobijeni. Govori M.P.S slugi i daku Hadanu ,, , Znas li Hasane ko je bio taj Milos?". ,,Vidis Hasane, mene, sebe; čovek može promjeniti vjeru , vojsku, al mi smo ono sto imamo u venama". Mostu prrko mosta- Goja.

Name

Re ?

29.06.2017 15:10

koda je to bitno, vazno je da je slaven.

Name

Dr

29.06.2017 20:43

MEHMED PASA SOKOLOVIC NEMOZE BITI PONOS BOSNJAKA A DA NEBUDE PONOS SRBA. PRIJE SVEGA ON JE SE POTURCIJO IZ SRPSKOG NARODA A NIJEDAN BOSNJAK NIJ NIKADA PRIHVATAO DA SE POTURCI NEGO JE PRIMAO ISLAM VJERU A NACIONALNOST JE OSTSVLJAO MUSLIMAN I PONOVO VRATIO BOSNJAK. TAKO DA BOSNJACI I NEMAJU NEKAKVE VEZE SA TURSKOM SEM STO IMAJU VJERU ISLAM. NAKRAJU BOSNJACKA ISTORIJA TO POKAZUJE DA SU TURKE SMAaTRALI OKUPATOROM NAJVISE ZBOG SRBSKIH POTURCENIH PASA KAKAV Je BIO MEHMED PASA SOKOLOVIC brat PATRIJARHA MAKARIJA SOKOLOVICA .

Name

Marko

29.06.2017 21:03

Ovo što je Most nabacao kao istorijsku istinu je zbrda s dola. Makarije nije Mehmed paše rođeni brat već rođak. Što neće dati novac za obnovu patrijaršije kad će postaviti patrijarha sebi odanog, a ne narodu. I odakle pokupi sve ove podatke i iz kojih izvora o Mehmed paši Sokoloviću. Kad se ovako ubjedljivo navode podaci red je da se navedu i izvori. A ako se Mostu rugaš nekom otporu šta kažeš na nabijanje Radisava na kolac. Još malo pa ćete nas početi ubjeđivati da je turska imperija bila naša usrećiteljica i da su svi turski seraskeri branili hrišćanske teritorije od tamo nekih nepoznatih osvajača. Istina je da je Mehmed paša Sokolović gradio most za potrebe svog carstva koje se na žalost prostiralo i na našim prostorima i da je bio izvršna vlast tog carstva i da je dizanje spomenika svom porobljivaču najveća sramota i ruganje koje se desila ovom napačenom narodu. Prema tome kapak.

Name

Mehmed drugi

30.06.2017 11:41

O Mehmed-pašinim ranim godinama u izvorima nema mnogo podataka, a zbog čestog korištenja njegovog lika u popularnoj kulturi stvorena je poprilična zbrka između realnog i fiktivnog. Poznato je da je sin Džemaludin Sinan-bega i da je rođen u selu Sokolovići pored Rudog. Sokolović je denonim koji je izveden iz njegovog mjesta rođenja. Njegov otac je imao dva brata i sestru, koja se udala za Sinan-bega Boljanića, starijeg brata Huseina-paše Boljanića. Informacije o njegovoj porodici se iz popularne kulture često prenose u udžbenike što je stvorilo nekoliko problema u vezi Mehmed-pašinog identiteta. Prvi problem je njegov odnos sa Makarijom Sokolovićem. Ni u jednom osmanlijskom izvoru se Makarije ne navodi kao njegov brat, a historičari smatraju da mu je mogao biti tek daleki rođak, a vrlo moguće ni to s obzirom da je Makarije iz Pive, a pivskim Sokolovićima prezime je nastalo kao patronimik. Također predanja o imenu Bajo, monaštvu ili gradnji crkve za majku su bez ikakvog naučnog utemeljenja. Janjičarska edukacija

Name

ПОНИЖЕНИ.

30.06.2017 12:03

Изгледа да је опет дошло време из прошлости и почетак преласка православаца на ислам али овај пут не због зулума и терора него због широких апетита. И није битно како се зове и које је вјере паша, важно је шта је била његова намјера и крајњи циљ. Подизачи споменика нек се мало врате у прошлост и своје претке питају како им је било док је паша владао и како су живјели. Како је кренуло очекивати је да никне и споменик Фернинанду, Францетићу, Мурату који је желио да водом погуши и Србе и бошњаке 92. уз натпис то брате Мурате, гуши док се језеро не исуши.

Name

Bosnjak

30.06.2017 12:24

Ja sam bosnjak al smatram da je doticni bio dio okupatorske vojske i samim tim ponos Osmanskog Carstva a ne nas na ovim krajevima. Jedino pozitivno (jer sam i ja musliman) je jacanje Islama na nasem prostoru. Ponos bosnjaka moze samo biti kapetan Husein Gradascevic.

Name

Mehmed drugi

30.06.2017 12:25

Prvi rječnik bosanskog jezika napisan je gotovo 200 godina prije prvog rječnika srpskog jezika Apr. 22 bosanskirijecnikJezik Bošnjaka je izvorno i autentično bosanski. Ni srpski, ni hrvatski; ni srpsko-hrvatski, ni hrvatsko-srpski. Historijski, odnosno, hronološki, bosanski jezik oficijaliziran je znatno prije srpskog i hrvatskog jezika. Prvi poznati rječnik bosanskog jezika napisan je 1626. godine, a štampan je 1631. godine, dakle gotovo dvije stotine godina prije prvog rječnika srpskog jezika, koji je, na osnovama bosanskog jezika, sačinio Vuk Karadžić, i više od dvije stotine godina prije nego što je Ljudevit Gaj kodificirao hrvatski književni jezik, takođe pod snažnim utjecajem bosanskog jezika. bosancicaAko podsjetimo na činjenicu da je bosanski jezik pod svojim imenom i svojim pismom nazvanim bosančica, ubilježio i osvjedočio svoje postojanje još krajem IX, i početkom X vijeka na čuvenim Humskim pločama, a uveliko funkcionirao i kao jezik i kao pismo od vremena Kulina Bana kroz cijeli period svoje do otomanske državnosti, biće nam jasno koliko je duga tradicija bosanskog jezika, koliko je dubok njegov utjecaj na kasnije kodificiranje modernog sprskog i hrvatskog jezika, prije nego što je naziv “bosanski jezik” oficijalno zabranjen. U procesu početne kodifikacije u književne jezike, srpski i hrvatski jezik se oslanjaju na temelje bosanskog jezika i ostaju unutar njegovih gramatičkih, i posebno, semantičkih koordinata. Zbog toga se, na osnovu činjenica iz historije lingivistike na prostorima gdje danas žive ova tri naroda, može konstatirati da je srpski književni jezik istočna, a da je hrvatski jezik zapadna varijanta bosanskog jezika. Ovo se jasno vidi i iz činjenica da je spomenuti rječnik srpskog jezika Vuka Karadžića, zaista naslovljen kao “Rječnik” a ne “Rečnik”, i da je u njemu isključivo i bez izuzetka upotrijebljen bosanski izgovor: postoji samo forma “čovjek” nigdje “čovek”; “dijete” a nigdje “dete”; “mlijeko”, “lijepo”, “vrijedno”, a nikada “mleko”,”lepo”, “vredno”, i td. Na najvećem dijelu teritorija Srbije i Hrvatske (praktično, izuzetak su samo teritorije koje se nalaze neposredno uz granice sa Bosnom), govor Srba i Hrvata i danas znatno odudara od kodificiranog oblika njihovog književnog jezika, tako da i jedni i drugi moraju učiti svoj književni jezik, koji je, kao što je već pokazano, u biti kodificirana varijanta bosanskog jezika. Naprotiv, na cijeloj teritoriji Bosne, bosanski jezik je do danas ostao prirodna podloga govora koji se povijesno konstituisao upravo kao maternji jezik svih stanovnika na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, kako za ateiste tako i za vjernike, bez obzira jesu li oni muslimani, pravoslavci ili katolici, odnosno, izjašnjavaju li se kao Bošnjaci, ili kao “(Bosanski) Srbi”, odnosno kao “(Bosanski) Hrvati’. Akademik Ferid Muhić: BESJEDA BOŠNJACIMA Ljetopis matice srpske 1825 godine: U Bosni žive samo Bošnjaci

Name

Nako

30.06.2017 15:49

Nije bitno kako se zvao prije nego je postao vezir, nije ni bitno ni kako se zvao nakon sto je postao vezir, bitno je koja je dobra nacinio ovoj zemlji, Bosni i Hercegovini.

Name

EE

01.07.2017 06:48

Otac ponosa bosnjaka se zvao Dimitrije. Bosnjaci nemaju ama bas nikakve veze sa njim! Mehmed Pasa Sokolovic je pozitivan lik, veliki voda,koji je izmedu ostalog,naredio i izgradnju Pecke Patrijarsije! Prema tome,,,,, neke stvari, treba staviti na pravo mjesto!!!!!

Name

re ?

01.07.2017 13:20

Pravi insan prepozna svoju vjeru bio on rodzen Kao srbin,hrvat, bosnjak her odista Islam je prava vjera.

Name

ISTORIJA

01.07.2017 16:24

Kako nema veze kako se zvao, i sta je bio prije?? Pa po toj logici onda moze da se izvrce istorija kako je kome milo. Ljudi morate da shvatite da nemozete uzimati od istorije samo ono sto vam odgovara, a ostalo ignorisati. To se zove falsifikovanje istorije, i nazalost prisutno je u BiH vec mnogo godina. Mehmed Pasa Sokolovic prije nego sto je presao na Islam je bio Srbin pravoslavne vjere, a ono sto je bilo poslije, o tome svjedoci istorija. Predci danasnjih Bosnjaka su bili Srbi pravoslavne vjere, njihovi potomci danas su Bosnjaci islamske vjeroispovjesti, i tu nema nista sporno, svi to postuju, ali istorija ne smije da se falsifikuje.

Name

Milovan Cicvaric

22.10.2017 18:19

To znamo mi pravi Sokolovici i to predanje cuvamo do danas kako je vezir oveden od nasih predaka iz stare Hercegovine - Pive sa 300 dece iz 300 kuca . A pravo ime mu bese Radovan .

Name

Čista Voda

22.01.2018 21:51

Čovjek je rekao istinu.Svima,ili većini,Bošnjaka preci su slavili krsnu slavu.Nisu valjda došli iz Mezopotamije?

Name

SRP

07.07.2021 16:08

Zvao se Radojica, i nije istina da je sam primio islam vec su ga kao danak u krvi odnijeli u pletenim korpama. Ne mislim da ga netreba spominjati ali nije ni zasluzio da mu se spomenik podize na svetoj srpskoj zemlji.

Name

Sofer

29.06.2017 06:09

Jeste, k'o sto je i Emir Kusturica ponos svih srba !?! :-(

ODGOVORITE
Name

re

29.06.2017 07:28

Mijenjamo Nemanju za Mehmeda :D

Name

Bosnjo

30.06.2017 12:25

Ponos bosnjaka moze samo biti kapetan Husein Gradascevic.

Name

EE Kal

01.07.2017 10:19

Kal, on nije promijenio vjeru, on je roden da bude veliki,to je i postao.On je na silu odveden kao dijete,i izmedu zivota i smrti, izabrao je zivot!

Name

Samo mozemo mi

29.06.2017 06:11

Jes nas zaduzio pravo, okupirali nas ubili nam kralja drzavu i narod stavili u stogodisnje probleme za koje i danas osjetimo posledice svi na ovim prostorima.Pusti te to zamajavanje naroda daj pozabavi te se ekonomijom malo.

ODGOVORITE
Name

Aco

29.06.2017 09:28

Pa i treba da bude ponos svih Bosnjaka, samo sto se on za razliku od danasnjih Bosnjaka nije stidio svoga srpskog porijekla.

Name

Re Aco

01.07.2017 08:07

Ako cemo pravo nisu danasnji bosnjaci srpskog porijekla nego bogumilskog zato su i vratili taj termin "bosnjak".

Name

Algol

29.06.2017 06:21

Bajo Sokolović sin Dimitrija, po majci Gagović iz Pive. Sokolovici su stotinama godina davali arhimandrite manastira Mileseve gdje su počivale mošti Svetog Save, a Gagovići su vjekovima upravljali Pivskim manastirom. upravo iz Mileseve kao adzami oglan odveden je Bajo, momak sa 16 ljeta. bez ikakve dileme jedan od najvećih Srba u istoriji. A Bilal i njegova disertacija imaju naučnu vrijednost kao upustvo za upotrebu toalet papira

ODGOVORITE
Name

vg

29.06.2017 07:00

Neka Meše u Višegradu zasluzio je da bude u puno gradova u BiH pa kome se svidja svidja kome se ne svidja neka ga ne gleda. Lijepo bi bilo da i mi u Sarajevu dobijemo istu takvu repliku spomenika, malo je vezira ko sto je bio Mehmed paša Sokolović. Svaka čast Višegradu.

Name

Rile

29.06.2017 10:32

Otac mu se zvao sinan beg sokolovic

Name

RE VG

29.06.2017 10:42

Kad ste tako tolerantni prema podizanju spomenika, de boga vam podignite spomenik Mitropolitu zahumsko- hercegovačkom i dabro-bosanskom Petru Zimonjiću i književniku Ivi Andriću radi ravnoteže. Mi vama, vi nama.

Name

Nebojsa

01.07.2017 08:58

Re Rile: Otac mu se zvao Dimitrije a prelasku na islam Džemaludin Sinan-beg.

Name

Re vg

01.07.2017 11:00

A kako bi bilo da dignete spomenik u Sarajevu Ivu Andriću , ili Mitropolitu dabro bosanskom Petru Zimonjiću da i mi Višegrađani kažemo svaka čast Sarajevu.

Name

Milovan Cicvaric

22.10.2017 21:07

Nije on od Gagovica po majci vec po ocu Dimitriju koji ode iz Pive u Ravanca posto primi islam . A moji su sacuvali predanje da je odveden od nasih predaka iz Pive i bilo mu ime Radovan . Zato 1573 g . podize manastir Pivu na svojoj dedovini sa bratom moga pretka Gavrila Savatijem Sokolovicem Rudicem patrijarhom .

Name

Grga

29.06.2017 06:36

Sada ce opet nastati spor, je li veci ponos Bosnjaka ili Srba. Srbi prednjace, podigli su mu monumentalni bronzani spomenik.

ODGOVORITE
Name

Milovan Cicvaric

22.10.2017 18:12

Nemojte ljudi lupati ! Vezir je odveden od mojih predaka iz Pive od roda Sokolovica - Gagovica . Zato je podigao manastir Pivu na svojoj dedovini 1573g sa Savatijem Sokolovicem bratom moga pretka Gavrila po kome su moji pretci dobili prezime Gagovici . A u mom rodu je sacuvano predanje da mu je ime bilo Radovan .

Name

Branislav

29.06.2017 06:36

Zar na VIDOVDAN? Ko to ismijava i ruga se ovome narodu?Njegovi predstavnici sa vrha vlasti.

ODGOVORITE
Name

EE Branislav

01.07.2017 15:00

Rugaju se oni kojima je srpstvo samo krinka!

Name

Ubiranje glasova

29.06.2017 06:42

Ovo Dodik hoće da od Bošnjaka ubere što više glasova na slijedećim izborima

ODGOVORITE
Name

Hahaha

30.06.2017 13:20

Za njega ne glasa nijedan Bosnjak. A vi knjige u ruke, nedajte da vas magarce svaki dan.

Name

Bošnjak

29.06.2017 06:54

Salko Sokolović donedavni član SDA inače iz Familije Sokolovića u kojoj je rođen i Mehmed Paša Sokolović izjašnjava se kao Bošnjak a ne kao Srbin, dakle možemo vrlo jednostavno pretpostaviti da bi Mehmed Paša Sokolović danas bio Bošnjak a ne Srbin. Srbin je asocijacija samo za pravoslavno slavensko stanovništvo.

ODGOVORITE
Name

NE lupaj

29.06.2017 12:46

Znači svi Grci, Rusi i ostali pravoslavci treba da se zovu Srbima?!? Ili, po tvojoj teoriji, svi Bošnjaci su bili Srbi koji su primili islam? Mislim da se većina tvojih sunarodnika nikako ne slaže s tobom!

Name

@Ne Lupetaj

30.06.2017 11:41

Npr ja se prezivam Zirić, to su Srbi sa Korduna slava Đurđevdan, pola familije su pravoslavci pola muslimani. Mi koji smo muslimani nazivamo sebe "Bošnjaci", a drugi dio familije se izjašnjavaju kao Srbi. Svi Srbi koji su Islamske vjere su Bošnjaci iz mnogih poznatih razloga npr. ne žele biti građani 3. reda.

Name

Nebojsa

01.07.2017 09:08

Re Bosnjak: Pa i Nedzad Brankovic ( bivsi premijer) se izjasnjava kao Bosnjak, po toj logici bi trebali pretpostaviti i Vuk Brankovic treba biti Bosnjak. Tek sad su meni neke stvari jasne.

Name

Re Bosnjak

01.07.2017 09:14

Srbi nisu nikakva asocijijacija. Srbi su narod u punom kapacitetu ciji kontinuitet mozemo pratiti od dolaska na Balkan ( pa i malo ranije) i je dan od rijetkih na Balkanu koji se moze time podiciti. To sto su samo pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti zadrzali to ime, to vec nije pitanje za njih vec za one koji nisu i koji su preuzeli neko drugo ime.

Name

Vidoje

29.06.2017 07:07

Mehmed-paša Sokolović je u procesu devširme, ono što je pogrešno prevođeno kao danak u krvi, kao i mnogi drugi, regrutovan, bez ikakve prisile.

ODGOVORITE
Name

Obilic 1989

29.06.2017 07:08

Ako Mehmed-paša Sokolović u potpisu svojih vakufnama kaže: “Ja, Mehmed-paša Sokolović, sin Džemaludin Sinan-bega Sokolovića”, zašto onda da se bilo ko bavi njegovim kulturološkim, ideološkim identitetom?

ODGOVORITE
Name

dott

29.06.2017 07:17

Kako je ovo mašilo Grigorija?

ODGOVORITE
Name

Nemanja

29.06.2017 07:24

Kako kaže, na istom mjestu gdje je Sokolović planirao izgraditi crkvu, ipak će, nakon nekoliko stoljeća, biti i izgrađena crkva. Zora Stanić kaže da danas, koliko ona zna, na području Sokolovića, nema potomaka porodice Sokolovića. Vakufi i građevine koje je Mehmed-paša Sokolović ostavio iza sebe su, dakle, po cijelom carstvu tog vremena, u Meki, Medini, Damasku, Halepu, današnjoj Mađarskoj i Beogradu. On je diljem carstva dao sagraditi više od 30 džamija, univerziteta, današnjih koledža, prostorije u kojima se samo učio Kur’an, vodovodi u Medini, Meki…

ODGOVORITE
Name

acogz

29.06.2017 07:34

"Патријарх српски Макарије Соколовић је био архиепископ пећки и патријарх српски у времену од 1557. до 1571. године. Обновио је Српску патријаршију са средиштем у Пећи и обезбедио њено признање и опстанак. Са трона се повукао 1571, а умро 1574. године. Потицао је из породице Соколовић, пореклом из Пиве. Његов брат био је турски велики везир Мехмед-паша Соколовић који је имао заслуге за обнављање Пећке патријаршије..." (цитат са википедије)

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.06.2017 07:34

Lepo je to što se Bošnjaci ponose ovim Srbinom. To znači da su negde u podsvesti svesni svojih korena.

ODGOVORITE
Name

M

29.06.2017 08:46

Upravo

Name

O kako je lijepo..

30.06.2017 13:23

Biti glup..

Name

bijeljina

29.06.2017 07:36

Kad "Bošnjaci" kažu da je Mehmed Paša "Bošnjak", time faktički priznaju da su srpskog porijekla; pa izvolite braćo, vratite se svome jatu a slobodno nastavite da klanjate...

ODGOVORITE
Name

VETERAN

29.06.2017 08:02

BIJELJINO ,MI SMO PONOSNI NA NJEGA A VI BI TREBALI JOS VISE ,sto znaci zaduzio je sve narode na ovim prostorima..

Name

Bosnjak

29.06.2017 08:17

Ja sam bosnjak, ali ovaj koliko god je dobra uradio i koje god je vjere bio ipak se stavio u korpus jednog okupatora. Kao bosnjak-musliman mu mogu priznati samo radnje koje se ticu Islama.

Name

Užas

29.06.2017 08:35

Zar i Vi Slobodane Pavloviću obrukaste srpski rod? Zar zbog para iz Turske ovo bezumlje učiniste u ovo vreme. Plače mi se!

Name

Re bEljina

01.07.2017 07:58

Termin "dobri bosnjanin" ne veze se iskljucivo za pripadnike islama nego za sve ljude na podrucju bosne. Jedan ruzan termin "poturica" koristite da obiljezite muslimane iako su srbi bili ti koji su mijenjali vjeru radi manjeg poreza i boljeg statusa u drustvu. Da je Mehmed mrzio to sto je kao "prisilno" otet imao je sansu kad se vratio na svoje da to i promijeni ili da na znanje.

Name

pamet

29.06.2017 08:23

Nije bolest sve sto boli

ODGOVORITE
Name

Mile

29.06.2017 08:25

Ideju za podizanje spomenika Mehmedu je smislio Kusturica jos prije par godina, a njegovo postavljanje na sam dan Vidovdana je ismijavanje i omalovazavanje Srba i svih poginulih.

ODGOVORITE
Name

Bot

29.06.2017 08:52

Ideja je fenomenalna- jer se svakim kopanjem u proslost sijeku korijeni bosnjastva- poturica! bravo za potez

Name

Bosnjak

30.06.2017 12:38

Ovaj Mehmed je srbin islamske vjeroispovjesti u vojsci turskih okupatora. Ni blizu nemoze biti velik za nas bosnjake kao kapetan Husein Gradascevic.

Name

Bosnjak

30.06.2017 16:52

Ja sam Devad Galijasevic ekspert za Povijest.

Name

re

29.06.2017 08:56

Kako je lako omalovazavati nekog, makar ti i dobro cinio ,samo zato sto je druge vjere..ne mozemo izaci iz svog tupavog balkanskog sovinistickog razmisljanja..Mislim da je za pojedine problem sto je Mehmed,,,da je neko drugo ime,,nebi bio problem,,,ali to govori o vama kakvi ste ljudi

ODGOVORITE
Name

Misko

29.06.2017 10:18

Da ne bi Mehmed-paše,ne bi bilo danas ni SPC.

Name

RE Miško

29.06.2017 10:45

Ne mlati tako ti boga. Da nije Karađorđa ne bi bilo ni Srba.

Name

Re misko

01.07.2017 08:02

Odlicno zapazanje! Izadjimo iz okvira zatupljenosti

Name

EE RE

01.07.2017 10:23

Svida mi se!

Name

SA

29.06.2017 10:00

Pa ovi u Visegradu su odlicni. Cestitke Bilalu

ODGOVORITE
Name

Göran

29.06.2017 10:54

Samo red je da se digne i spomenik Huseinu Kapetanu Gradascevicu, on se ipak prvi digao protiv Turaka i natjero ih skoro do Makedonije.Zato je platio glavom. Makar na Kalemegdanu.

Name

Visegrad

30.06.2017 12:39

Sta sad kad se postroje ravnogorci, hoce li uzimeti selfie sa Mesom? :))

Name

Nik

29.06.2017 13:31

Mehmed paša bi trebao biti ponos svih Srba, bez obzira na religijsko opredjeljenje. Kao vezir tri sultana, činio je dobro svome srpskom narodu sve tri vjere.

ODGOVORITE
Name

Eeej

30.06.2017 13:29

Pasa moj malo knjige u ruke..mani guslanja..

Name

Roditelj

29.06.2017 13:53

Eeeeee drtino jedna bolje da si dovrsio skolu u Racanskoj ulici u Bn nego sto od sebe napravi budalu i usput i svoje semberce osramoti i to na najveci Srpski praznik..Eto toliko o dobrotvoru..E jes te Dodo preveslo al skontaces ti to kad tad;radnici ti jedva sastavljaju kraj s krajem,otkazi pljuste sve ti se raspada a ti postavljas spomenik,pu dobrotvoru!

ODGOVORITE
Name

bratski od bosnjaka

29.06.2017 14:23

Jedan od dokaza da je većina bosanskih Srba bošnjačkog porijekla, pogotovo na Drini. Mehmed Pasa je sviju nas... Znam da se 90% ne slaže s ovim.

ODGOVORITE
Name

Pero

30.06.2017 04:43

Sve turčin do turcina

ODGOVORITE
Name

Ahaha

30.06.2017 04:59

Gadi mi se sve I onda kao I sad ode vjera za veceru srbin,turcin,poturica,musliman,jugosloven,bosnjak,svi bili jugosloven sad nema vecih srba,hrvata,muslimana,sa praznim novcanicima ljudi kojima nedostaju mnoge stvari za normalan zivot,koji zive u zemlji u kojoj je najveci uspjeh otici Iz iste,koji djecu nagovaraju da upisu skole koje seetraze vani,spremaju ih za trziste rada o cemu vise pricate,ovde samo velike vodje bace kost da se psi glodju da se skrene paznja sa njihovih lopovluka,a narod nema pametnijeg posla vec da se glodje ne hranite I'm sujetu vec se okrenite sebi ....

ODGOVORITE
Name

Joja

30.06.2017 14:24

Koliko ovde ima istorija? Pokupili ste svu pamet svijeta. Pa niste svi valjda Mirko Babic?

ODGOVORITE
Name

razumio

30.06.2017 17:34

Dragi Bosnjaci, ako je ovaj vezir Vas ponos, dijete koje je kao zrtva "danka u krvi" doslo u Visegrad, onda ste svi Vi nista drugo nego sirocad ovog naseg svijeta. Zalosna je to prica.

ODGOVORITE
Name

..

01.07.2017 08:05

Zar mu nije kao djetetu pravoslavaca ukazana velika cast da ide na dvor u tursku, zar nije po povratku uradio vise dobroga za te iste pravoslavce, hajde zazmiri da je postao musliman sto te toliko tisti i pogledaj malo sire..sa danasnjim bosnjacima citaj muslimanima bosne ima jedinu dodirnu tacku islam koji je prihvatio.

Name

Vezire

30.06.2017 18:21

Bilalova doktorska disertacija nije njegov izum. To mu je pripremila jedna zena profesor islamskih nauka. On je samo upotrebljen da to iskoristi. Nije on toliko pametan i mudar koliko neki misle. A spomenik Veziru neka je postavljen.

ODGOVORITE
Name

zzz

30.06.2017 19:04

Ma bitno je da je naš čovjek. Šta ste digli galamu oko toga. Bio je veliki čovjek Srbin koji je odrastao u Islamu. Nikad se nije odrekao islamske vjere niti se odrekao srpskog porijekla. Zar ne može Srbin biti musliman.

ODGOVORITE
Name

pametno

30.06.2017 21:54

Pametno zboriš zzz

Name

Zasto?

30.06.2017 19:39

Zasto ne bi pasa mogao biti ponos svih naroda BiH? Nastranu sto je Bosnjak, ali su mu Srbi prvi digli spomenik.

ODGOVORITE
Name

Re Zašto

01.07.2017 11:06

Pa ako vam je ponos uzmite ga brate pa ga prenesite svom narodu, a mom nije potreban.

Name

EE

01.07.2017 12:19

Ja sam se nekad u ovo doba ubijala razmisljajuci koju destinaciju izabrati, spakovati se i otici na odmor, a sad nas je Dodik vratio 600 godina unazad, i mi se glodemo oko necega, sto ne bi trebalo da nas uopste zanima!A on svaki treci dan leti tamo amo, i mase budalama! Da nemamo Dodika, mi ga morali izmisliti! Biracemo ga za dozivotnog predsjednika!!!!

Name

EE

01.07.2017 12:24

JA HOCU DA IDEM NA MORE!!!!!

Name

Re EE

01.07.2017 13:48

E to je nekada bila vlast, iako je bila komunistička nikad nije dizala osvajačima spomenike. Ovdje se čini mi se ni Dodik više ne pita, glavnu riječ vodi Emir Kusturica. U Višegradu su prije rata vlast u više navrata držali Muslimani, sadašnji Bošnjaci i nikada nisu podigli spomenik Mehmed paši Sokoloviću, a ovaj pravoslavni novovjerac se na Vidovdan žestoko Srbima naruga.

Name

EE RE

01.07.2017 14:03

Nikad me nesto taj Kusturica nije odusevljavao, ali sam ne moze neke odluke donositi i raditi nesto, ako mu se ne dozvoli!

Name

Re EE

01.07.2017 14:55

Normalno da nije sam donosio odluke, ali je incijator, a ovi višegradski politički diletanti, nedovoljno naobrazovani, nesvjesni posljedica, a povrh svega strašno samouvjereni i bahati, prihvatili su da budu naturščici u Emirovoj režiji.

Name

marko

01.07.2017 16:02

OKRECE SE NILOS U GROBU,A TI DJUREVICU BJEDO SRPSKA,u ENIRGRADU,PROKLETI CRVENI KMERI...

ODGOVORITE
Name

Nije šala

01.07.2017 16:18

Velika je moć bila u rukama velikog vezira na Porti u Stambolu. Trebalo je stići do vrha carevine, sjesti uz koljeno sultana - padišaha, svašta predeverati, dušmane nadmudriti, zaobići mnoštvo katil fermana i takmace podaviti na tom trnovitom putu.

ODGOVORITE
Name

bl

01.07.2017 18:33

Ajde malo da pricamo o danasnjim modernim okupatorima,koji nam dusu vade kamatama pa cemo za sto godina reci kako je to dobro bilo i za prosperitet ovog jadnog balkanskog naroda,imamo mi i danasnje Sokolovice.Druge nacije idu u svemir,razvijaju tehnologiju skolstvo,a mi raspravljamo sta je bilo vjekovima unazad.

ODGOVORITE
Name

EE BL

02.07.2017 03:15

Bravo!!!!