Оптужен папин савјетник

Аустралијска полиција оптужила је кардинала Џорџа Пела, савјетника папе Фрање, за вишеструка сексуална кривична дјела.

Свијет 29.06.2017 | 08:15
Оптужен папин савјетник
Пел /76/ обавља посао министра финансија у Ватикану од 2014. године и до сада је званичник највишег ранга који је оптужен за оваква дјела.

Он је суочен са "вишеструким оптужбама у вези са историјом сексуалних преступа" на основу више пријава, саопштила је полиција аустралијске државе Викторије, гдје је Пел био свештеник током седамдесетих година прошлог вијека.

Полиција није објавила детаље из оптужнице нити године наводних жртава, а није прецизирано ни када су дјела наводно извршена.

Католичка црква Аустралије саопштила је да је Пел одлучно демантовао оптужбе и да планира да се врати у Аустралију да би "очистио своје име".

"Он је рекао да се радује дану у суду и да ће се жестоко бранити од оптужби", наводи се у саопштењу и додаје да ће се он прије путовања консултовати са љекарима.

Пел је прошле године наљутио жртве из владиног извјештаја о институционалном злостављању дјеце у Аустралији када је рекао да је сувише болестан да би путовао авионом кући. Умјесто тога, свједочио је из Рима.

Њему је наређено да се појави пред судом у Мелбурну 18. јула. Очекује се да ће се кардинал обратити јавности током дана.

Папа Фрањо рекао је прошле године да ће сачекати да аустралијско правосуђе уради свој посао прије него што се он одреди према Пелу и да медији не треба да суде његовом финансијском официру.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар