Optužen papin savjetnik

Australijska policija optužila je kardinala Džordža Pela, savjetnika pape Franje, za višestruka seksualna krivična djela.

Svijet 29.06.2017 | 08:15
Optužen papin savjetnik
Pel /76/ obavlja posao ministra finansija u Vatikanu od 2014. godine i do sada je zvaničnik najvišeg ranga koji je optužen za ovakva djela.

On je suočen sa "višestrukim optužbama u vezi sa istorijom seksualnih prestupa" na osnovu više prijava, saopštila je policija australijske države Viktorije, gdje je Pel bio sveštenik tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Policija nije objavila detalje iz optužnice niti godine navodnih žrtava, a nije precizirano ni kada su djela navodno izvršena.

Katolička crkva Australije saopštila je da je Pel odlučno demantovao optužbe i da planira da se vrati u Australiju da bi "očistio svoje ime".

"On je rekao da se raduje danu u sudu i da će se žestoko braniti od optužbi", navodi se u saopštenju i dodaje da će se on prije putovanja konsultovati sa ljekarima.

Pel je prošle godine naljutio žrtve iz vladinog izvještaja o institucionalnom zlostavljanju djece u Australiji kada je rekao da je suviše bolestan da bi putovao avionom kući. Umjesto toga, svjedočio je iz Rima.

Njemu je naređeno da se pojavi pred sudom u Melburnu 18. jula. Očekuje se da će se kardinal obratiti javnosti tokom dana.

Papa Franjo rekao je prošle godine da će sačekati da australijsko pravosuđe uradi svoj posao prije nego što se on odredi prema Pelu i da mediji ne treba da sude njegovom finansijskom oficiru.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar