За Бобар банку суђење у јулу

Суд БиХ донио је одлуку да се бившем члану Надзорног одбора “Бобар банке” Драгу Ђукановићу, оптуженом за криминал у овој институцији, суди у Бијељини, али ће коначну одлуку о томе донијети Врховни суд Републике Српске. Почетак суђења у Суду БиХ “Јеремићу и осталима”, од којих је одвојен Ђукановићев предмет, планиран је за 04. јули.

Република Српска 28.06.2017 | 19:29
За Бобар банку суђење у јулу
Половином априла ове године, Ђукановића је Тужилаштво БиХ оптужило за организовани криминал и злоупотребу службеног положаја или овлаштења у предмету “Бобар банка”, заједно с Дарком Јеремићем и још 14 особа.

Затим је  суд прошлог мјесеца донио одлуку да се Ђукановићев предмет одваја у односу на остале, па се надлежност за вођење кривичног поступка преноси на Окружни суд у Бијељини и то ради здравственог стања оптуженог, који не може долазити на рочишта у Сарајеву.

Суд у Бијељини се, међутим, огласио ненадлежним, с обзиром да се ради о организованом криминалу и предмет прослиједио Посебном одјељењу Окружног суда у Бањој Луци.

Ђукановићев бранилац Зоран Перић рекао је Балканској истраживачкој мрежи Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) како ће од Суда у Бањој Луци тражити да се предмет врати бијељинском Окружном суду, а да ће коначну одлуку о мјесту суђења донијети Врховни суд Републике Српске.

- Разлог за раздвајање предмета по рјешењу Суда БиХ је лоше здравствено стање које Ђукановића онемогућује да путује. Како не може због таквог стања из Бијељине путовати у Сарајево - не може ни у Бању Луку. Због тога ћемо тражити да се за суђење делегира Окружни суд у Бијељини - појаснио је Перић.

Одуку да се предмет прослиједи у Посебни одјел бањалучког Окружног суда Перић је оцијенио правилним, уз образложење да Суд у Бијељини не може сам себе прогласити ненадлежним.

Из Суда БиХ су казали да су испитани “важни разлози” који оправдавају да се кривични поступак пренесе на бијељински Окружни суд, а при томе се имало у виду да тада још није био заказан почетак суђења, да је дјело за које се оптужени терети почињено на подручју Бијељине, као и да се не ради о дјелу против интегритета БиХ.

- Суд налази да се “важни разлози“ првенствено огледају у здравственом стању оптуженог. Та околност је већ у фази истраге утјецала да се тада осумњичени саслуша у просторијама бијељинског Окружног тужилаштва, а не у Тужилаштву БиХ. Због здравствених разлога није био у могућности да приступи на рочишта пред Судом БиХ - истакли су из Суда БиХ.

Из Суда БиХ су такођер додали и да оптужени има пријављено боравиште на подручју Бијељине, да је ту и учињено кривично дјело за које се терети и да је већи број свједока с тог подручја, те је закључено да би се поступак у бијељинском суду провео на ефикаснији и економичнији начин.

С друге стране, почетак суђења у Суду БиХ “Јеремићу и осталима”, од којих је одвојен Ђукановићев предмет, планиран је за 4. јули, када је предвиђено читање оптужнице и уводна излагања странака у поступку.

Оптужница терети Јеремића, Петра Цацановића, Ану Миросављевић, Драгана Радумила, Соњу Куртума, Сашу Томића, Славицу Ињац, Батрића Ђуришића, Здравка Дубова, Игора Продановића, Снежану Вујнић, Драгицу Томић, Горана Игњатовића, Пају Панића и Јефу Бошковић за организирани криминал, злоупотребе службеног положаја или овлаштења. Јеремић се још терети и за прање новца.

Терете се да су остварили надзор над цјелокупним пословањем “Бобар банке” у Бијељини, те омогућавали давање вишемилионских кредита без адекватних средстава осигурања, који су незаконито додјељивани повезаним правним особама “Бобар” групације. Наплата кредита, према наводима оптужнице, реално није била могућа, нити је поврат кредита адекватно осигуран.

Одбране оптужених су тражиле да се Суд БиХ прогласи ненадлежним за овај поступак, али је тај захтјев одбијен.

(Фактор)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

а

28.06.2017 18:54

КО ЋЕ ДА НАМ ВРАТИ НОВАЦ МАЈКУ ИМ ЛОПОВСКУ ,,,,М !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замало први

28.06.2017 19:23

Дас смо у Кини, то би се окончало по кратком поступку.

Name

Снежа

29.06.2017 06:31

Само ви оптужујте. Можете се сликати са вашим оптужницама. Ја сам и даље директорка ИРБ. И даље сам склона непотизму и запошљавању шире и уже фамилије. Сина сам посебно збринула као своју десну руку у нашој, пардон, мојој банци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

29.06.2017 06:39

МЕНЕ САМО ЗАНИМА КО ЦЕ ИМ БИТИ ЗРТВЕНО ЈАГЊЕ ЦИЈОЈ ЦЕ ПОРОДОЦИ ИСПЛАТИТИ ПОЗАМАСНУ СУМУ ДА ПРЕУЗМЕ КРИВИЦУ ОВО КОД НАС ЈЕ ПОСТАЛА ПРАКСА ПАРА НЕМА А КРИМИНАЛЦИ НА СЛОБОДИ ДОСЛИ МАЛИ ЗЕЛЕНИ И ПОКРАЛИ НАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

29.06.2017 12:20

Покојни Бато уочи смрти исповидјео се у РХ и све се зна