Za Bobar banku suđenje u julu

Sud BiH donio je odluku da se bivšem članu Nadzornog odbora “Bobar banke” Dragu Đukanoviću, optuženom za kriminal u ovoj instituciji, sudi u Bijeljini, ali će konačnu odluku o tome donijeti Vrhovni sud Republike Srpske. Početak suđenja u Sudu BiH “Jeremiću i ostalima”, od kojih je odvojen Đukanovićev predmet, planiran je za 04. juli.

Republika Srpska 28.06.2017 | 19:29
Za Bobar banku suđenje u julu
Polovinom aprila ove godine, Đukanovića je Tužilaštvo BiH optužilo za organizovani kriminal i zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u predmetu “Bobar banka”, zajedno s Darkom Jeremićem i još 14 osoba.

Zatim je  sud prošlog mjeseca donio odluku da se Đukanovićev predmet odvaja u odnosu na ostale, pa se nadležnost za vođenje krivičnog postupka prenosi na Okružni sud u Bijeljini i to radi zdravstvenog stanja optuženog, koji ne može dolaziti na ročišta u Sarajevu.

Sud u Bijeljini se, međutim, oglasio nenadležnim, s obzirom da se radi o organizovanom kriminalu i predmet proslijedio Posebnom odjeljenju Okružnog suda u Banjoj Luci.

Đukanovićev branilac Zoran Perić rekao je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako će od Suda u Banjoj Luci tražiti da se predmet vrati bijeljinskom Okružnom sudu, a da će konačnu odluku o mjestu suđenja donijeti Vrhovni sud Republike Srpske.

- Razlog za razdvajanje predmeta po rješenju Suda BiH je loše zdravstveno stanje koje Đukanovića onemogućuje da putuje. Kako ne može zbog takvog stanja iz Bijeljine putovati u Sarajevo - ne može ni u Banju Luku. Zbog toga ćemo tražiti da se za suđenje delegira Okružni sud u Bijeljini - pojasnio je Perić.

Oduku da se predmet proslijedi u Posebni odjel banjalučkog Okružnog suda Perić je ocijenio pravilnim, uz obrazloženje da Sud u Bijeljini ne može sam sebe proglasiti nenadležnim.

Iz Suda BiH su kazali da su ispitani “važni razlozi” koji opravdavaju da se krivični postupak prenese na bijeljinski Okružni sud, a pri tome se imalo u vidu da tada još nije bio zakazan početak suđenja, da je djelo za koje se optuženi tereti počinjeno na području Bijeljine, kao i da se ne radi o djelu protiv integriteta BiH.

- Sud nalazi da se “važni razlozi“ prvenstveno ogledaju u zdravstvenom stanju optuženog. Ta okolnost je već u fazi istrage utjecala da se tada osumnjičeni sasluša u prostorijama bijeljinskog Okružnog tužilaštva, a ne u Tužilaštvu BiH. Zbog zdravstvenih razloga nije bio u mogućnosti da pristupi na ročišta pred Sudom BiH - istakli su iz Suda BiH.

Iz Suda BiH su također dodali i da optuženi ima prijavljeno boravište na području Bijeljine, da je tu i učinjeno krivično djelo za koje se tereti i da je veći broj svjedoka s tog područja, te je zaključeno da bi se postupak u bijeljinskom sudu proveo na efikasniji i ekonomičniji način.

S druge strane, početak suđenja u Sudu BiH “Jeremiću i ostalima”, od kojih je odvojen Đukanovićev predmet, planiran je za 4. juli, kada je predviđeno čitanje optužnice i uvodna izlaganja stranaka u postupku.

Optužnica tereti Jeremića, Petra Cacanovića, Anu Mirosavljević, Dragana Radumila, Sonju Kurtuma, Sašu Tomića, Slavicu Injac, Batrića Đurišića, Zdravka Dubova, Igora Prodanovića, Snežanu Vujnić, Dragicu Tomić, Gorana Ignjatovića, Paju Panića i Jefu Bošković za organizirani kriminal, zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja. Jeremić se još tereti i za pranje novca.

Terete se da su ostvarili nadzor nad cjelokupnim poslovanjem “Bobar banke” u Bijeljini, te omogućavali davanje višemilionskih kredita bez adekvatnih sredstava osiguranja, koji su nezakonito dodjeljivani povezanim pravnim osobama “Bobar” grupacije. Naplata kredita, prema navodima optužnice, realno nije bila moguća, niti je povrat kredita adekvatno osiguran.

Odbrane optuženih su tražile da se Sud BiH proglasi nenadležnim za ovaj postupak, ali je taj zahtjev odbijen.

(Faktor)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

a

28.06.2017 20:54

KO ĆE DA NAM VRATI NOVAC MAJKU IM LOPOVSKU ,,,,M !

ODGOVORITE
Name

Zamalo prvi

28.06.2017 21:23

Das smo u Kini, to bi se okončalo po kratkom postupku.

Name

Sneža

29.06.2017 08:31

Samo vi optužujte. Možete se slikati sa vašim optužnicama. Ja sam i dalje direktorka IRB. I dalje sam sklona nepotizmu i zapošljavanju šire i uže familije. Sina sam posebno zbrinula kao svoju desnu ruku u našoj, pardon, mojoj banci.

ODGOVORITE
Name

MK

29.06.2017 08:39

MENE SAMO ZANIMA KO CE IM BITI ZRTVENO JAGNJE CIJOJ CE PORODOCI ISPLATITI POZAMASNU SUMU DA PREUZME KRIVICU OVO KOD NAS JE POSTALA PRAKSA PARA NEMA A KRIMINALCI NA SLOBODI DOSLI MALI ZELENI I POKRALI NAS

ODGOVORITE
Name

Q

29.06.2017 14:20

Pokojni Bato uoči smrti ispovidjeo se u RH i sve se zna