Представљамо ривала Сарајева: ФК Зарја...

Фудбалери Сарајева у првом колу квалификација за Лигу Европе играће против молдавске Зарје, клуба који је шира јавност упознала 2009. године, када је на занимљив начин нудио уговоре фудбалерима.

Фудбал 29.06.2017 | 09:15
Представљамо ривала Сарајева: ФК Зарја...
Пласманом у финале Купа Молдавије, гдје су декласирани од Шерифа 0:5, фудбалери Зарје изборили су учешће у квалификацијама за Лигу Европе, с обзиром да је освајач Купа из Тираспоља лигашки дио сезоне завршио на другој позицији, уз бок шампиону Дачији из Кишињева.

ФК Зарја Балци (мол. ФЦ Зариа Бăлțи) тако је, упркос освојеном тек четвртом мјесту у првенству Молдавије, добио прилику да заигра на међународној сцени, трећи пут у својој историји.

Занимљивост у вези са овим клубом датира из 2009. године, када су постали популарни свјетској фудбалској јавности.

Наиме, тада је на онлајн аукцији понуђено да побједник исте добије уговор на годину дана као фудбалер у овом клубу. Један бразилски бизнисмен побиједио је на аукцији, али договор није постигнут, с обзиром да је Бразилац тврдио да уопште није уплатио накнаду за пријаву, јер је мислио да је ријеч о обичној шали и да понуда неће бити узета у разматрање.

Својеврсну репризу аукције Зарја је поновила и годину дана касније, али име побједника никада није објављено.

Клуб основан 1984. године, који је у периоду од 1992. до 2014. носио име Олимпија, први пут у Европи је играо 2010. године. Тада је Зарја у првом колу квалифкација за Лигу Европе елиминисала азербејџански Казар, иако у двомечу није славила (0:0, 1:1), али је због гола у гостима изборила пласман у наредну фазу. Даље није могла, јер је румунски Динамо из Букурешта био убједљив, 2:0 и 5:1.

Зарја је и прошле године учествовала у квалификацијама за друго по јачини европско клупско такмичење, након што је освојила Купа Молдавије - први и за сада једини трофеј у клупској историји.

Мађарски Видеотон успио је тада да надокнади два гола минуса из првог меча и пласира се у друго коло (2:0, 0:3).

Екипа је углавном састављена од домаћих играча. Ту је и неколико странаца, попут тројице Украјинаца, те по једног Бугарина и Аргентинца.

На клупи Зарје сједи Влад Гојан, 46-годишњи молдавски стручњак, који је у својој каријери једино водио клубове из ове земље. Специјализовао се за куп такмичења, с обзиром да је два пута освајао ово такмичење са Тираспољом. Биран је за најбољег молдавског тренера 2008, 2010. и 2012. године.

С обзиром да стадион Зарје не задовољава европске стандарде (капацитет нешто мањи од 6.000 мјеста), Молдавци ће домаћини бити на стадиону Зимбруа у Кишињеву, који прима 10.500 гледалаца.

Додајмо и да ће побједник двомеча Зарја - Сарајево у другом колу квалификација играти против кипарског Аполона из Лимасола.



КЛАДИОНИЦЕ

Занимљиво, свјетске кладионице у првом мечу дају благу предност Зарји. Квота на побједу Молдаваца је око 2.40, на Сарајево 2.80, док је коефицијент на неријешен исход 3. Ипак, Сарајлије су благи фаворити у двомечу, али све ће бити јасније након првог меча у Кишињеву.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар