Predstavljamo rivala Sarajeva: FK Zarja...

Fudbaleri Sarajeva u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igraće protiv moldavske Zarje, kluba koji je šira javnost upoznala 2009. godine, kada je na zanimljiv način nudio ugovore fudbalerima.

Fudbal 29.06.2017 | 09:15
Predstavljamo rivala Sarajeva: FK Zarja...
Plasmanom u finale Kupa Moldavije, gdje su deklasirani od Šerifa 0:5, fudbaleri Zarje izborili su učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope, s obzirom da je osvajač Kupa iz Tiraspolja ligaški dio sezone završio na drugoj poziciji, uz bok šampionu Dačiji iz Kišinjeva.

FK Zarja Balci (mol. FC Zaria Bălți) tako je, uprkos osvojenom tek četvrtom mjestu u prvenstvu Moldavije, dobio priliku da zaigra na međunarodnoj sceni, treći put u svojoj istoriji.

Zanimljivost u vezi sa ovim klubom datira iz 2009. godine, kada su postali popularni svjetskoj fudbalskoj javnosti.

Naime, tada je na onlajn aukciji ponuđeno da pobjednik iste dobije ugovor na godinu dana kao fudbaler u ovom klubu. Jedan brazilski biznismen pobijedio je na aukciji, ali dogovor nije postignut, s obzirom da je Brazilac tvrdio da uopšte nije uplatio naknadu za prijavu, jer je mislio da je riječ o običnoj šali i da ponuda neće biti uzeta u razmatranje.

Svojevrsnu reprizu aukcije Zarja je ponovila i godinu dana kasnije, ali ime pobjednika nikada nije objavljeno.

Klub osnovan 1984. godine, koji je u periodu od 1992. do 2014. nosio ime Olimpija, prvi put u Evropi je igrao 2010. godine. Tada je Zarja u prvom kolu kvalifkacija za Ligu Evrope eliminisala azerbejdžanski Kazar, iako u dvomeču nije slavila (0:0, 1:1), ali je zbog gola u gostima izborila plasman u narednu fazu. Dalje nije mogla, jer je rumunski Dinamo iz Bukurešta bio ubjedljiv, 2:0 i 5:1.

Zarja je i prošle godine učestvovala u kvalifikacijama za drugo po jačini evropsko klupsko takmičenje, nakon što je osvojila Kupa Moldavije - prvi i za sada jedini trofej u klupskoj istoriji.

Mađarski Videoton uspio je tada da nadoknadi dva gola minusa iz prvog meča i plasira se u drugo kolo (2:0, 0:3).

Ekipa je uglavnom sastavljena od domaćih igrača. Tu je i nekoliko stranaca, poput trojice Ukrajinaca, te po jednog Bugarina i Argentinca.

Na klupi Zarje sjedi Vlad Gojan, 46-godišnji moldavski stručnjak, koji je u svojoj karijeri jedino vodio klubove iz ove zemlje. Specijalizovao se za kup takmičenja, s obzirom da je dva puta osvajao ovo takmičenje sa Tiraspoljom. Biran je za najboljeg moldavskog trenera 2008, 2010. i 2012. godine.

S obzirom da stadion Zarje ne zadovoljava evropske standarde (kapacitet nešto manji od 6.000 mjesta), Moldavci će domaćini biti na stadionu Zimbrua u Kišinjevu, koji prima 10.500 gledalaca.

Dodajmo i da će pobjednik dvomeča Zarja - Sarajevo u drugom kolu kvalifikacija igrati protiv kiparskog Apolona iz Limasola.



KLADIONICE

Zanimljivo, svjetske kladionice u prvom meču daju blagu prednost Zarji. Kvota na pobjedu Moldavaca je oko 2.40, na Sarajevo 2.80, dok je koeficijent na neriješen ishod 3. Ipak, Sarajlije su blagi favoriti u dvomeču, ali sve će biti jasnije nakon prvog meča u Kišinjevu.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar