Марко Баша у Звезди? Дан одлуке 3. јул!

Искусни дефанзивац ускоро ће знати свој статус у Лилу. На "Маракани" нестрпљиво чекају. . .  Детаљи преговора Звезде и Марка Баше: Дан Д је 3. јул! Лудак је умешао прсте! Докад има уговор, како до „чистих“ папира, колико би плату тражио искусни штопер. . .

Фудбал 29.06.2017 | 11:00
Марко Баша у Звезди? Дан одлуке 3. јул!
Већ дуго Црвена звезда тражи штопера који ће диктирати одбраном и уливати сигурност саиграчима, а делује да га је пронашла у виду Марка Баше.

Црвено-бели, пре свих генерални директор Звездан Терзић, озбиљно су "загризли" у намери да ангажују 34-годишњег штопера Лила, међутим, то неће бити лако. Искусни дефанзивац, не тако давно и капитен, има важећи уговор до лета 2019.

Јасно је да Звезда нема услове да плати обештећење, али имају на стадиону Рајко Митић чему да се надају. У француски клуб дошло је ново руководство и нови тренер. На клупу је постављен познати Аргентинац Марсело Бијелса, који не крије жељу да потпуно промени и подмлади играчки кадар.

У том случају, тешко да ће Баша сачувати своје место у клубу са севера Француске. Сазнајемо да ће састанак о својој будућности у Лилу имати у понедељак, 3. јула, а на "Маракани" нестрпљиво чекају епилог, надајући се да ће Баши бити исплаћен део новца који му припада уговором и уручени "чисти" папири.

Није то новост: од дана кад је добио једну од најважнијих функција у Црвеној звезди Звездан Терзић грозничаво жели да на Маракану доведе Марка Башу, међутим, црногорски репрезентативац, рођен у Трстенику, био је велики залогај за финансијски уздрмани клуб из Љутице Богдана.

Тако је било претпрошлог и прошлог лета, пошто је 34-годишњи штопер био стандардан члан француског Лила, у једном тренутку и капитен.

„Највише бих волео да имам 1.000.000 евра на располагању. Да доведем Марка Башу и затворим све“, рекао је уочи прошлогодишњег јуриша на Европу генерални директор црвено-белих.

Ново лето значи и нови покушај довођења Марка Баше. Шансе Црвене звезде су овог пута знатно веће (не кажемо велике), пошто је у Лил стигло ново руководство и нови тренер, познати аргентински стручњак Марсело Бијелса. Како се може чути популарни Лудак и челници француског клуба желе да изврше тоталну реконструкцију тима и шансу пруже новим, млађим кадровима. Јасно је да у таквом пројекту нема места за некадашњег члана ОФК Београда.

Баша, ипак, има уговор до лета 2019. године и врло добру почетну позицију. Може да остане у Лилу и испуњава обевезе до поменутог датума, али постоји и друга опција: да му Лил спреми богату отпремнину, исплати добар део уговора и да му „чисте“ папире. Управо због тога Баша ће са челницима француског Лила имати састанак 3. јула. Уколико добије већи део новца који му по уговору припада постаће слободан играч.

Тада ће руководство Црвене звезде имати више простора да изврши тоталну офанзиву на некадашњег репрезентативца Црне Горе и упозна га са плановима. За сада се преговори Црвене звезде и Марка Баше могу окрактерисати као нешто јаче опипавање пулса.

А у замислима одговорних из српског вицешампиона Баша је пројектован као појачање за једну сезону, уз кога би боље играли Абрахам Фримпонг, Вујадин Савић, па и тинедјжер Слађан Ракић. Разумљиво, играч таквог калибра ће имати још понуда и сигурно би тражио годишња примања од близу 300.000 евра.

Вероватно би у Црвеној звезди били спремни да за осетљиву позицију издвоје финансијка средства, пошто је у претходно периоду било много грешака. Као што се надају да имају довољно аргумената да убеде Башу да дође на Маракану. За Црвену звезду је добра ствар што је Мако изабрао да живи у Београду, односно да му седмогодишња ћерка у септембру креће у школу баш у главном граду Србије.

Такође, надају се да ће код Марка Баша прорадити осећај захвалности. Момак који је направио одличну каријеру у Ле Ману, Локомотиви и на крају Лилу, као тинејџер је играо на позицији нападача. Дошао је у ОФК Београд као талентовани центарфор, али је 2002. године на наговор садашњег директора Црвене звезде Звездана Терзића и тадашњег тренер ОФК Београда Драгољуба Беквалца променио позицију.

Постао је штопер.

„Дословце сам рекао Баши: као нападач ћеш бити једва просечан, као штопер- врхунски. Он је то послушао“, поручио је једном приликом Драгољуб Беквалац.

Остало је познато. Врло брзо штопер из Трстеника је постао млади репрезентативац Југославије (ЕП 2004. године и сребрна медаља), а затим наставио каријеру у Француској.

Проблем за Црвену звезду је што, као и код осталих потенцијалних појачања, мора да чека. Флоријана би требало да се прође са постојећим кадром, вероватно и ривал у наредном колу. После тога ће бити потребна јача конкуренција.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар