Marko Baša u Zvezdi? Dan odluke 3. jul!

Iskusni defanzivac uskoro će znati svoj status u Lilu. Na "Marakani" nestrpljivo čekaju. . .  Detalji pregovora Zvezde i Marka Baše: Dan D je 3. jul! Ludak je umešao prste! Dokad ima ugovor, kako do „čistih“ papira, koliko bi platu tražio iskusni štoper. . .

Fudbal 29.06.2017 | 11:00
Marko Baša u Zvezdi? Dan odluke 3. jul!
Već dugo Crvena zvezda traži štopera koji će diktirati odbranom i ulivati sigurnost saigračima, a deluje da ga je pronašla u vidu Marka Baše.

Crveno-beli, pre svih generalni direktor Zvezdan Terzić, ozbiljno su "zagrizli" u nameri da angažuju 34-godišnjeg štopera Lila, međutim, to neće biti lako. Iskusni defanzivac, ne tako davno i kapiten, ima važeći ugovor do leta 2019.

Jasno je da Zvezda nema uslove da plati obeštećenje, ali imaju na stadionu Rajko Mitić čemu da se nadaju. U francuski klub došlo je novo rukovodstvo i novi trener. Na klupu je postavljen poznati Argentinac Marselo Bijelsa, koji ne krije želju da potpuno promeni i podmladi igrački kadar.

U tom slučaju, teško da će Baša sačuvati svoje mesto u klubu sa severa Francuske. Saznajemo da će sastanak o svojoj budućnosti u Lilu imati u ponedeljak, 3. jula, a na "Marakani" nestrpljivo čekaju epilog, nadajući se da će Baši biti isplaćen deo novca koji mu pripada ugovorom i uručeni "čisti" papiri.

Nije to novost: od dana kad je dobio jednu od najvažnijih funkcija u Crvenoj zvezdi Zvezdan Terzić grozničavo želi da na Marakanu dovede Marka Bašu, međutim, crnogorski reprezentativac, rođen u Trsteniku, bio je veliki zalogaj za finansijski uzdrmani klub iz Ljutice Bogdana.

Tako je bilo pretprošlog i prošlog leta, pošto je 34-godišnji štoper bio standardan član francuskog Lila, u jednom trenutku i kapiten.

„Najviše bih voleo da imam 1.000.000 evra na raspolaganju. Da dovedem Marka Bašu i zatvorim sve“, rekao je uoči prošlogodišnjeg juriša na Evropu generalni direktor crveno-belih.

Novo leto znači i novi pokušaj dovođenja Marka Baše. Šanse Crvene zvezde su ovog puta znatno veće (ne kažemo velike), pošto je u Lil stiglo novo rukovodstvo i novi trener, poznati argentinski stručnjak Marselo Bijelsa. Kako se može čuti popularni Ludak i čelnici francuskog kluba žele da izvrše totalnu rekonstrukciju tima i šansu pruže novim, mlađim kadrovima. Jasno je da u takvom projektu nema mesta za nekadašnjeg člana OFK Beograda.

Baša, ipak, ima ugovor do leta 2019. godine i vrlo dobru početnu poziciju. Može da ostane u Lilu i ispunjava obeveze do pomenutog datuma, ali postoji i druga opcija: da mu Lil spremi bogatu otpremninu, isplati dobar deo ugovora i da mu „čiste“ papire. Upravo zbog toga Baša će sa čelnicima francuskog Lila imati sastanak 3. jula. Ukoliko dobije veći deo novca koji mu po ugovoru pripada postaće slobodan igrač.

Tada će rukovodstvo Crvene zvezde imati više prostora da izvrši totalnu ofanzivu na nekadašnjeg reprezentativca Crne Gore i upozna ga sa planovima. Za sada se pregovori Crvene zvezde i Marka Baše mogu okrakterisati kao nešto jače opipavanje pulsa.

A u zamislima odgovornih iz srpskog vicešampiona Baša je projektovan kao pojačanje za jednu sezonu, uz koga bi bolje igrali Abraham Frimpong, Vujadin Savić, pa i tinedjžer Slađan Rakić. Razumljivo, igrač takvog kalibra će imati još ponuda i sigurno bi tražio godišnja primanja od blizu 300.000 evra.

Verovatno bi u Crvenoj zvezdi bili spremni da za osetljivu poziciju izdvoje finansijka sredstva, pošto je u prethodno periodu bilo mnogo grešaka. Kao što se nadaju da imaju dovoljno argumenata da ubede Bašu da dođe na Marakanu. Za Crvenu zvezdu je dobra stvar što je Mako izabrao da živi u Beogradu, odnosno da mu sedmogodišnja ćerka u septembru kreće u školu baš u glavnom gradu Srbije.

Takođe, nadaju se da će kod Marka Baša proraditi osećaj zahvalnosti. Momak koji je napravio odličnu karijeru u Le Manu, Lokomotivi i na kraju Lilu, kao tinejdžer je igrao na poziciji napadača. Došao je u OFK Beograd kao talentovani centarfor, ali je 2002. godine na nagovor sadašnjeg direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića i tadašnjeg trener OFK Beograda Dragoljuba Bekvalca promenio poziciju.

Postao je štoper.

„Doslovce sam rekao Baši: kao napadač ćeš biti jedva prosečan, kao štoper- vrhunski. On je to poslušao“, poručio je jednom prilikom Dragoljub Bekvalac.

Ostalo je poznato. Vrlo brzo štoper iz Trstenika je postao mladi reprezentativac Jugoslavije (EP 2004. godine i srebrna medalja), a zatim nastavio karijeru u Francuskoj.

Problem za Crvenu zvezdu je što, kao i kod ostalih potencijalnih pojačanja, mora da čeka. Florijana bi trebalo da se prođe sa postojećim kadrom, verovatno i rival u narednom kolu. Posle toga će biti potrebna jača konkurencija.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar