И БиХ у пројекту подршке изборима

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан и директор Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) Михаел Георг Лин, покренули су данас пројекат подршке демократским изборима на Западном Балкану.

Регион 27.06.2017 | 18:27
И БиХ у пројекту подршке изборима
Трогодишњи пројекат ће имплементиратИ ОДИХР и подржаће Албанију, Босну и Херцеговину, Македонију, Црну Гору и Србију у даљим напорима да примене посматрачке препоруке у областима везаних за управљање гласањем, регистрацију бирача и понашање медија током предизборне кампање.

 
Пројекат ће, како се наводи у саопштењу, подржати и изборна тела, као и друге релевантне власти у Приштини.

Предвиђени буџет за пројекат је 1,6 милиона евра и кофинансиран је од ЕУ (1,4 милиона евра), као и ОДИХР, који је од Аустријске агенције (АДА) за развој добио 200.000 евра.

"Споразум који је данас потписан показује наше снажно опредељење да помогнемо Западном Балкану на путу приступања ЕУ. Подршком за изборе у том региону Комисија остаје фокусирана на основе процеса проширења и основне вредности. Демократија и кредибилност, стабилности изабраних тела јасно зависи од слободних и фер избора, којима ОДИХР даје кључни допринос", подвукао је Хан.

ОДИХР ће интензивирати напоре у спровођењу посматрачких препорука у циљу да се будући избори даље усаглаше са међународним обавезама и стандардима за демокатске изборе, казао је Линк.

Он је упозорио да, ако се препорукама не прида озбиљна пажња онда остаје ризик рањивости процеса.

У саопштењу се подсећа да су се све земље чланице обавезале да озбиљно размотре препоруке посматрача ОДИХР , до ЕУ истиче да су потребне даље демократске реформе на западном Балкану у циљу испуњења амбиција европске интеграције.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Роле

27.06.2017 16:32

Сто знаци мароде дзаба излазите на избори бице како њима пасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

27.06.2017 16:40

Нема висе избора ови зликовци ЦЕ да постављају КО им одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре роле

27.06.2017 17:27

Па јел могуце да има вецих зликоваца од вас...

Name

Томбола-штела

27.06.2017 17:17

Као да су и до сад били поштени избори?! Ни не требају нам, нека поставе кога желе кад смо протекторат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

27.06.2017 18:29

РЕ,на основу свих твојих досадасмњи коментара и реплика,а и разни увреда које пласирас свакоме цији ти се коментар несвидја,ја сам закљуцио да си ти болесник и да морас сто прије посветити се себи и свом психицко.м здрављу.Нека ти Бог да мало памети.

Name

Промасено

27.06.2017 17:19

Јос једно промасено тросење пара.Безвезе.Нема овде кога бирати.Све го лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бирацки одбори

27.06.2017 17:24

Немој само забранити трговину бирацким одборима и куповину гласова. Благо нама док има богатих партија и појдинаца Зивио СНСД.

ОДГОВОРИТЕ