I BiH u projektu podrške izborima

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i direktor Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mihael Georg Lin, pokrenuli su danas projekat podrške demokratskim izborima na Zapadnom Balkanu.

Region 27.06.2017 | 18:27
I BiH u projektu podrške izborima
Trogodišnji projekat će implementiratI ODIHR i podržaće Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju u daljim naporima da primene posmatračke preporuke u oblastima vezanih za upravljanje glasanjem, registraciju birača i ponašanje medija tokom predizborne kampanje.

 
Projekat će, kako se navodi u saopštenju, podržati i izborna tela, kao i druge relevantne vlasti u Prištini.

Predviđeni budžet za projekat je 1,6 miliona evra i kofinansiran je od EU (1,4 miliona evra), kao i ODIHR, koji je od Austrijske agencije (ADA) za razvoj dobio 200.000 evra.

"Sporazum koji je danas potpisan pokazuje naše snažno opredeljenje da pomognemo Zapadnom Balkanu na putu pristupanja EU. Podrškom za izbore u tom regionu Komisija ostaje fokusirana na osnove procesa proširenja i osnovne vrednosti. Demokratija i kredibilnost, stabilnosti izabranih tela jasno zavisi od slobodnih i fer izbora, kojima ODIHR daje ključni doprinos", podvukao je Han.

ODIHR će intenzivirati napore u sprovođenju posmatračkih preporuka u cilju da se budući izbori dalje usaglaše sa međunarodnim obavezama i standardima za demokatske izbore, kazao je Link.

On je upozorio da, ako se preporukama ne prida ozbiljna pažnja onda ostaje rizik ranjivosti procesa.

U saopštenju se podseća da su se sve zemlje članice obavezale da ozbiljno razmotre preporuke posmatrača ODIHR , do EU ističe da su potrebne dalje demokratske reforme na zapadnom Balkanu u cilju ispunjenja ambicija evropske integracije.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Role

27.06.2017 16:32

Sto znaci marode dzaba izlazite na izbori bice kako njima pase.

ODGOVORITE
Name

Role

27.06.2017 16:40

Nema vise izbora ovi zlikovci CE da postavljaju KO im odgovara.

ODGOVORITE
Name

re role

27.06.2017 17:27

Pa jel moguce da ima vecih zlikovaca od vas...

Name

Tombola-štela

27.06.2017 17:17

Kao da su i do sad bili pošteni izbori?! Ni ne trebaju nam, neka postave koga žele kad smo protektorat.

ODGOVORITE
Name

Zoki

27.06.2017 18:29

RE,na osnovu svih tvojih dosadasmnji komentara i replika,a i razni uvreda koje plasiras svakome ciji ti se komentar nesvidja,ja sam zakljucio da si ti bolesnik i da moras sto prije posvetiti se sebi i svom psihicko.m zdravlju.Neka ti Bog da malo pameti.

Name

Promaseno

27.06.2017 17:19

Jos jedno promaseno trosenje para.Bezveze.Nema ovde koga birati.Sve go lopov.

ODGOVORITE
Name

biracki odbori

27.06.2017 17:24

Nemoj samo zabraniti trgovinu birackim odborima i kupovinu glasova. Blago nama dok ima bogatih partija i pojdinaca Zivio SNSD.

ODGOVORITE