Сирија негира тврдње Америке

Сирија негира тврдње Беле куће да можда припрема нови напад хемијским оружјем и поновила да никада такво оружје није ни користила.

Свијет 27.06.2017 | 13:13
Сирија негира тврдње Америке
Сиријски министар за национално помирење Али Хадар рекао је за Асошиејтед прес да саопштење Беле куће наговештава "дипломатску битку" која ће бити покренута против Сирије у Уједнијеним нацијама.

Руски посланик Франц Клинцевич такође је данас одбацио као "провокацију" упозорење САД о могућем хемијском нападу у Сирији и оптужио их за "припремање новог напада на снаге сиријске војске".

Клинцевич, који је заменик председника Одбора за одбрану и безбедност горњег дома руског парламента, рекао је за руске РИА новости да су "у току припреме за нову циничну провокацију без преседана".

Бела кућа је синоћ саопштила да САД имају "могуће" доказе да Сирија припрема нови напад хемијским оружјем и да ће сиријски председник Башар ел Асад "скупо платити" ако се напад догоди.

У саопштењу без наведених доказа, портпарол Беле куће Шон Спајсер рекао је да су "САД идентификовале могуће припреме сиријског режима за нови напад хемијским оружјем који би могао да изазове масакр цивила и недужне деце".

Према његовим речима, те активности су сличне припремама уочи напада хемијским оружјем 4. априла. У том нападу, који је изазвао војни одговор САД, убијено је 87 цивила, међу којима неколико десетина деце. Анализе су тада указале да су жртве биле изложене сарину, јаком неуротоксичном гасу.

Асад је негирао одговорност за тај напад у побуњеничкој провинцији Идлиб, рекавши тада да је погођено складиште побуњеника са хемијским отровним супстанцама, а Русија која му је кључни савезник га је подржала.

Неколико дана касније амерички председник извео је напад крстарећим ракетама на ваздухопловну базу сиријске владе, што је био први директан напад САД на сиријске снаге.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

попара

27.06.2017 12:25

Засто се Сирија правда Америци,зар јој Русија није заститник и гаранција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

27.06.2017 13:54

Поцели су Сиријци да врацају своја нафтна поља, а то није по Америцком закону. Сад це мало да их бомбардују опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бакица

27.06.2017 15:17

Припремају злоцинци нови сценарио нама добро познат надај мо се да це овај пут обрати бостан и да це им то бити последња војна интервенција .

ОДГОВОРИТЕ